Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Olemmeko menossa ojasta allikkoon?

On olennaista, että vanhuspalveluiden laatu turvataan riittävällä ja laadukkaalla henkilökunnalla. Onko nyt asetettu hoitajamitoitus 0,7 hyvä ratkaisu?

Tätä mitoitusta toteutetaan kaikissa palvelussa huolimatta siitä, tarvitaanko 0,4 hoitajaa tai 1,0 hoitajaa hoidettavaa kohden.

Ei ole oikein, että turhaan nostetaan kustannuksia eikä myöskään ole oikein, että hoitohenkilökuntaa ei ole tarpeeksi.

Voitaisiin ajatella, että otettaisiin hoitoisuus yhtenä tekijänä huomioon ja sovitettaisiin mitoitus sen mukaan vaikka kolmeen portaaseen 0,4 ja 0,7 ja 1,0 hoitajaa hoidettavaa kohden. Näin resurssit kohdennetaan oikein.

Yläpään mitoitusta tälläkin hetkellä toteutetaan – tämä tulee lupaehtojen kautta.

Tuleva hoitajamitoitus 0,7 tekee yksityiselle sektorille kannattamattomaksi toteuttaa kevyempiä palveluita ja julkisen sektorin omat palvelut tulevat erittäin kalliiksi.

Jos kuitenkin palveluita tuotetaan ja sinne saadaan mitoituksen mukainen hoitajamäärä, niin on hyvä ymmärtää, että resurssit vanhusten kotihoidosta vähenevät, joka johtaa lisääntyvään laitoshoitotarpeeseen.

Eli kustannusten nousuun.

Silloin kun vanhukset saavat kotiin oikeasti kaikki tarvittavat palvelut, niin he voivat elää merkittävästi pitempään kotona. Tämä on sekä vanhusten että yhteiskunnan etu.

Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, että vanhukset, jotka eivät tule toimeen kotona, pitäisi siellä yrittää pitää.

Kun tarve tulee laitoshoidolle, sitä tulee olla saatavissa.

Ei myöskään voida sälyttää omaishoitajille liikaa – omaishoitajat ovat useasti itse myös henkilöitä, joiden oma kapasiteetti tehdä asioita on jo laskemassa.

Mikäli kotiin ei ole vanhuksille saatavissa tarvittavia palveluita, niin helposti yritetään siirtää kaikki omaishoitajille.

Oikein kohdistetut resurssit ovat kaikkien etu – parempi elämän laatu järkevämmät kustannukset.

Petri Turtiainen aluevaaliehdokas (kok.) Tuusula, Keski-Uusimaa