Kinkkurasvat kiertoon ja joulukuuset kaukolämmöksi

Kinkkutemppu tehdään tänäkin vuonna. Kinkkurasvasta valmistetaan polttoainetta. Sauvo Jylhä

Jan Pippingsköld

Tuttu juttu kaikille on varmasti jo se, että kinkkurasvaa ei saa kaataa viemäriin. Jos sitä ei vielä ole hävitetty, konsteja on ainakin kolme: pakkaa rasva vaikka maitotölkkiin, sulje tiiviisti ja vie sekajätteeseen, vie jähmettynyt rasva biojäteastiaan tai tee kinkkutemppu.

Kinkkutemppu tarkoittaa rasvan viemistä kartonkitölkkiin pakattuna keräyspisteeseen, josta se kierrätetään uusiutuvaksi dieseliksi.

Järvenpäässä on kaksi keräyspistettä, joiden paikat ovat K-Citymarketin (Helsingintie 41) junaradan puoleinen parkkialue ja K-Supermarket Peltolan (Vehnätie 2) ulkoparkkialueella.

Keravalla keräyspisteitä on kaksi: Neste K -huoltoasemalla (Alikeravantie 25)

ja K-Citymarkein (Nikonkatu 1) parkkihallissa, sisäänkäynnin vieressä.

Muiden paikkakuntien keräyspisteet on lueteltu osoitteessa kinkkutemppu.com ja ne ovat auki 7.1. asti.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Kinkunpaistosta ja muista jouluruokien valmistamisesta ylijääneet rasvat päätyvät Nesteen Porvoon jalostamolle, missä niistä valmistetaan uusiutuvaa polttoainetta.

Joulupakettien paperit eivät kelpaa paperinkeräykseen. Jos et halua säästää niitä tuleviin tarpeisiin, laita ne ja lahjapakettien käärenarut sekajätteeseen.

Suklaarasia on varsinainen lajittelutehtävä. Itse rasia on kartonkipakkaus. kierrätyskartonkiin kuuluu useimmiten myös se paperimainen pehmuste herkkujen päällä. Rasian muovikääre samoin kuin konvehtien muovinen alusta ovat muovijätettä. Karkkien kääreet puolestaan voivat olla alumiinia, muovia tai paperia.

Paistofoliot, joululaatikoiden alumiinirasiat ja tuikkukynttilöiden alumiiniset kuoret menevät käytön jälkeen metallijätteeseen. Lasiset kynttilänkuoret pannaan sekajätteeseen; lasinkeräykseen ne eivät sovellu.

Sekajätettä ovat myös muut kynttilänjämät.

Kun kynttelikkö tai valosarja on aikansa palvellut ja lakkaa toimimasta, sen voi kierrättää sähköromuna.

Kun kuusen koristeet ovat tulleet tiensä päähän, niiden oikea osoite on sekajätteessä. Sinne kuuluvat niin kuusenpallot kuin kimallenauhat ja muut vastaavat koristeet.

Lyijyä sisältäviä uudenvuoden tinoja ei enää myydä, mutta vanhoja voi olla kotona. Niiden paikka on lyijyn takia vaarallisten jätteiden keräyksessä, johon ne saa viedä ilmaiseksi.

Kiertokapula ottaa tammikuussa vastaan asiakkaidensa joulukuuset veloituksetta kaikilla viidellä jätteidenkäsittelyalueillaan. Alueille tuodut kuuset haketetaan muiden risujen mukana.

Kunnissa, joissa Kiertokapula on hoitanut keskitetysti jätekuljetusten kilpailutuksen, joulukuuset kerätään maksutta kaikilta kiinteistöiltä. Keravalla, Tuusulassa ja Järvenpäässä kuuset voi siis jättää roska-astian tai roskatilan läheisyyteen – kuuset noudetaan veloituksetta jätekuljetusten yhteydessä. Kuusia ei tarvitse pilkkoa jäteastiaan tai laittaa muovisäkkiin.

Nurmijärvellä joulukuusia ei kerätä normaalin jätteenkeräyksen yhteydessä, koska kunnassa on vielä käytössä seka- ja kuivajätteen osalta kiinteistön haltijan kilpailuttama jätteenkuljetus. Metsä-Tuomelan jäteasema vastaanottaa tammikuussa veloituksetta yhden joulukuusen taloutta kohden.

– Jos lunta tulee, kuuset on hyvä ottaa lumen alta esille, viestintäpäällikkö Piia Kokko Kiertokapulasta neuvoo. Kuuset otetaan jäteauton kyytiin sen mukaan kuin niitä mahtuu eli ei välttämättä kaikkia yhdellä kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.