Vaalikynä | Autetaan lapsia ja nuoria ajoissa

Olen huolissani lasten ja nuorten lisääntyneestä pahoinvoinnista.

Mielenterveyshäiriöt ovat nousseet yhdeksi merkittävimmistä nuorten terveysongelmista; jopa joka neljännellä nuorella on sellaisia mielenterveyden häiriöitä, joihin he tarvitsevat apua (THL/Nuorten mielenterveyshäiriöt).

On uupumusta, masennusta, ahdistusta, traumaperäisiä stressihäiriöitä, pakko-oireita, syömishäiriöitä, päihdeongelmia, itsetuhoisuutta ja koulupudokkuutta.

Meillä on myös enenevissä määrin lapsia ja nuoria, jotka eivät halua, pysty tai jaksa tulla em. syistä kouluun. He ovat suuressa vaarassa syrjäytyä.

Huolestuttavaa on myös se, että jonot avun piiriin ovat pitkiä ja perheitä pompotellaan usein paikasta toiseen, kun etsitään oikeaa hoitavaa tahoa. Oikeanlaista apua joutuu usein odottamaan kuukausia, jopa vuosia.

Pääongelma on se, että vaikka mielenterveyspalveluiden tarve on viime vuosina räjähdysmäisesti kasvanut, ei resursseja ole kasvatettu.

Näen ongelmia usein myös siinä, että palvelut ovat pirstaloituneet eikä kenelläkään ole välttämättä kokonaiskuvaa oirehtivan nuoren tilanteesta.

Olen opettajana tehnyt yhteistyötä kuraattorien, koulupsykologien, perheneuvolan työntekijöiden, terveydenhoitajien, tukihenkilöiden, terapeuttien, lastenpsykiatrien, lastensuojelun ja sairaalakoulun edustajien kanssa.

Kaikilla näillä upeilla ammattilaisilla on aito halu ja kyky auttaa, mutta sama lapsi/nuori saattaa käydä kaikki em. tahot läpi samalla kun osapuolet täyttävät erilaisia lomakkeita ja lasta testataan monin eri testein.

Kaikkeen kuluu aikaa ja rahaa ja perhe joutuu kulkemaan paikasta toiseen ennen kuin juuri oikeanlaista apua järjestyy.

Sote-uudistuksen myötä perustettavalla Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella on ensiarvoisen tärkeänä tehtävänä rakentaa mielenterveyspalveluihin sellaiset toimintamallit, joissa lapset/nuoret ja heidän perheensä eivät juutu pirstaleiseen palvelujärjestelmään.

Myös koulutuspaikkoja olisi lisättävä, jotta mielenterveyspalveluiden ammattilaisia on tarpeeksi tulevaisuudessa.

Samalla kun palvelut pitää saada kuntoon, on yritettävä löytää myös ne juurisyyt, jotka aiheuttavat lapsillemme ja nuorillemme ongelmia.

Miksi lapset ja nuoret ahdistuvat ja masentuvat? Miksi koulutyö tuntuu liian raskaalta?

Mielenterveysongelmiin tulee puuttua ajoissa, jotta ongelmat eivät pahene ja jatku myös aikuisena.

Varhainen puuttuminen säästää inhimillistä tuskaa, aikaa ja vaivaa sekä tulee lopulta myös yhteiskunnalle halvemmaksi.

Mila Lehtonen, ala- ja yläkoulun opettaja, kunnanvaltuutettu ja aluevaaliehdokas (kd.), Tuusula

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut