Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seksuaalinen huomauttelu sihteerille toi varatoimitusjohtajalle sakot – "Olihan pakarat rasvattu?"

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut metallialan yrityksen varatoimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimineen miehen työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen. Tuomittu 64-vuotias mies oli oikeuden mukaan toistuvasti häirinnyt ja kohdellut epäasiallisesti yhtiön naispuolista myynti- ja markkinointisihteeriä. Kyse oli epäasialliseksi katsotusta koskettelusta ja seksuaalisväritteisistä huomautuksista.

Tuomion mukaan mies oli muun muassa ottanut sihteeriä kaksi kertaa käsin lantiolta kiinni ja siirtänyt sivuun mitään puhumatta. Hän oli myös laittanut yllättäen kätensä sihteerin paljaalle polvelle ja sanonut kokeilevansa, onko tällä sukkahousut jalassa. Lisäksi hän oli sanonut sihteerin poltettua itsensä auringossa, että "olihan pakarat rasvattu?".

Mies määrättiin maksamaan korvauksena sihteerille 1 500 euroa ja maksamaan 25 päiväsakkoa valtiolle. Maksettavaa sakoista tuli 1 375 euroa.

Tuomiosta tiedotti tiistaina Etelä-Suomen aluehallintovirasto, jonka työsuojelun lakimies, entinen valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen katsoo, että tällaisessa tapauksessa vastuuseen voisi joutua myös yhtiö.

– Tämäntyyppisessä asiassa, kun häiritsijä on työnantajan edustaja, voidaan tietyin edellytyksin yhtiö tuomita lisäksi yhteisösakkoon. Tässä tapauksessa syyttäjä ei ollut kuitenkaan vaatinut yhteisösakkoa, joten asia ei tullut käräjäoikeuden arvioitavaksi, sanoo Nissinen tiedotteessa.

Sihteeri kertoi kokeneensa varatoimitusjohtajan käytöksen ja puheet ahdistavina ja hakeutui työterveyshoitoon ja työpsykologin vastaanotolle. Hän joutui myös ottamaan sairauslomaa. Syytettynä ollut pomo taas kiisti kaiken seksuaalisväritteisen toiminnan tai häirinnän. Hän kuitenkin myönsi puhuneensa aurinkorasvasta, mutta ei siten kuin sihteeri ja syyttäjä sanoivat. Mies sanoi ottaneensa keskustelussa vain esiin erään vanhan mainoksen, jossa oli mainittu pakaroiden ja arkojen paikkojen rasvaaminen. Sihteerin mukaan mistään mainoksesta ei kuitenkaan ollut puhetta.

Kyse oli oikeudessa sana sanaa vastaan -tilanteesta, sillä ulkopuolisia silminnäkijätodistajia ei tapahtumille ollut. Nainen oli kuitenkin kertonut tapahtumista tuoreeltaan muun muassa pääluottamusmiehelle, ystävälleen, toimitusjohtajalle ja työterveyshoitajalle. Hänen kertomuksensa oli johdonmukainen hänen aiempien puheidensa kanssa ja kertomus sai tukea esimerkiksi potilaskertomuksesta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.