Parisuhde on usein puheenaiheena kahvikupin äärellä, työpaikkojen keskusteluissa ja sosiaalisen median alustoilla.
Millainen merkitys pari- ja perhesuhteilla sitten on elämämme kannalta? Merkitys on suuri.
Toimiva parisuhde edistää fyysistä terveyttämme ja mielen hyvinvointiamme.
Tutkimukset kertovat, että vanhempien välisellä suhteella, vuorovaikutus- ja tunnetaidoilla on vahva vaikutus koko perheeseen, myös lasten ja nuorten elämään.
Nykyiseen hallitusohjelmaamme on kirjattu parisuhteen ja vanhemmuuden tuen palveluiden vahvistaminen.
Onko kaikilla hyvinvointialueilla muistettu varmistaa tämä asia? Entä muistetaanhan tämä asia myös tulevissa hallitusohjelman kirjauksissa?
Parisuhde ei ole tila, joka pysyy samanlaisena läpi elämän. Kaikkiin pari- ja ihmissuhteisiin liittyy sekä hyviä että huonoja jaksoja, joissakin suhteissa jaksot ja yhteinen elämä ovat pidempiä, joissakin lyhyempiä.
Mahdolliset kriisit vavisuttavat arkea ja vaikuttavat turvallisuuden kokemukseemme. Hyvinvoivaan parisuhteeseen sekä vanhemmuuteen tarvitaan valmiuksia. Näitä taitoja voi kehittää ja päivittää elämän eri vaiheissa.
Toimiva parisuhde vaatii huolenpitoa. Tämä ei tarkoita ihmetekoja, vaan arjessa kohtaamista, kuulemista ja kunnioitusta, omien tarpeiden ja toiveiden esiintuomista, kumppanin kuulemista, sekä turvallista, rakentavaa erimielisyyksien ratkomista.
On tärkeää varmistaa, että yhteiskunnassamme on riittävästi tarjolla apua pari- ja perhesuhteiden vaikeuksiin.
Parisuhteen tukeminen ja palveluiden järjestäminen ennaltaehkäisevästi on tärkeää hyvinvointialueilla yhteistyössä järjestötoimijoiden kanssa.
Yhteistyötä vahvistaa Parisuhdekeskus Katajan koordinoima Valtakunnallinen Parisuhdeverkosto.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella parisuhteen ja eron eri vaiheisiin on saatavissa tukea ja neuvontaa neuvoloiden terveydenhoitajien ja perheohjaajien tapaamisissa, lapsiperheiden avoimissa kohtaamispaikoissa sekä kasvatus- ja perheneuvoloissa.
Ennaltaehkäisevien palveluiden merkitys on suuri perheiden hyvinvoinnin kannalta ja niiden on tärkeä jatkua tulevaisuudessakin.
Hyvinvointialueella tehdään myös tiivistä yhteistyötä eri sidosryhmien ja järjestöjen kanssa perheiden hyvinvoinnin tukemiseksi.
Huomioidaanhan tulevaisuudessakin perheen aikuisten väliset hyvinvoivat suhteet, sillä ne vaikuttavat lasten terveeseen kehitykseen ja sitä kautta jopa onnellisempaan yhteiskuntaan.
Suvi Laru on psykologi, erityistason paripsykoterapeutti, Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja
Niina Hyrske on erityisasiantuntija, Vantaa-Kerava hyvinvointialue