Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pian kouluissa opetetaan henkistä hyvinvointia – Koulutusohjelman tuusulalaiskeksijä: "Hyvinvoiva nuori ei kiusaa, eikä terveen minäkuvan omaava nuori tule helposti kiusatuksi"

Tuusulalainen Ida Nevalainen on ydintiiminsä eli Ulla Sirviö-Hyttisen, Emirhan Ansarin ja Uniqua Hardyn kanssa suunnitellut uuden henkisen hyvinvoinnin koulutusohjelman, joka keskittyy ammattikoulu- sekä lukioikäisten elämäntaitojen, tunne- sekä ihmissuhdetaitojen opetukseen.

Hanke sai alkunsa, kun Nevalainen huolestui koulukiusaamisesta omien havaintojensa ja kuulemiensa kiusaamiskokemusten kautta.

– Koulukiusaaminen on oire ja kiusaaminen johtuu kiusaajan henkisestä pahoinvoinnista. Uskon, että hyvinvoiva nuori ei kiusaa. Ja toisaalta, terveen minäkuvan omaava nuori ei helposti tule kiusatuksi.

Nevalaisen ideoiman koulutusohjelman nimi on Elämän Akatemia. Siinä ei kuitenkaan keskitytä kiusaamisen ehkäisemiseen, vaan nuorten henkisen hyvinvoinnin lisäämiseen. Nevalaisen puheessa vilahtelevat muun muassa termit tunnetaidot, itsensä johtaminen ja vuorovaikutustaidot. Ne ovat asioita, jotka saattavat olla vieraita aikuisillekin, mutta niitä voi jokainen opetella.

– Ihmisen mielessä käy päivittäin noin 60 000 ajatusta. Sillä on iso merkitys, että ovatko ne ajatukset hajottavia vai voimavara.

Elämän Akatemian kouluttajat alkavat käydä kouluilla luennoimassa ja vetämässä työpajoja. Tavoitteena on lisätä nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä sekä vaikuttaa kiusaamisen ja mielenterveysongelmien määrän vähenemiseen.

– Teini-ikäiselle on hyvä kertoa, että ahdistava tunne on ihan normaalia välillä. Jokaisella on kuitenkin kyky ja taito purkaa sitä ahdistusta, kun sen opettelee.

Nevalaisen mukaan nykymaailma on suorituskeskeinen.

– Esimerkiksi lukiossa nuorella voi olla todella kovat paineet pärjätä paremmin kuin muut. Nuoret ajattelevat myös itseään paljon toisten kautta: sitä, miltä minä näytän ja mitäköhän muut minusta ajattelevat.

Jatkuva kiire ja paine lisäävät helposti pahaa oloa.

– Nuori, joka ei kykene tekemään töitä tai opiskelemaan henkisen pahoinvoinnin takia, on kallis valtiolle.

– Nuorille opetetaan, että miten he voivat toimia ja selvitä, kun tulee vastoinkäymisiä. Muutos vie kuitenkin aikaa ja siihen pitää sitoutua.

Ensimmäisinäopiskelijoina mukaan uuteen koulutusohjelmaan pääsevät Järvenpään Keudan palvelualojen opiskelijat toimialapäällikkö Eira Banin ansiosta ensi vuoden helmikuussa.

– Meillä on kouluilla aina vieraileva tähti mukana, joka kertoo oman tarinansa. Järvenpäähän on tulossa eräs laulaja.

Koulutusohjelma räätälöidään oppilaitosten tarpeen mukaan ja kouluttajat vierailevat ohjelmassa mukana olevissa koulussa useamman kerran.

– Me kouluttajat olemme nuoria ja uskon, että toimimme hyvin peilinä lukio- ja ammattikouluikäisille, koska silläkin on merkitystä kuka asioita opettaa.

Koulutusohjelmaan on perusteilla oma Youtube-kanava, josta voi seurata aiheeseen liittyviä opetusvideoita ja sinne on tulossa myös henkilöhaastatteluja.

Nevalainen on aina ollut kiinnostunut tunnemaailman asioista.

– Olen toiminut muun muassa sijaisopettajana kouluissa, ja sitä kautta oppinut paljon nuorten tämän hetkisestä henkisestä tilasta.

Halu lisätä ihmisten henkistä hyvinvointia on saanut Nevalaisen kouluttautumaan lisää.

– Ensi keväänä valmistun henkiseksi valmentajaksi ja haluan vielä jatkaa opiskelua life coach -opinnoissa työn ohella.

Juttua muokattu 12.11.2019 klo 15.36: lisätty Nevalaisen ydintiimiin kuuluvien henkilöiden nimet.