Järvenpään kaupunki teettää pelivideoita nuorille – luvassa pomminpurkua ja virtuaalisydänsiirtoja

Viljami Paimen laittoi Järvenpään tietohallintojohtaja Toni Pallaspuron purkamaan pommeja VR-lasit päässään. Sauvo Jylhä

Satu Jalo

Järvenpään lukion medialinjaa toista vuotta käyvä Viljami Paimen yrittää havainnollistaa Järvenpään kaupungin strategiaa etenkin nuorille suunnattujen pelivideoiden kautta.

– Kaupunki tilasi neljä pelivideota, jotka ovat puoliviihteellisiä ja puoli-informatiivisia. Kohderyhmäni kuullessani ymmärsin ettei puhtaasti asiakeskeinen video kuten "Tasapainoinen kestävällä pohjalla oleva talous – Ohjaamme käyttötaloutta tuotepohjaisella useamman vuoden talouskehyksellä” jossa haastattelen tradenomia hänen konttorissaan, olisi riittävän vetävä pitämään somen rytmikkään viihdemateriaalin tulvaan turtuneen keskivertonuoren huomiota.

Videoilla esiintyy Paimenen lisäksi kaupungin työntekijöitä, kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen ja lukiolaisia.

Viime torstaina Paimenen kanssa kuvasi Järvenpään kaupungin tietohallintojohtaja Toni Pallaspuro Videon aihe oli Järvenpään digitalisaatio ja sitä Paimen käsitteli Pallaspuron kanssa virtuaalitodellisuuden ongelmanratkaisupelissä "Keep talking and nobody explodes" eli Pallaspuro joutui pomminpurkuhommiin.

Räjähtikö monta pommia?

– Kyllä, aika monta, Pallaspuro nauraa eli ongelmien ratkaiseminen ei mennyt ihan putkeen.

Pommeja VR-lasit päässään purkanut Pallaspuro spekuloi samalla työelämää vuoden 2040 Järvenpäässä.

– Viljamilla on hemmetin hyvä meininki. Hän freesaa työntekoa, Pallaspuro kehaisi kuvaussession jälkeen.

Kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen oli aiemmin päivällä toiminut Paimenen videolla kirurgina ja hoitanut "potilas Järvenpäätä" ja tehnyt virtuaalisydänsiirron.

– Potilas jäi henkiin, huikkaa Naukkarinen nauraen ohi mennessään.

Hänen työnsä jälki nähdään Paimenen kolmannella videolla.

Ensimmäisen neljästä tilatusta videosta Paimen latasi Youtubeen reilut neljä viikkoa sitten. 13 minuutin pituisella videolla käsitellään hyvää elämää ja toimivaa arkea pelaamalla Five nights at Freddy's VR -kauhupeliä nuorisotyöntekijä Johanna Lemmelän ja Järvenpään lukiota käyvän Elias Vainion kanssa.

Paimen työstää videot alusta loppuun saakka itse.

– Ensimmäisen videon tekemiseen meni 45 tuntia. Toinen syntyi 36 tunnissa ja kahden viimeisen tekemiseen menee ehkä 20–30 tuntia.

Hän sanoo yllättyneensä siitä, että opintojen ja työprojektin yhdistäminen on sujunut jouhevasti, eikä koulunkäynti ole kärsinyt.

Viime kesänä Paimen oli kesätöissä kaupungilla ja päivitti kaupungin sosiaalista mediaa ja teki myös videoita kaupungin Youtube-kanavalle.

– Harrastan videopelejä ja seuraan Youtubesta runsaasti pelivideoita. Ne ovat suosittu genre Youtube-alustalla. Tajusin, että voisin hyödyntää kattavaa tietämystäni videopeleistä ja kuvata oman vetävän pelivideosarjan, jossa sivuttaisiin Järvenpään strategian aiheita keskustelun, esiintyjien ammattiosaamisen ja videopelin kontekstin kautta, mutta vain siinä määrin ettei viihdearvo kärsisi.

Paimen sanoo, että videoiden perimmäinen idea on, että nuori voisi oppia kotikuntansa tyypillisesti vähän kuivina pidetyistä asioista viihtyen hassun Tubevideon äärellä.

– Palaute ensimmäisestä videosta on ollut hyvää ja se on kivaa. Koko ajan opin itsekin näitä tehdessäni, elokuvaohjaajan ammatista haaveileva Paimen sanoo.

Tässä Viljami Paimenen tekemäpelivideo, jossa esiintyjät pelaavat"Five nights at Freddy's VR" -kauhupeliä.

Pelivideot nuorille

Viljami Paimen tekee neljä pelivideota Järvenpään kaupungin Youtube-kanavalle.

Videot käsittelevät kaupungin strategiaa, mutta viihteellisesti ja nuoria kiinnostavalla tavalla.

Videoiden teemat: hyvä elämä ja toimiva arki, kulttuurin tekijät ja kokijat, tasapainoinen ja kestävällä pohjalla oleva talous sekä digitalisaatio, yrittäminen ja uudistuva työ.

Videoilla esiintyvien henkilöiden pelaamat pelit: kauhupeli "Five nights at Freddy's VR", rakentelupeli "Minecraft", kirurgiasimulaattori "Surgeon Simulator VR" ja virtuaalitodellinen ongelmanratkaisupeli "Keep talking and nobody explodes".

Kaksi videota on julkaistu ja viimeiset kaksi julkaistaan joulukuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.