Kurssin kautta radioaalloille

Elias Pylkkänen OH2EP, Aarno Järvinen OH3HAI sekä Juhani Horelli OH3ZQ Keski-Uudenmaan radioamatörien kerhoaseman äärellä. Kirjainyhdistelmät nimien perässä ovat herrojen radiokutsuja. - Arkistokuva Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Nopeaan tahtiin kuuluvat pitkät ja lyhyet piippaukset eli morsemerkit eivät ole kadonneet radioaalloilta, mutta sähkötystä osaamatonkin pääsee viestittelemään oman radioamatööriaseman kautta. Aseman saa panna pystyyn suoritettuaan pätevyystutkinnon ja saatuaan virallisen luvan Tutkinnossa testataan määräysten ja liikennöinnin osaamista ja tekniikan tuntemusta.

Jos radioaaltojen maailma kiehtoo, radioamatööritoiminnan perusteet voi ottaa haltuun tammi-helmikuussa järjestettävällä kolmen viikonlopun kurssilla. Kurssin järjestää paikallinen radioamatöörikerho Keski-Uudenmaan Radioamatöörit ry OH2AP, ja se pidetään Järvenpäässä. Kerholla on tila aivan Järvenpään rautatieaseman ja kirjaston läheisyydessä.

Kurssi alkaa viikonlopusta 25.–26. tammikuuta ja jatkuu helmikuun puolivälissä. Viimeinen kurssiviikonloppu on helmi-maaliskuun taitteessa.

Kurssin päätteeksi voi osallistua radioamatööritutkintoon.

Radioamatöörien yhteyksiä voi kuunnella kuka tahansa, mutta mukaan viestien vaihtoon pääsee vain tutkinnon suorittanut ja luvan saanut amatööri. Hän saa käyttää lähetintä. Luvan myöntää Traficom.

Keski-Uudenmaan Radioamatöörit OH2AP järjestää perusluokan tutkintoon valmistavia kursseja vuosittain. Kurssit pidetään pääsääntöisesti kerholla.

– Kurssilla perehdytään radioamatöörin pätevyystutkintomateriaaleihin, jotka koostuvat kahdesta osasta: radioliikenteeseen liittyvät kansainväliset määräykset ja liikennöinti, sekä radioamatööritoimintaan kuuluvan tekniikan perusteet. Tekniikka-osuuskaan ei ole rakettitiedettä vaan ihan tavallisen kaverin osattavaa perusasiaa, kerhon nettisivuilla kerrotaan.

– Kurssimaksuna on oppimateriaalin hinta, johon sisältyy kerhon jäsenmaksu.

Kerho järjesti kurssiin myös viime syksynä. Nyt opiskellaan viikonloppuisin, mikä sopii hyvin työ- tai opiskelukiireissä arkisin kiinni oleville.

Sähkötystaitoa ei siis radioamatöörilupaan vaadita, mutta tämä pitkään käytössä ollut liikennöintimuoto pitää edelleen pintansa. Myös siihen löytyy opetusta, jos kiinnostuneita on. Kokeneet kerholaiset sanovat, ettei sähkötys ole vaikeaa oppia, mutta vaatii vaivannäköä.

Radioamatöörillä on kavereita ympäri maailman. Radiokeleistä eli kulloinkin vallitsevista olosuhteista riippuen yhteyksiä voi pitää hyvinkin pitkien matkojen taakse. Yhteyden aikana vaihdetaan ainakin kuuluvuusraportti ja yleensä myös tietoja siitä millaisella antennilla ja muulla laitteistolla kumpikin juttukumppani operoi.

– Sitten jutellaan koirista, lapsenlapsista ja vaikka mistä, kerhon puheenjohtaja Juhani Horelli kuvaili Keski-Uusimaa Viikon jutussa viime keväänä.

Yhteydet ovat radioamatööritoiminnan ydin, ja niistä puhutaan myös silloin kun harrastajat tapaavat kursseilla, leireillä tai kerhoilloissa.

Radioamatööritoimintaan pääsee mukaan kohtuullisin kustannuksin. Oman lyhytaaltoaseman saa pystyyn satasilla, ja muutaman kympin hintaisella käsiradiolla voi pitää yhteyksiä toistinaseman kautta.

Perusluokan tutkintoon tähtäävä viikonloppu-intensiivikurssi: K-moduuli (määräykset) ja T1-moduuli (tekniikan perusteet). Kurssit ovat koko päivän (6 h) lauantaina ja sunnuntaina: 25-26.1. sekä 15-16.2. ja 29.2. – 1.3. Ilmoittautuminen s-postiin: oh2ap@sral.fi ja lisätietoja: www.oh2ap.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyrylän torilla riittää tapahtumia Tuusula-viikoilla: Tuusula etsii vapaaehtoisia pelaamaan uutta lautapeliä pormestarin kanssa
 2. Keski-Uusimaa-rastikausi lähestyy hiljalleen puoltaväliä
 3. Peliautomaateille jopa jonotettiin avajaispäivänä Järvenpään Koronassa – koneiden avaaminen asteittain herättää tunteita: "Pelit auki ja hanskat käteen sanon minä"
 4. Taidemäen ympäristötaidenäyttelyn keskellä Järvenpäässä on katutyömaa, mutta taiteesta nauttimaan pääse silti
 5. Laho sähköpylväs kaatui tielle Järvenpäässä – "Puu oli umpimätä, aivan jauhoa"
 6. Huippupikajuoksija Deajah Stevens kilpailukieltoon dopingsääntöjen rikkomisesta – on 1,5 vuotta sivussa kilpailuista
 7. Nya Åland: Entiselle IFK Mariehamnin jalkapalloilijalle neljä vuotta vankeutta muun muassa kahdesta törkeästä raiskauksesta
 8. Pidätetty venäläiskuvernööri toivoo, että hänen kannattajansa lakkaisivat osoittamasta mieltään
 9. Turkuun kova kattaus ulkomaisia kirittäjiä pikamatkoille – suomalaiset naisaiturit kohtaavat hollantilaisen MM-finalistin
 10. Lukijalta: Puuenergian verokertymälle on ilmastokäyttöä
 11. Järvenpäässä sytytettiin jääkiekkokaukalon vaihtokoppi tuleen
 12. Huuhkajien syksyn kotipelien yllä kysymysmerkkejä – Palloliitto odottaa linjausta Uefalta, saako otteluihin ottaa yleisöä
 13. Kilpailukomissaari aikoo Apple-tappiosta huolimatta jatkaa työtä suuryhtiöiden verottamiseksi
 14. Suomalaiset varailevat pakettimatkoja melko huolettomina – Kuka maksaa, jos koronavirus yllättää?
 15. Britannian hallitus syyttää venäläisten toimijoiden yrittäneen häiritä viime vuoden parlamenttivaaleja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.