Vaalikynä | Psykiatrisen tuen tarve sote-palveluissa on turvattava

”Viime keväänä ja varsinkin tänä syksynä olen työssäni törmännyt ahdistuneisiin nuoriin enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Etäkoulu on aiheuttanut ongelmia opinnoissa etenemiseen ja lisännyt kouluun palatessa sosiaalista ahdistusta.” kertoi psykologi Hyvinvointiareenalla.

Pitkään jatkunut pandemiatilanne poikkeusjärjestelyineen on luonut tarpeen kiinnittää entistä enemmän huomiota jokaisen lapsen ja nuoren hyvinvointiin.

Kouluterveyskysely julkaistiin Hyvinvointiareenalla syyskuussa. Samassa tilaisuudessa kysyttiin kouluterveydenhuollon ammattilaisilta, psykologeilta ja kuraattoreilta tunnistavatko he omassa tehtävässään lasten ja nuorten hyvinvointivajeen? Miten hyvinvointivaje konkreettisesti ilmenee?

Ammattilaiset tunnistavat vajeen. Heidän mukaan oppilaiden oppimisen ilo on kadonnut ja koetaan paljon tylsyyttä.

Arkeen on tullut enemmän pelaamista, levottomuutta, aggressiivisuutta ja some-kiusaamista. Yksinäisyyden tunne ja ahdistus ovat lisääntyneet eteenkin tytöillä.

Pandemia on lisännyt vaikeuksia koulunkäynnissä, sillä koulusta ei ole saanut riittävästi tukea etäopetuksessa. Nuorilla on masentuneisuutta ja näköalattomuutta, huonommuuden tunnetta, matalaa itsetunnon tasoa ja toivottomuutta.

Nämä seikat ilmenevät epämääräisinä fyysisinä oireina kuten vatsakipuna, nukkumisen vaikeuksina ja syömishäiriöinä.

Psyykkisen tuen tarve on lisääntynyt ja samalla avun piiriin pääseminen viivästynyt.

Nuoret eivät meinaa saada apua mielenterveysongelmiin, vaikka he olisivat itse motivoituneita ottamaan apua vastaan.

Aikoja ammattilaisten vastaanotoille ei ole riittävän nopeasti ja usein saatavilla.

Konkreettisesti tämä voi ilmentyä siten, että itsetuhoinen nuori käännytetään päivystyksestä kotiin, vaikka hän itse toivoisi pääsevänsä osastolle ja kertoo avoimesti itsetuhoisuudestaan.

Tilastojen ja arkihavaintojen perusteella voidaan päätellä, että tulevaisuuden sote-palveluissa korostuu nuorten psyykkisten palvelujen tarve ja saatavuus.

Uusissa sote-palveluissa on resursoitava paremmin psykiatriseen apuun ja ehkäisevään työhön.

On turvattava näiden ammattilaisten osaaminen, jaksaminen ja pysyvyys, ettei juuri valmistuneet psykologit katoa muihin tehtäviin.

Lisäksi ehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö pitää huomioida alueellisissa hyvinvointisuunnitelmissa ja varmistaa yhteisöllisen ja ehkäisevän oppilashuoltotyö jatkuminen koulujen ja opiskeluhuollon yhteistyönä palvelun siirtyessä kunnilta sote-alueille.

Päivi Christensen, Oppilaitostyön päällikkö, EHYT ry, KUM, Keskisen Uudenmaan Musiikkiopiston pj., aluevaaliehdokas (kok), Järvenpää, Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut