Vaalikynä | Ajatelmia hyvinvointivaaleista

Hyvinvointialueiden vaaleissa on kyse vanhan sovittamisesta uudenlaisiin toimintaraameihin ja mallinnukseen. Eli ns. ”onnibussi” on jo kauan sitten keksitty.

Nyt tarkastellaan sen kuntoa ja tämän päivän reititystä ja reittien suuntaa. Valtuuston tulevien päättäjien tehtävänä on päättää viranhaltijoiden esittelyistä nykyisten lakien ja asetusten puitteissa alueemme toimivista pelastus-, sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuudesta.

Palveluiden toimivuudella on väliä ja mistä niitä saa, ketkä niitä antaa ja kuinka ne saavutetaan ja mikä on niiden vaikuttavuus ihmisten arjessa.

Se kaikki mitä tällä perustasolla hoidetaan ja pelastetaan, antaa käyttäjilleen turvan tulevaisuudesta ja ihmisarvon tunteen. Päättäjiltä vaaditaan yhteinen tahtotila ja inhimillisyyttä, viedä palveluiden uudistettavuutta eteenpäin.

Tahtotila on yhteisessä tekemisessä tärkeää, mutta sen täytyy perustua realismiin, koska on kyse eri-ikäisistä ihmisryhmistä sekä tarvitsijoista.

Kaikkeen palveluiden tekemiseen ja tuottamiseen tarvitsemme sitoutuneita eri alojen ammattilaisia. Meidän tulisi arvostaa heitä ja huomioida työn kuormittavuus.

Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. Avuntarpeeseen on vastattava, he eivät voi odottaa.

Esimerkiksi mielen sairastuessa meillä ei ole varaa yhdenkään tulevaisuuden menettämiseen.

Suuria haasteita on ja tulee ikääntyneiden palveluiden järjestämisessä, muttei mahdottomuuksia, jos järjenkäyttö sallittaisiin. Tahto tehdä päättäjänä itselleenkin hyvää vanhuutta on askel oikeaan suuntaan.

Vanhuspalveluiden palveluvalikko ei voi levätä yksin omaishoitajien harteilla. Perhehoidon eri palvelumuodot olisi otettava laajemmin käyttöön, niin vanhuspalveluissa, lastensuojelussa, vammaispalveluissa kuin mielenterveysasiakkaiden hoidossa.

Valtiovaltaa tulisi kehottaa tarkastelemaan tehtyjä lakeja sekä esityksiä, niin että palveluiden tuottaminen ja järkeily onnistuisi käytännössä.

Yhteistyö ja innovaatiot on mahdollistettava eri palveluntuottajien ja hyvinvointialueiden välillä. Pelastustoimen kattavuus on elintärkeää kaikelle toimimiselle tässä ja nyt.

Huolehditaan kaikkien toimijoiden jaksamisesta palveluissa asiakkaiden parhaaksi. Varmistetaan palveluiden saanti, huomioiden ikärakenne ja toimintakyky.

Digiaika on mahdollisuus, muttei itseisarvo tuottamisessa ja toiminnassa.

Erja Sarenius-Salmenkivi perhehoitaja, sijaisäiti, perushoitaja varavaltuutettu, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan jäsen aluevaaliehdokas (kesk.) Tuusula, Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut