Vaalikynä | Vaalihuumaa vai avointa mieltä?

Vaalilupaukset alkavat taas olla kuumimmillaan, ja jälleen mainoksissa eri ehdokkaiden ja puolueiden välillä ei tunnu olevan kauheasti eroa.

Lähes jokainen haluaa samoja asioita: palveluiden paranevan, jonojen lyhenevän ja vähentää hallinnollisia kustannuksia. Minäkin tunnustan kuuluvani siihen joukkoon.

Samalla kun aluevaltuustossa on kyse koko hyvinvointialueen yhteisistä asioista, ei voi olla huomioimatta kunkin kunnan alueellisia tarpeita, jotka eivät ole kaikkialla samat.

Keski-Uudenmaan kunnille on tyypillistä, että on keskukset ovat hajautuneet isojen keskittymien lisäksi pienempiin kyliin.

Näissä kylissä asuu tuhansia ihmisiä, joiden joukossa on lukuisia lapsiperheitä ja vanhuksia, joilla ei välttämättä ole samanlaisia liikkumismahdollisuuksia.

Sen sijaan että keskitytään vain puhumaan siitä, miten keskitetään palvelut harvoihin keskuksiin, pitäisi pystyä puhumaan myös siitä, miten näissä pienemmissä kylissä asuvien palveluja käyttävien tarpeet huomioidaan.

Etävastaanotto puhelimen tai netin välityksellä on tätä aikaa ja monin paikoin todettu erittäin toimivaksi.

Etäyhteyden kautta ei voida kuitenkaan hoitaa asioita, jotka vaativat luonteeltaan lähempää tutkiskelua tai vanhempia ihmisiä, joilla ei ole ollut mahdollisuutta kehittyä tietoteknisten taitojen kanssa vaadittavalle tasolle.

Välillä tuntuu, että keskitytään enemmän ongelmiin kuin ratkaisuihin. Mitä jos ei pidettäisikään väkisin kiinni siitä, miten on totuttu asioita tekemään.

Jos julkiset palvelut ovat jumissa, niin hyödynnetään enemmän yksityisiä palveluntarjoajia, vaikka siitä joku kenties samalla saisi tuottoa yritykselleen.

Unohdettaisiinko hetkeksi perisuomalainen kateus, ja keskityttäisiin löytämään aidosti toimivia ratkaisuja.

Toiseksi, mikäli jonkun keskuksen päivittäiset palvelut joudutaan siirtämään muualle, voisiko näillä alueilla oleville ihmisille, joille ei syystä tai toisesta ole mahdollista liikkua isompiin keskuksiin, järjestää esimerkiksi kiertävää kotipalvelua?

Avoimin mielin kohti vaaleja ja kohti uutta hyvinvointialuetta!

Ilari Roihuvuo

rakennusinsinööri AMK, markkinointijohtaja, kunnanvaltuuston varajäsen, teknisen lautakunnan jäsen, Jokelan Kehittämisverkoston ydintiimin puheenjohtaja, vapaaehtoistyöntekijä nuortentoiminnassa

aluevaaliehdokas (kok.)

Tuusula

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut