Meneillään on sukkien neulomiskilpailu, jossa nopeus ratkaisee – "Mies kannattaa värvätä palvelijaksi tarjoilemaan ruokaa"

Tiia Niemi (oik.) suunnitteli kuvioneulemallin Sukka-Finlandiaan. Annu Lähdesmäki-Latvanen osallistuu kisaan ilman aikatavoitteita. Anton Soinne

Anne Kanerva

Meneillään on valtakunnallinen Sukka-Finlandia -neulomiskilpailu, jossa kilvoitellaan nopeudessa ja taidossa.

Leikkimielinen kilpailu alkoi loppiaisena ja päättyy Naistenpäivänä 8.3.

Kolmatta kertaa järjestettävässä kisassa on mukana 850 neulojaa Suomesta ja ulkomailta.

Kilpailussa osallistujat neulovat kuudet villasukat, joiden mallit julkaistaan tietyn aikataulun mukaan noin kahden viikon välein.

Kun villasukat ovat valmiit, neuloja lähettää niistä kuvan sähköpostilla järjestäjälle, Lentävä Lapanen -neulekahvilaan Järvenpäähän.

Se neuloja, joka ensimmäisenä lähettää vaaditut kuvat sukista saa eniten pisteitä kyseiseltä etapilta.

Järvenpääläinen Tiia Niemi suunnitteli kilpailuun yhdet neulottavat sukat. Niiden haastavuus on kuvioneule, intarsia.

– Intarsiatekniikka oli monelle uutta. Siitä tuli enimmäkseen kiitosta, että oli kiva oppia uutta. Muutamia tuskastuneitakin kommentteja tuli, hän kertoo.

Ensimmäisenä kilpailijat neuloivat palmikkosukat. Toisena olivat vuorossa Niemen kuviosukat, jotka nopeimmat neuloivat yön aikana valmiiksi.

– Sukkien ohje julkaistiin 17.1. kello 16. Ensimmäiset sukat olivat valmiina seuraavana yönä ennen kolmea. Suurin osa neulojista ei kyllä pysty niin nopeaan tahtiin. En myöskään minä, hän naurahtaa.

Neuleohjeet eivät ole helpoimpia, mutta eivät myöskään ylivoimaisia.

– Kuka tahansa neulonnan perustaidot omaava voi toteuttaa sukat suunnittelijoiden ohjauksella ja muiden kilpailijoiden tuella, Lentävän Lapasen yrittäjä Taina Schildt kertoo.

Kilpailussa on hyötyä fyysisestä kestävyydestä ja näppäristä sormista. Sukka-Finlandian yksi tavoite onkin haastaa itseään ja opetellajotain uutta.

Sukka-Finlandian esikuva on maailmanlaajuinen Tour de sock, johon osallistuu satoja suomalaisiakin käsityöharrastajia.

Vastaavasti ulkomailla neulotaan parhaillaan Sukka-Finlandian julkaisemia sukkia.

– Nytkin on mukana osallistujia maan rajojen ulkopuolelta ja on herännyt kiinnostus saada Sukka-Finlandia myös englanniksi. Katsotaan riittääkö rahkeet, Schildt kertoo.

Järvenpääläinen Annu Lähdesmäki-Latvanen on osallistunut Sukka-Finlandian lisäksi Tour de sock -kilpailuun. Tällä kerralla hän neuloo kaikki sukat ilman aikatavoitteita.

Jos aikatavoitteet ovat korkealla, kannattaa neulomisetappeihin valmistella taustat kuntoon.

– Mies kannattaa värvätä palvelijaksi valmistamaan ja tarjoilemaan ruokaa ja juomaa. Käytössä kannattaa olla sellaiset puikot, joihin on tottunut. Silloin neulominen sujuu nopeimmin, Tiia Niemi ja Annu Lähdesmäki-Latvanen sanovat.

FAKTA

Järvenpäässä toimiva Lentävä Lapanen -neulekahvila muuttaa maaliskuun alussa keskustasta Postikadulta Emalikukan tiloihin Pajalaan.

Muuton jälkeen neulekahvilan toiminta pysyy ennallaan. Ohjelmassa on jatkossakin kursseja, tapahtumia sekä neuleiltoja.

Yrittäjien mukaan kahvilatoiminta pelkistyy, mutta kahvipannu on neulojille aina kuumana.

Lentävä Lapanen perustettiin vuonna 2012.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut