Vuosikausia odotettu turvakoti aloitti toimintansa Keravalla: "THL:n mukaan tänä vuonna noin 200 asiakasta" – katso kuvat uusista tiloista

Vastaava sosiaalityöntekijä Asta Närhi (vasemmalla) ja Anne Arkko uskovat, että lähellä sijaitseva turvakoti voi madaltaa keskiuusmaalaisten kynnystä hakeutua palvelun pariin. Anton Soinne

Oskari Lehto

Paasikiven Nuorisokylän Säätiön ylläpitämä Keski-Uudenmaan turvakoti aloitti toimintansa Keravalla tiistaina.

Ympärivuorokautisesti toimiva turvakoti on tarkoitettu tilapäiseksi asuinpaikaksi kaikille, jotka kokevat perheessään tai lähisuhteessaan väkivaltaa tai sen uhkaa. Turvakodissa saa suojan väkivallalta ja siellä tarjotaan myös ammatillista apua väkivallan loppumiseksi.

Turvakoti toimii keskellä Keravaa, Porvoonkatu 10:ssa sijaitsevan palvelutalon ylimmässä kerroksessa. Turvakotiin voi hakeutua ohjattuna tai oma-aloitteisesti ilman lähetettä.

Turvakodissa on vastaavan sosiaalityöntekijän Asta Närhin mukaan kiinnitetty erityistä huomiota turvallisuustekijöihin: tilat esimerkiksi sijaitsevat usean lukitun oven takana.

Avarissa, valoisissa ja vastikään remontoiduissa tiloissa on seitsemän perhepaikkaa. Kalustettujen asuntojen koko vaihtelee yksiöistä tilavampiin perheasuntoihin.

– Meillä on Suomen muista turvakodeista poiketen huomioitu myös ikääntyvien ihmisten tarpeet, kertoo Paasikiven Nuorisokylän Säätiötä johtava Anne Arkko

Asuntojen lisäksi turvakodissa on muun muassa lasten leikkihuone, yhteinen ruokailutila sekä tiloja asiakastapaamisiin.

– Keskimäärin asiakas viettää turvakodissa 15 vuorokautta. Palvelu on asiakkaille maksuton, Anne Arkko korostaa.

Turvakotiin on palkattu seitsemän kokoaikaista työntekijää. Lisäksi tarvitaan tuntityöntekijöitä.

Keski-Uudellemaalle on toivottu omaa turvakotia jo vuosikausia. Tähän asti lähimmät turvakodit ovat sijainneet pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa.

Anne Arkko kiittelee tuusulalaisen rakennusfirman ripeyttä, jonka ansiosta tilat Keravalla saatiin nopeasti käyttöön. Arkko ja Asta Närhi uskovat, että turvakodille on kysyntää.

– Olen työskennellyt aiemmin Espoossa turvakodissa, jossa turvakodin käyttöaste oli 90–100 prosenttia. Usein kysyntää ilmenee enemmän vapaiden ja lomakausien jälkeen, Asta Närhi tietää.

– Turvakoteja koordinoiva THL on etukäteen arvioinut, että Keravan turvakodilla olisi tänä vuonna noin 200 asiakasta, joista puolet olisi lapsia, Anne Arkko selvittää.

Keski-Uudenmaan turvakoti on osa THL:n koordinoimaa verkostoa, jossa on nyt yhteensä 29 turvakotia.

Turvakotien asiakkaista noin 90 prosenttia oli naisia vuonna 2019.

Lapsia oli asiakkaista noin puolet.

Suurimman ikäryhmän aikuisista muodostivat 25–34-vuotiaat, joita oli yli kolmannes kaikista asiakkaista.

Asiakkaista 80 prosentilla asiointikieli on suomi.

Omasta aloitteestaan turvakotiin tuli noin 25 prosenttia asiakkaista. Sosiaalihuollon avulla turvakodin löysi yli kolmannes asiakkaista.

Turvakotien asiakkaista lähes puolet ei mahtunut turvakotiin, johon hakeutui ensin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut