Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinikka Savanderin kolumni | Elämä ilman merkitystä

Yleensä lapset aloittavat päivän innostuneesti, heille leikki ja kaverit tuovat iloa lapsuuden päiviin. Toivottavasti lasten huolettomuus, turvallinen elämä voi jatkua, josta perhe, koulu ja yhteiskunta kantavat vastuun. Nuori kokee, että häntä kohtaan on monia odotuksia, silloin etsitään mielekkyyttä nuoruuteen. Kodilla on suuri merkitys. Lapsiperheessä merkityksen löytäminen on päivänselvää, olla vastuullinen vanhempi ja rakastava kumppani, siinä on tehtävää tarpeeksi.

Joskus ei vaan löydä kiinnostusta eikä merkitystä elämään. Mikään ei oikein innosta, eikä tunnu miltään. Olemme kadottaneet yhteyden toisiimme, jopa itseemmekin, olemme väsyneitä ja aloitekyvyttömiä. Onneksi itsensä toteuttaminen ja omien arvojen mukainen elämä työntävät elämässä eteenpäin.

Työnteko, jokin tehtävä, josta on vastuussa, tarjoavat merkitystä. Omat tutut rutiinit antavat turvaa, kun saa elää rauhassa omanlaistansa elämää. Eläkkeelle jäädessä toisinaan putoaa tyhjän päälle. Silloin tarvitsisi tapaamisia, aikatauluja, tapahtumia, jotain, jota odottaa, josta löytää sisältöä. Kuitenkin jonain päivänä voi tuntea avuttomuutta löytää mitään merkitystä, kyseenalaistaa ihan tavallista arkea tai ihmissuhteitakin.

Näin isovanhempana välillä miettii, tarvitseeko minua enää kukaan. Iso merkitys elämässä on olla tarpeellinen. Lastenlapset ovat kasvaneet, eivät enää tarvitse hoitajaa, ne yhteiset sadut ja sormileikit ovat muuttuneet, vaikka leikki ei katoakaan. Nyt on mukava tavata, laittaa ruokaa, jutella, olla yhdessä. Tieto, että joku rakastaa, edes välittää, tuntuu niin hyvältä ja pyyteetön vastarakkaus on myös aarre!

Sairaudet vähentävät elämässä jaksamista. Jos on pitkään jatkunut merkityksettömyys, ettei illalla saa unta, aamulla sängystä ylös pääseminen on vaikeaa, mieli on alakuloinen, jopa masentunut, elämänilo on poissa. Siinä hetkessä toivoisi olevan vierellä kulkijoita ja kuuntelijoita. Toivoisi pystyvänsä kutsua koolle vanhat ystävät ja ottaa yhteyttä läheisiin.

Ysikymppinen tätini totesi: ”Koko elämähän on merkityksellistä, en tee mitään, jolla ei ole merkitystä. Kuten tänään nämä lumityöt”.

Kirjoittaja on seksuaali-, perhe- ja parisuhdeterapeutti.