Asfalttifirmojen vedätyksestä alkanut loputon oikeustaistelu päätökseen Espoon osalta – YIT ja kaupunki sopuun ylihinnoittelusta

Kiina ja Yhdysvallat ovat säätäneet toisiaan vastaan mittavat tullit kauppasodan aikana. Valtaosa tulleista on kuitenkin jäämässä voimaan. / NICOLAS ASFOURI AFP / NICOLAS ASFOURI / LEHTIKUVA

STT

Espoon kaupunki ja rakennusyhtiö YIT ovat sopineet asfalttikartelliriidan, jota on ratkottu vuosikausia eri oikeusasteissa, tiedottaa Espoon kaupunki. Espoon ja YIT:n riita oli vain yksi osa isompaa kymmenien miljoonien korvausjupakkaa.

Suomessa toimi vuosina 1994–2002 asfalttikartelli, johon osallistui seitsemän alan suurta toimijaa. Kartellissa yhtiöt sopivat markkinoiden jakamisesta ja hinnoista. Tämä johti siihen, että tietöitä tilanneet valtio ja lukuisat kunnat maksoivat asfalttifirmoille ylihintaa urakoista.

Sopimuksen mukaan YIT maksaa Espoolle 2,7 miljoonaa euroa kartellin johdosta maksettua ylihintaa. Oikeudessa Espoon vaatimus oli 5,3 miljoonaa euroa. Kartelliin osallistunut Lemmi nkäinen sulautui YIT:hen vuonna 2018.

Espoon tiedotteen mukaan YIT ja kaupunki vetävät pois valituksensa korkeimmasta oikeudesta. Espoo sopi samalla myös NCC Industryn, VLT Tradingin konkurssipesän, Asfalttimixin ja Skanskan kanssa, että osapuolet vetävät pois valituksensa korkeimmasta oikeudesta ja vastaavat omista kuluistaan.

Vaikka yhtiöt joutuvat sakkojen kohteeksi ja niille voidaan määrätä korvauksia, kartelleista sopineet johtajat eivät voi lain mukaan joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Ennen asfalttikartellia hallitus oli lokakuussa 1991 päättänyt dekriminalisoida tarjouskartellista sopimisen. Dekriminalisointi tuli voimaan vuonna 1992 alusta. Perusteluina oli tuolloisen hallituksen esityksen mukaan se, että kilpailunrajoitusten rikkomisesta tuomittiin vain lieviä sakkorangaistuksia. Rangaistusasteikko oli ollut sakoista enintään yhteen vuoteen.

– Tätä mahdollisuutta ei ole pidettävä tehokkaana eikä tarkoituksenmukaisena seuraamuksena kilpailunrajoitusasioissa. Tuomioistuimissa käsitellyt harvat kilpailunrajoitusrikokset ovat johtaneet vain lieviin sakkorangaistuksiin, joilla ei voida katsoa olevan paljoakaan yleisestävää vaikutusta. Lakiin sisältyvien kieltojen rikkomukset voidaan joustavimmin käsitellä hallinnollisessa järjestyksessä sellaisissa viranomaisissa, jotka ovat erikoistuneet kilpailuasioiden käsittelemiseen, lainsäätäjä perusteli muutosta.

Kartellivalvonta on nojannutkin yhä tiukemmin rahallisiin seuraamuksiin, eli yhtiölle määrättäviin sakkoihin ja korvauksiin. Dekriminalisoinnin myötä kartelliin osallistuneiden yhtiöiden johto on kuitenkin voinut välttää henkilökohtaiset seuraamukset rikosoikeudessa.

Niinpä merkittävät vahingot veronmaksajille aiheuttanut asfalttikartelli ei aikanaan 2000-luvun alussa ylittänyt keskusrikospoliisissa edes syytä epäillä rikosta -kynnystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 2. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 3. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 4. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 5. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 6. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 7. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 8. Rikosten määrä on kovassa kasvussa Keski-Uudellamaalla koronan vuoksi – liikennerikoksia kertynyt kauhea kasa: "Teillä on ollut avointa tilaa kaasutella"
 9. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 10. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 11. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 12. Näköislehdessä tänään: Avoimessa suhteessa elävä Riikka Suominen ärsyyntyi seksin demonisoinnista ja kirjoitti kirjan, jossa käydään vieraissa
 13. Palokunnalla on nyt juhlan aika
 14. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 15. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.