Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Tohtori Paloheimo ja muut, jotka ette aio äänestää aluevaaleissa

Olen seurannut huolestuneena keskiuusmaalaisena keskustelua siitä, kuinka moni jättää äänestämättä. Kirjoitin tämän tohtori Paloheimon kolumnin innoittamana (K-U 18.1.).

Miksi ette äänestä? Onko aluevaalien tärkeys jäänyt epäselväksi? Valitettavasti äänestämättä jättäminen johtaa juuri siihen lopputulokseen, jota kyseisellä toiminnalla pyritään välttämään – sote-alaa ymmärtämättömien ehdokkaiden valintaan.

Nyt jos koskaan on oikea hetki käyttää äänioikeutta. Aluevaalit tulevat vaikuttamaan meidän kaikkien terveyspalveluihin laajasti. Tarvitsemme valtuustoon henkilöitä, jotka tietävät sote-alasta sekä taloudesta.

On totta, että tämä uusi malli on huono, lisää kustannuksia ja siihen ei olisi pitänyt mennä. Eduskunta hallituksen esityksestä kuitenkin näin päätti, joten tässä olemme.

Nyt kun malli on todellisuutta, on tehtävä kaikkensa, jotta siitä tulee mahdollisimman toimiva.

Jättämällä äänestämättä tai äänestämällä tyhjää annat muiden päättää sinun terveyspalveluistasi. Miten nopeasti pääset hoitoon, missä lähin paloasema sijaitsee ja kuinka vanhuspalvelut järjestetään.

Hyvinvointialueet tulevat joka tapauksessa. Liikkuvan junan eteen ei ole asettuminen eivätkä hätäjarrut enää auta.

Nyt on jokaisen vastuulla osallistua äänestämällä, jotta tästä kokonaisuudesta tulee mahdollisimman toimiva.

Olen huolissani eräiden aluevaaliehdokkaiden viesteistä. Joidenkin kohdalla mainonta on siirtynyt pois siitä, mistä vaaleissa todellisuudessa on kyse. Kun ehdokas mainostaa polttoaineen hinnasta, EU:sta eroamisesta ja metsästyksestä ei tämä anna kovin vakuuttavaa kuvaa heidän sosiaali- ja terveysalan osaamisesta.

Heidän viestinsä saattaa kerätä ääniä, kuin myös aluevaaleja protestoivien ääniä. Tietävätkö nämä ehdokkaat kuinka tärkeät vaalit ovat kysymyksessä?

Ihminen ja ihmisen hyvinvointi ovat tärkeintä. Ilman ihmistä meillä ei ole mitään. Materia ja tavara ei korvaa tervettä elämää.

Ihminen pitää hoitaa hyvin ja viiveettä. Ihminen on ehdottomasti asia numero yksi, oli sitten nuori tai vanha tai jotain siltä väliltä.

Minä äänestän. Tavoitteenani on, että jokaisella on omalääkäri. Sairauden sattuessa tietää keneen ottaa yhteyttä ja miten järjestelmä toimii. Ei tarvitse sairaana soitella luukulta toiselle arpoen, mistä saisi avun.

Omalääkärijärjestelmä on ihmisläheinen järjestelmä. Omalääkärisysteemi on jo monessa muussa Euroopan maassa sekä paikoin ympäri Suomea käytössä ja hyväksi todettu. Miksei siis meilläkin? Omalääkärijärjestelmä säästää yhteiskunnan kustannuksia, kun potilas hoidetaan kerralla kuntoon ja tarvittaessa pääsee jatkohoitoon.

Hyvinvoiva ihminen on tuottava yhteiskunnalle. Eli tässä järjestelmässä molemmat voittavat, ihminen ja yhteiskunta.

Äänestämättä jättäminen ei johda mihinkään. Uusi sote-malli on tullut jäädäkseen ja paluuta vanhaan ei ole.

Juna on lähestymässä asemaa ja sinun päätöksesi on ketkä sen kyytiin nousevat. Täytä kansalaisvelvollisuutesi. Päätä terveydestäsi. Äänestä.

Tarja Hartman Hus-valtuutettu, Hyvinkään sairaanhoitopiirin lautakunnan jäsen, Keusoten varajäsen, kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja ja talousvastaava aluevaaliehdokas (kok.) Tuusula, Keski-Uusimaa