Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Järvenpään suunnitelmista Vanhakylänniemen alueesta

Viimeisin Vanhankylänniemen alueen käytön kehittämissuunnitelma valmistui nähtäväksi keväällä 2019.

Tämän 2018 käynnistyneen työn lähtökohtana olivat Vanhankylänniemen alueella tehdyt lukuisat selvitykset ja kartoitukset sekä aikaisemmat asukaskyselyt ja työpajojen tulokset.

Suunnitelmassa kerrottiin, että se antaa pohjaa alueen tulevalle kehittämiselle kunnioittaen alueen historiaa, mutta eläen tässä päivässä.

Se piti olla pohja jatkosuunnitelmille, joka ei sido tulevaisuuden ratkaisujen päätöksentekoa. Alueen suunnitelmassa 2018 tärkein kehittämistarve on kartanon arvon esiintuominen.

Näin olen asiat kirjannut, kun kaupunki Järvenpäätalossa esitteli asukkaille ja yhdistyksille uutta suunnitelmaa. Suunnitelma on konsultin/arkkitehdin ja virkamiesten työn tulos ja siinä huomioidaan asukkaiden näkemykset.

Nyt kaavaluonnos on valmiina mutta suunnitelmat levällään!

Tiia Östberg kirjoittaa (K-U 14.10), että Vanhankylänniemi tulisi nähdä ”uusin silmin”.

Saattaa olla, että Östberg ja muut hallituksen sekä myös valtuuston edustajat eivät ole tutustuneet riittävästi tai lainkaan lähes 20 vuoden aikana tehtyihin Vanhiksen selvityksiin, kartoituksiin, työpajatuloksiin ja asukaskyselyihin.

Tiedän mukana olleena, että mm. työpajat saivat aikaan varsin mielenkiintoisia, lennokkaita ja moderneja yksityiskohtaisiakin suunnitelmia.

Östberg mm. kirjoittaa, että hän lähtisi selvittämään kaupunkikehityksen toimesta kartanorakennuksen myyntiä.

Kaupungin uudehko kehitysjohtaja Harri Palviainen toteaa samassa lehdessä, että tavoite on löytää uusi yrittäjä. Hän toteaa lisäksi, että ”kaikki ideat ovat tervetulleita”.

Kartanon työpajakahvilalla kaupunki osti lisäaikaa alueen suunnitteluun ja toteutukseen ja samalla lepytti kuntalaisia. Nyt sekin aika on loppu!

Aikaisemmat kehittämissuunnitelmat lisättynä työpajojen ja asukkaiden ideoilla antaa hyvät työkalut päättäjille alueen sekä kokonaissuunnitelmaan että pienempiin toimiviin ideoihin.

Kartanon päärakennus ja sen läheisyydessä olevat maat on pidettävä kaupungin omistuksessa. Uusi kaavasuunnitelma sen mahdollistaa.

Kehittäisin asiaa eteenpäin ajatuksella, että kaupunki on vuokraisäntänä ja toimii yhteistyössä useampien tahojen/yrittäjien kanssa.

1. Kartanon päärakennukseen sopisi hyvin laadukas ravintola pitkällä, vähintään 10 vuoden, joustavalla sopimuksella.

2. Päärakennuksen tuntumassa ja laajemmaltikin alueella toimisi artesaani yrittäjiä.

3. Asuntoauto/vaunutoiminta sopisi myös hyvin täydentämään kokonaisuutta ajanmukaisessa – vaikkapa Best Park -tyyppisenä noin 30 paikan kohteena. Suur-Helsingin alueella se olisikin kohta ainoa paikka. Varmaan kysyntää riittäisi.

kolmannen polven järvenpääläinen