Vaalikynä | Missä hätä, siellä sote - uudistus on tehty, jotta yhteiskunnan voimavarat riittäisivät

Uusien aluevaltuustojen pitää kyetä yhdistämään päätöksentekoon alan ammattilaisten ja palvelua ja hoitoa hakevien ihmisten näkökulmat.

Toinen meistä kirjoittajista on terveydenhuollon ammattilainen, työuransa puolivälissä oleva ja toinen päätöksentekijänä jo eläkeiässä oleva terveydenhuollon palvelujen käyttäjä.

Toinen on Keusoten alueen tärkeältä keskuspaikkakunnalta Järvenpäästä, toinen alueen maaseutukylästä Lepsämästä. Näistä eroista huolimatta tavoitteemme on yhteinen ja koko aluetta yhdistävä.

Uusien aluevaltuustojen on löydettävä oikea tasapaino perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen ja toisaalta erikoissairaanhoidon välille.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kumppanuus ja sujuva yhteistyö edistävät palvelujen oikea-aikaisuutta ja vaikuttavuutta.

Lähellä olevien terveyskeskuspalvelujen ja sairaaloihin keskitetyn erikoissairaanhoidon välillä on oltava jatkuva ja luonteva yhteistoiminta.

Potilas on hoidettava ajoissa ja oikealla tasolla jotta voimavarat riittävät. Nyt ei ole aika pelotella, että erikoissairaanhoito siirtyisi vain yliopistollisille keskussairaaloille. Hyvinkään sairaalaa on kehitettävä alueemme sairaalana.

Liioin ei ole tarvetta luoda epävarmuutta siitä, voivatko alueemme kymmenen terveyskeskusta jatkaa lähipalveluina.

Pikemminkin niiden asema voi vahvistua, kun sosiaalitoimen lähellä oleva palvelu sijoittuu niihin.

Kyse on koko ketjun osaamisesta ja saumattomasta yhteistyöstä, tiedon kulusta ja huolellisuudesta.

Koko organisaation on palveltava varsinaista tarkoitustaan – kansalaisten terveyden vaalimista koko elämän ajan.

Sote yhdistää kuntien järjestämän perusterveydenhuollon ja sairaanhoitopiirien erikoissairaanhoidon yhden ja saman päätöksenteon ja johdon alle. Tällä voidaan saavuttaa paljon.

Hyvinvointialue on jatkossa myös pelastustoimen järjestäjä. Tavoitteena on parantaa pelastustoimen palveluita hyvinvointialueella ja turvata pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveystoimen tiivis yhteys ensihoidossa.

Hyvinvointialueiden päättäjät tulevat vastaamaan palveluiden tasosta sekä pelastustoimen henkilöresursseista ja taloudesta.

Sopimuspalokunnilla eli VPK-järjestelmällä on merkittävä rooli pelastustoimessa ja niitä tarvitaan maaseutualueiden turvana.

Sote-uudistus on tehty, jotta ikääntyvän yhteiskuntamme voimavarat riittävät kehittyvän teknologian, paljon satsauksia vaativan tietotekniikan ja osaavan henkilökunnan saamiseen.

Uudistus on tehty, jotta palvelujen saatavuus ja saavutettavuus paranisi. On voitava luottaa siihen, että hoitoa saa siinä ajassa, kun sitä tarvitsee.

Valmistelun alla on hoitoon pääsy 7 vrk sisällä yhteydenotosta. Hoidon tarpeen arvion ja lääkäriin pääsyn nopeudessa on tällä hetkellä suuria eroja Keusoten sisällä.

Yhteistä meillä on huoli; saako hoitoa tarpeeksi nopeasti. Aina tilanne ei vaadi hoitoa 7 vrk sisällä, mutta jokaisen on tultava kuulluksi huolen ja hädän hetkellä.

Puolustamme lähipalveluita ja valmiiksi tuttuja terveysasemia. Lähellä sijaitsevia terveyskeskuksia puoltaa sekin, että osa potilaista saattaa tarvita viikoittaista hoitoa tai testausta (esim. haavahoidot, verikoekontrollit).

Hoitoon hakeutuminen ei saa jäädä kiinni siitä, että apu sijaitsee liian kaukana. Korostamme myös riittävän seulonnan merkitystä.

Meistä kirjoittajista vanhempi kiittää osin tuuriakin siitä, että vaarallinen syöpä onnistuttiin sydänleikkaukseen valmistauduttaessa havaitsemaan.

Kyse on maamme historian ehkä suurimmasta julkisen hallinnon muutoksesta. Tällaisen uudistuksen onnistuminen riippuu paljon siitä, että henkilökunta saadaan uudistukseen mukaan.

Johtamiseen on keskityttävä – kaikille on saatava yhteinen käsitys ja ymmärrys siitä, mitä tavoitellaan ja miten toimitaan.

Anna Pulkkinen

terveydenhoitaja

aluevaaliehdokas (kesk.)

Järvenpää

Matti Vanhanen

kansanedustaja

aluevaaliehdokas (kesk.)

Nurmijärvi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut