Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Koronan jälkeen tehtävänä on laaja hyvinvoinnin jälleenrakentaminen

Uusi hyvinvointialue ei aloita työtään tyhjästä. Sosiaali- terveyspalveluita sekä pelastustointa hoidetaan joka päivä Keusoten alueella.

Työtä tehdään suuren paineen alla, kun koronapandemia vaikeuttaa muutenkin haastavaa työtä.

Pandemia on aiheuttanut paljon muutoksia, kun hoitohenkilöstö joutuu jatkuvasti priorisoimaan tehtäviään.

Toisaalta kokoontumisrajoitukset ovat keskeyttäneet monia tärkeitä palveluita. Juuri haavoittuvimmassa asemassa olevat henkilöt ovat jääneet vaille tärkeitä palveluja, koska kaikkea palvelua ei voi siirtää nettiin ja Teamsiin.

Uuden hallintomallin valmistelu pandemian aikaan on erittäin vaativa tehtäväkokonaisuus. Kovalle työlle ja valtavalle työmäärälle ei näy loppua, vaikka hyvinvointialueet aloittavat ja pandemiasta joskus selvitään.

Lähitulevaisuudessa meillä on edessämme uutena tehtävänä koronan jälkeinen hyvinvoinnin jälleenrakennustyö.

Koronavuosina on syntynyt hoitovelkaa, joka on purettava päättäväisesti, vaikka siitä voi aiheutua lisärasitetta lähitulevaisuudessa.

Tunnistamme erikoissairaanhoidon ja suun terveydenhuollon hoitovelan, mutta erityinen huoli kohdistuu mielenterveyden ongelmiin ja mielenterveyspalveluiden hoitovelkaan.

Samalla kun puramme hoitovelkaa, on kyettävä varautumaan tuleviin kriiseihin. On myös huolehdittava henkilöstön hyvinvoinnista ja jaksamisesta, sillä heidän käsissään on hoidon ja palveluiden toimiminen.

Koronapandemia on aiheuttanut ja aiheuttaa paljon mielenterveyden ongelmia eri ikäryhmissä.

Nuorten hyvinvointia ja tulevaisuususkoa on voimakkaasti heikentänyt koronapandemiasta johtuva epävarmuus.

Nuorten elämän tärkeisiin vuosiin osuva etäkoulu, harrastusten keskeytyminen ja sosiaalisten kontaktien rajoittaminen ovat kokemuksia, joiden vaikutukset näkyvät vielä vuosien kuluttua.

Myös ikääntyneiden ja eri tavoilla toimintarajoitteisten ihmisten mielenterveys ja toimintakyky ovat koetuksella koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi.

Hyvinvoinnin jälleenrakennus ei ole vain hyvinvointialueiden tehtävä. Jälleenrakennukseen tarvitaan hyvinvointiyhteiskunnan kaikki voimat hyvinvointialueiden lisäksi.

Kuntien tehtävä on jatkossakin hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Kolmas sektori jatkaa omaa kullanarvoista työtään julkisen sektorin tukena sekä luonnollisesti yhdistysten toiminta tuo jäsenilleen suoraa hyvinvointia.

Lisäksi me kaikki odotamme, että yrittäjät pääsevät taas tarjoamaan palveluitaan, joilla on niin selvästi hyvinvointia lisäävä vaikutus: tanssikoulut, kuntosalit, elokuvateatterit, kahvilat, ravintolat, kulttuuri- ja matkailupalvelut tulevat ensiksi mieleen.

Koronakriisi on ohi, kun pandemia on taltutettu, hyvinvoinnin jälleenrakennustyö on tehty ja tiedämme, miten toimia, jos kohtaamme uuden pandemian.

Yhteiskunnallinen luottamus ja toimiva yhteistyö ovat takuuna työn onnistumisesta.

Ulla-Mari Karhu valtiotieteiden maisteri, suunnittelupäällikkö, aluevaaliehdokas (sd.) Järvenpää, Keski-Uusimaa