Pian kouluissa opetetaan henkistä hyvinvointia – Koulutusohjelman tuusulalaiskeksijä: "Hyvinvoiva nuori ei kiusaa, eikä terveen minäkuvan omaava nuori tule helposti kiusatuksi"

Järvenpään lukion kuraattori Katja Takko (oik.) on auttanut Ida Nevalaista suunnittelemaan Elämän Akatemian koulutusohjelman sisältöä. Sauvo Jylhä

Satu Jalo

Tuusulalainen Ida Nevalainen on ydintiiminsä eli Ulla Sirviö-Hyttisen, Emirhan Ansarin ja Uniqua Hardyn kanssa suunnitellut uuden henkisen hyvinvoinnin koulutusohjelman, joka keskittyy ammattikoulu- sekä lukioikäisten elämäntaitojen, tunne- sekä ihmissuhdetaitojen opetukseen.

Hanke sai alkunsa, kun Nevalainen huolestui koulukiusaamisesta omien havaintojensa ja kuulemiensa kiusaamiskokemusten kautta.

– Koulukiusaaminen on oire ja kiusaaminen johtuu kiusaajan henkisestä pahoinvoinnista. Uskon, että hyvinvoiva nuori ei kiusaa. Ja toisaalta, terveen minäkuvan omaava nuori ei helposti tule kiusatuksi.

Nevalaisen ideoiman koulutusohjelman nimi on Elämän Akatemia. Siinä ei kuitenkaan keskitytä kiusaamisen ehkäisemiseen, vaan nuorten henkisen hyvinvoinnin lisäämiseen. Nevalaisen puheessa vilahtelevat muun muassa termit tunnetaidot, itsensä johtaminen ja vuorovaikutustaidot. Ne ovat asioita, jotka saattavat olla vieraita aikuisillekin, mutta niitä voi jokainen opetella.

– Ihmisen mielessä käy päivittäin noin 60 000 ajatusta. Sillä on iso merkitys, että ovatko ne ajatukset hajottavia vai voimavara.

Elämän Akatemian kouluttajat alkavat käydä kouluilla luennoimassa ja vetämässä työpajoja. Tavoitteena on lisätä nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä sekä vaikuttaa kiusaamisen ja mielenterveysongelmien määrän vähenemiseen.

– Teini-ikäiselle on hyvä kertoa, että ahdistava tunne on ihan normaalia välillä. Jokaisella on kuitenkin kyky ja taito purkaa sitä ahdistusta, kun sen opettelee.

Nevalaisen mukaan nykymaailma on suorituskeskeinen.

– Esimerkiksi lukiossa nuorella voi olla todella kovat paineet pärjätä paremmin kuin muut. Nuoret ajattelevat myös itseään paljon toisten kautta: sitä, miltä minä näytän ja mitäköhän muut minusta ajattelevat.

Jatkuva kiire ja paine lisäävät helposti pahaa oloa.

– Nuori, joka ei kykene tekemään töitä tai opiskelemaan henkisen pahoinvoinnin takia, on kallis valtiolle.

– Nuorille opetetaan, että miten he voivat toimia ja selvitä, kun tulee vastoinkäymisiä. Muutos vie kuitenkin aikaa ja siihen pitää sitoutua.

Ensimmäisinäopiskelijoina mukaan uuteen koulutusohjelmaan pääsevät Järvenpään Keudan palvelualojen opiskelijat toimialapäällikkö Eira Banin ansiosta ensi vuoden helmikuussa.

– Meillä on kouluilla aina vieraileva tähti mukana, joka kertoo oman tarinansa. Järvenpäähän on tulossa eräs laulaja.

Koulutusohjelma räätälöidään oppilaitosten tarpeen mukaan ja kouluttajat vierailevat ohjelmassa mukana olevissa koulussa useamman kerran.

– Me kouluttajat olemme nuoria ja uskon, että toimimme hyvin peilinä lukio- ja ammattikouluikäisille, koska silläkin on merkitystä kuka asioita opettaa.

Koulutusohjelmaan on perusteilla oma Youtube-kanava, josta voi seurata aiheeseen liittyviä opetusvideoita ja sinne on tulossa myös henkilöhaastatteluja.

Nevalainen on aina ollut kiinnostunut tunnemaailman asioista.

– Olen toiminut muun muassa sijaisopettajana kouluissa, ja sitä kautta oppinut paljon nuorten tämän hetkisestä henkisestä tilasta.

Halu lisätä ihmisten henkistä hyvinvointia on saanut Nevalaisen kouluttautumaan lisää.

– Ensi keväänä valmistun henkiseksi valmentajaksi ja haluan vielä jatkaa opiskelua life coach -opinnoissa työn ohella.

Juttua muokattu 12.11.2019 klo 15.36: lisätty Nevalaisen ydintiimiin kuuluvien henkilöiden nimet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 2. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 3. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"
 4. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 5. Tuusulan minikirkko ihastuttaa asuntomessuilla – myös miniversiossa vierailevat papit vuoropäivinä
 6. Hongkongin kauppaministeri: USA:n pakotteet ovat raakalaismaisia ja kohtuuttomia
 7. CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 8. Osteoporoosi tunnistetaan Suomessa edelleen huonosti – luukatoon liittyviä luunmurtumia todetaan Suomessa vuosittain noin 30 000–40 000.
 9. Mauritius julisti hätätilan mahdollisen ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen
 10. Lauantaina helle hellii etenkin maan länsiosaa
 11. Lehkosen maali auttoi nostamaan Montrealin pudotuspeleihin – Saroksen torjunnat eivät riittäneet Nashvillelle
 12. Kiina haluaa "ennalta arvaamattoman" Trumpin häviävän vaalit, arvioi Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen – Venäjä taas on ottanut tähtäimeensä demokraattien Bidenin
 13. Espanjan ja Italian mestarit ulos Mestarien liigasta – City ja Lyon kahdeksan parhaan joukkoon
 14. Uutisvuoksi: Ex-ministeri Kimmo Tiilikainen hakee Ruokolahden kunnanjohtajaksi
 15. Islanders päätti Floridan kauden 5–1-voitolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 5. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 6. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 7. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 8. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 9. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 10. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 11. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 12. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 13. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 14. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 15. Näköislehdessä tänään: Luontoharrastusten ykkönen tarjoaa muitakin makuelämyksiä kuin perinteisen mustikan – Kokenut marjastaja Päivi Hokkanen antaa vinkit aloittamiseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.