Vaalikynä | Vaalikone houkuttaa lupaamaan liikaa

Tammikuun aluevaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona erikoisissa tunnelmissa.

Koronapandemia uhkaa estää lähes kokonaan äänestäjien ja ehdokkaiden kohtaamiset vaaliteltoilla ja muissa perinteisissä vaalitilaisuuksissa.

Niinpä äänestäjät joutuvat etsimään tietoja ehdokkaista muuta kautta. Tiedotusvälineiden vaalikoneet nousevat näissä oloissa arvoon arvaamattomaan.

Vaalikoneiden suunnittelijat ovatkin tehneet enimmäkseen hyvää työtä. Kysymykset käsittelevät niitä asioita, joista uudet aluevaltuustot päättävät.

Olen ehdokkaana vastaillut vaalikoneiden kysymyksiin monissa vaaleissa, niin nytkin.

Olen huomannut niissä saman ongelman. Ne houkuttelevat ehdokkaita lupaamaan liikoja.

Näissä vaaleissa houkuttaisi luvata parempia sosiaali- ja terveyspalveluja ainakin vanhuksille, nuorille, lapsille ja työikäisille eli käytännössä kaikille väestöryhmille.

Palvelujen rahoitus jää vaalikoneissa sivurooliin. Niinpä ehdokkaan on helppo vaatia sekä palvelujen parantamista että vastustaa asiakasmaksujen määräämistä vaikkapa terveyskeskuksiin. Palvelujen rahoituskeinoksi koneet tarjoavat lähinnä verojen korotusta.

Veroja koskevaa kysymystä voi pitää jopa harhaanjohtavana. Aluevaltuustoilla ei ole verotusoikeutta. Maakuntaverosta kyllä keskustellaan, mutta sen toteutumisesta ei ole mitään varmuutta.

Hyvinvointialueet saavat rahansa valtiolta lakiin kirjoitetuilla laskentaperusteilla.

Käytännössä uudet valtuustot saavat käyttöönsä tietyn rahamäärän, jolla pitää tulla toimeen. Omaa rahaa voi kerätä lähinnä asiakasmaksuilla.

Myös Vantaan-Keravan alueen valtuutetut kohtaavatkin vaalien jälkeen haastavan tehtävän. Miten järjestää palvelut mahdollisimman tehokkaasti valtion antamalla rahapotilla?

Tähän kysymykseen vastaaminen vaatii rohkeutta ja luovuutta, esimerkiksi tietotekniikan parempaa hyödyntämistä ja henkilöstön parempaa johtamista.

Myös ripaus rehellisyyttä jo ennen vaaleja olisi paikallaan. Vaalikonevastaukset säilyvät nimittäin ainakin tiedotusvälineiden muistissa.

Timo Laaninen

pastori, hallintotieteiden maisteri

aluevaaliehdokas (kesk.)

Kerava

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut