Lukijalta | Kaavoitus - kenen asialla?

Kaavoitus on Suomessa kunnan yksinoikeusmonopoli. Kunnanvaltuusto ohjaa ja valvoo maankäyttöä ja rakentamissääntelyä. Poliittisten voimasuhteittensa mukaisesti.

Demokratia toteutuu, kun kaavoitusta koskeva karttamateriaali on ollut esillä määräajan netissä, kunnantalon ilmoitustaululla. Ja tietysti kunnanvaltuutetuille toimitetussa kokousmateriaalissa tutustumista varten.

Kaava-alueet ovat usein laajoja kokonaisuuksia, joiden vaikutus ulottuu vuosikymmenien päähän.

Ajatellaan vaikka rautatie- tai maantielinjan varausta. Kaavavarauksella on suuri merkitys karttaan merkityn alueen kehittämiselle vuosiksi eteenpäin.

Se vaikuttaa asuin- ja virkistysalueiden sijoitukseen, kokoon ja mikä tärkeimpään: rakennusoikeuteen. Montako neliötä saa rakentaa. Se määrää maan hinnan.

Kun kaavoitusta koskevat alueet, vaikka Jokelassa, Kellokoskella tai Etelä-Tuusulassa ovat riittävän suuria, laajoja, olisi kuntalaisten ja ennen kaikkea kunnanvaltuutettujen tiedettävä, kenen omistamia kiinteistöomistuksia kaavan sisään jäävä alue koskee tonttikohtaisesti.

Jokaisella kiinteistöllä on joku omistajataho. Mielestäni kun näistä asioista keskustellaan näillä palstoilla, netissä tai kunnan järjestämissä tilaisuuksissa, vastaukseksi ei riitä, että jokainen voi ottaa halutessaan asiasta selvää. Tieto on julkista.

Kyllä demokratian ja päätöstenteon avoimuuden, läpinäkyvyyden lisäämiseksi kaava-asiakirjoihin pitää selkeästi tuoda tuore listaus kaava-alueen tontteja koskevista omistuspohjasta.

Nyt yksityinen kansalainen, valtuutettu näkee kyselemättä etukäteen, miten kaavoitus, kunnan kehitys etenee. Ja että kunnan kaavoittajan rooli ei olisi kunnantalon ulkopuolella, puolueosastojen ryhmäpäätöksen irtokätenä. Rakennusliikkeillä ja yleensäkin maankäyttöön suuntautuvalla yritystoiminnalla on asiassa omat, vahvat intressinsä. Eikä pelkästään heillä.

Pääasia on, että toiminta kestää päivänvaloa. Tässä tonttien, kiinteistöjen omistuspohjan esiintuomisella kaavoituksessa on suuri merkitys.

Jokaisen valtuutetun tehtävä, oli puolue mikä tahansa, on ensisijaisesti ajaa kuntalaisten asiaa. Se on heidän ykköstehtävänsä. Edustaa ja paneutua asioihin, peruskuvioita myöten.

Muutenhan heitä on turha valita, jos he eivät tätä tiedosta tai hallitse. Tilanne on sama jokaisessa Suomen kunnassa.

Sitä sanotaan demokratiaksi, kansanvallaksi. Päätökset maankäytöstä tehdään salissa, ei kabineteissa, piirihallituksissa tai parkkipaikalla

Tähän tulisi kuntademokratiassa pyrkiä. Vai mitä?

Seppo Hämäläinen Tuusula

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut