Reino Myllymäen kolumni Kävellään vasenta reunaa

Nuorena miehenä maaseudulla tien laitaa kävellessäni sain kuulla, että kävelen kuin kaupunkilainen, kun kävelin oikeaa laitaa. Totta, olen pikkukaupungin kasvatti.

Tieliikennelaki on vuodesta 1997 määrännyt jalankulkijat reunaan. Se sallii jalankulkijoille kävelyn sekä vasemmassa että oikeassa reunassa, jos kyseessä on jalkakäytävä tai kevytväylä. Ajoradalla jalankulkijan pitää käyttää vasenta reunaa.

Kevytväylä on hankala kahden hyvin erilaisen liikkumismuodon – jalankulun ja pyöräilyn – yhteinen väylä. Oikeasti ne vaatisivat omat väylänsä, mutta se ei ole taloudellisesti mahdollista. Kevytväyliä on paljon.

Yleisesti ottaen Tuusulan hiljaisilla kevytväylillä lienee se ja sama, kummassa reunassa jalankulkija kulkee. Pääasia, että kulkee reunassa.

Mutta oman mukavuuden ja turvallisuudenkin takia suosittelen lämpimästi vasenta reunaa. Silloin polkupyöräilijä ei pääse takaa yllättämään, vaan kohtaamisen näkee etukäteen ja siihen voi varautua.

Ajoradan reunassa pitää käyttää sekä Tieliikennelain että jo oman turvallisuuden takia vasenta reunaa. Nykyaikaiset polttomoottoriautot ovat varsin hiljaisia sähköautoista puhumattakaan, jolloin horjahdus ratkaisevalla hetkellä vie sairaalaan.

Auton valot huomaa paremmin, kun auto lähestyy jalankulkijaa edestäpäin, jolloin voi kohtaamishetkellä ottaa askeleen pientareelle oman turvallisuuden nimissä.

Sama muiden moottoriajoneuvojen kohdalla. Jos osuma tulee, jalankulkija häviää aina.

Vasemman reunan käyttäminen merkitsee sitä, että heijastin pitäisi sitten olla mieluummin oikeassa käsivarressa tai molemmissa. Mitä enemmän heijastimia, sitä paremmin sinut havaitaan liikenteessä.

Käveleminen ja juokseminen ovat monin tavoin terveydellisesti kannatettavia liikuntamuotoja, mutta näin sydäntalvella on harvoin valoisaa, jolloin omasta näkyvyydestä ja turvallisuudesta kannattaa pitää huolta. Myös käyttämällä suojateitä siellä, missä niitä on. Oikotiet kannattaa jättää sikseen.

Kirjoittaja on tuusulalainen liikkeenjohdon konsultti, tietokirjailija ja kirjankustantaja, joka pyrkii viemään toimituksensa lähipostiin kävellen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut