Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Peltilintu-leiri antaa nuorelle tilaisuuden tutustua ilmailuun – Moni innostuu niin, että hakeutuu auttamaan lentämällä

Tuusulalainen Joonatan Honkanen viettää joka vuosi osan kesästään Peltilintu-leirillä. Nuorille suunnatun, ilmailuteemaisen leirin järjestää MAF Suomi eli Suomen Lähetyslentäjät. Honkanen toimii leirillä ohjaajana ja ensiapuvastaavana.

Lähetyslentäjät on kristillinen avustusjärjestö, joka vie kehittyvissä maissa apua tarvitsijoiden luo ja avun tarvitsijoita esimerkiksi syrjäisiltä seuduilta sairaalaan.

JoonatanHonkanen sai koululaisena leiristä vinkin perhetutulta.

– Olin silloin noin 13-vuotias, ja ilmailu kiinnosti kovasti. Lähdin leirille ja olin pari kesää leiriläisenä.

– Sen jälkeen olen ollut leireillä vetäjänä ja nyt viime vuosina ensiapuvastaavana.

Leireillä 14–18-vuotiaat nuoret tutustuvat ilmailuun ja pääsevät kokeilemaan lentämistä.

– Leirit ovat hyvin edullinen tapa tutustua ilmailuun.

Peltilintu-leireiltä on moni saanut intoa ilmailun pariin.

– Tiedän ihmisiä, jotka ovat myöhemmin hakeutuneet lähetyslentäjäkoulutukseen tai sitten muuten kiinnostuneet ilmailusta. Joku on mennyt hävittäjälentäjäksi armeijaan.

Joonatan Honkasella ei ole lentolupakirjaa, vaikka lentäminen kiinnostaakin.

– On ollut tarkoitus hankkia se, mutta on tullut muuta, niin se on jäänyt odottamaan. Minulla on oma toiminimi ja opiskelen.

Lähetyslentäjäksi maailmalle lähteminen ei ole suunnitelmissa.

– Mummi oli lähetystyössä aktiivisesti mukana Intiassa, ja sieltä se erityinen auttamisen halu tulee. Minun paikkani ei kuitenkaan ole ulkomailla, sillä kotimaassa on vielä paljon autettavaa. Jokainen voi varmasti auttaa lähellä olevia, avun tarpeessa olevia ihmisiä.

MAF-toiminnassa isoin juttu Honkaselle on leiri heinä-elokuun taitteessa Vampulassa. Siellä tutustuu joka vuosi uusiin nuoriin, ja leirillä toimiminen antaa itsellekin mahdollisuuden kasvaa ihmisenä ja oppia toimimaan erilaisten ihmisten kanssa.

– Kun olin leirillä, se oli minusta tosi hienoa ja ajattelin, että sen on varmasti muistakin tosi hienoa.

Siksi Honkanen haluaa nyt olla mahdollistamassa muille leirikokemuksia.

Leiriläiset tulevat eri puolilta Suomea.

Lähetyslentäjillä on nuorille myös lennokkikerho, joka kokoontuu Kartanonkoskella Vantaalla.

Lentämisessä Honkasta viehättää vapaus ja se, että näkee asioita erilaisesta perspektiivistä.

Honkanen kertoo, että Lähetyslentäjät on kristillinen järjestö, jonka toiminta toteuttaa Raamatun lähetyskäskyä lähettämällä ihmisiä viemään hyvää eteenpäin.

Kansainvälisen MAF:n työssä maailmalla on muutamia suomalaisia. He työskentelevät Mongoliassa, Keniassa ja Tansaniassa.

– MAF lentää lääkärin paikasta A paikkaan B tai potilaan paikasta B paikkaan A, hän kuvaa toimintaa maailmalla. Apua voidaan viedä lentokoneilla paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi.

Lentämisen ekologisuudesta puhutaan paljon. Honkanen peilaa asiaa sitä vasten, että jos joku on vakavasti sairaana satojen kilometrien vuoristotaipaleen takana, lentäminen voi olla ainoa keino saada apu ajoissa perille.

– Jos tämän tyyppinen lentäminen kiellettäisiin liiallisten päästöjen vuoksi ja ihmisen moraali sallisi sen, että avun tarpeessa olevat jäisivät ilman apua sen vuoksi, että jonkun mielestä avun vieminen perille ilmateitse tuottaa liikaa päästöjä, on mielestäni hyvä hetki tarkastella omia moraalejaan.