Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Aluevaltuutetun pätevyysvaatimukset

Olen miettinyt ja mielenkiinnolla seurannut kuinka keskusteluissa ja mielipidepalstoilla innokkaasti otetaan kantaa ja puhutaan siitä minkälaista ammattiosaamista ja työelämä taustaa tuleviin aluevaltuustoihin tarvitaan.

Kovasti tunnutaan kaipaavan aloittavaan aluevaltuustoon ainoastaan sote-alan osaajia. Tätä haluan kyseenalaistaa. Eli pitäisikö suutarin lapsilla nyt sittenkin taas olla kengät?

Korostan, että ehdottomasti aluevaltuustoihin on etua ja lisäarvoa tuovaa saada useita sote-alan substanssiosaamista omaavia ihmisiä, mutta mielestäni on myös todellinen tarve valita mahdollisimman monia muunlaistakin osaamista omaavia ihmisiä.

Suomen ylintä päätösvaltaa käyttävään elimeen, eli eduskuntaan valitaan kansan tahdon mukaisesti kaikkia ammattikuntia duunarista tohtoriin, ketään väheksymättä, päättämään maamme lainsäädännöstä ja toteutuksen toimenpiteistä.

Tämä on hienoa eikä kukaan sitä kyseenalaista. Miksi nyt olisi toisin?

Historian ensimmäisiin nyt aloittaviin aluevaltuustoihinkin on mielestäni heti alusta alkaen syytä valita osaajia yhteiskunnan eri osaamisaloilta.

En löytänyt koulutus- ja työtaustoja Keusoten valtuustossa nyt työtä tekevistä, mutta katsoin nimet ja uskoisin, että enemmistö on muita kuin sote-alan ammattilaisia. Toki he kaikki poliittisesti valittuja ja ehkä valittukin tuo ammatti- ja osaamistausta unohtaen. Ei tätä kukaan ole kyseenalaistanut.

Mielestäni äänestämisen painopisteen ei pidä olla siviiliammatissa tai politiikan retoriikan osaamisessa.

Sen tulisi olla laaja-alaisesti toki myös ammatti- ja taustaosaamisessa, mutta etenkin huomioiden persoonat sekä ihmisten henkilökohtaiset ominaisuudet, päätöksentekokyvyt sekä kyky erottautua muista tekemään oikeita päätöksiä.

Kuntien valtuustoissa on kaikkien eri yhteiskunta-alojen osaajia ja en muista, että kenenkään ammatillista taustaa ennen vaaleja on kovinkaan paljon kyseenalaistettu.

Miksi aloittavan aluevaltuuston vaaleissa olisi toisin? Samoja asioita siellä pääosin tullaan päättämään.

Erilaiset ammatilliset ja koulutukselliset taustat ovat aina olleet rikkaus päätöksenteossa.

Tulevien aluevaltuustojen osaaminen, eli kansan järki, ei riipu taustoista, ammatista, politiikasta, koulutustasosta, työtehtävistä, osaamisesta, vaan ainoastaan ehdokkaiden osaamisesta, yhteiskunnallisesta näkemyksestä sekä kyvystä tehdä hyviä esityksiä ja harkittuja päätöksiä.

Valittavilta vaaditaan kykyä tehdä aloitteita, kokonaisvaltaista näkemystä, viitekehysten ymmärtämistä sekä kykyä päättää ihmislähtöisesti, tasapuolisesti ja demokraattisesti.

Lisäksi vaaditaan johtamisosaamista ja kykyä huomioida eri ihmisten taustoja ja tilanteita eli empatiaa.

Ei eduskuntakaan voisi olla täynnä akateemisia maistereita ja juristeja, sillä silloin se ei vaan toimisi päätöksenteon hetkellä, koska näkökulmat olisivat liian yhtenevät.

Tämän takia ja tätä tilannetta välttääksemme sielläkin tarvitaan kirjaimellisesti kansan edustajia eli sitä ruohonjuuritason perusjärkeä.

Katsoin, että esim. Kelan valtuustossa ei ole kuin poliitikkoja, joista kukaan ei taida ammatillisesti edustaa työhistorialtaan sote-alaa.

Ovatko he osaavia? En menisi kyseenalaistamaan tätä, joten äänestäjät huomioikaa tämä erilaisuuden tuoma rikkaus.

Lopuksi. En siis koe niin, että aloittavan aluevaltuuston osaaminen olisi riippuvainen jonkin tietyn alan ammattilaisista.

Mielestäni kaikki, mm. sote-ammattilainen, timpuri, kirvesmies, rakennusmestari, aluepäällikkö, muurari, poliisi, valtiotieteen maisteri, tohtori, poliitikko, kansanedustaja, juristi ja jopa pormestarit, tuovat arvokkaina ehdokkaina ja valittuina aivan samanlaisen tasa-arvoisen osaamisen päätöksentekoon ja ehdottomasti kukin omista tausta- ja osaamisnäkökulmistaan.

Silloin he/me kaikki olemme tätä alaa osaavia päättäjiä. Tämä on se demokratian rikkaus ja meidän kaikkien etu.

Nalle Puh; ”Suuruuttasi ei mitata sillä mitä sinulla on, vaan sillä mitä annat.”

Kyösti Jauhiainen aluevaaliehdokas (Uudenmaan sitoutumattomat, TuPu) Tuusula, Keski-Uusimaa