Taidenäyttelyn valmistelu oli taiteilijan tyttärelle myös matka muistoihin – Taidetalolla Hele Patjaksen tauluja, keramiikkaa ja tekstiilejä

Liisa Salo ja Anita Martikainen valmistelemassa Hele Patjaksen elämäntyötä esittelevän näyttelyn ripustusta Taidetalon galleriassa. Sauvo Jylhä

Jan Pippingsköld

Järvenpään Taidetalossa on 24.11. asti esillä järvenpääläisen Eevamarja Luode-Salosen taidenäyttely sekä tekstiilitaiteilija Hele Patjaksen (1926-1994) elämäntyönäyttely.

– Kyllä tämä on ollut aikamoinen tutustuminen, eikä sitä ole voinut välttää, että tunteet jylläävät, Liisa Salo sanoo. Hän on Hele Patjaksen tytär ja on valmistellut näyttelyä pitkään.

– Lehtileikkeitä on valtavasti, ja olen tarkastanut tietoja ja etsinyt faktoja.

– 60- ja 70-luvuilla tuettiin vienninedistämismatkoja, ja ne saattoivat olla pitkiä, Salo kertoo. Hän sanoo miettineensä, mitenkähän lastenhoito olikaan järjestetty äidin työmatkojen aikana, mutta ei muista, että olisi ollut ikävä. Kotona ollessaan äiti oli läsnä lapsilleen, ja yhdessä hiihdettiin ja tehtiin kaikkea.

Hele Patjas oli järvenpääläinen taiteilija ja yrittäjä. Hänen elämäntyötään esittelevä näyttely jakautuu kahteen galleriahuoneeseen. Toisessa on Patjaksen tauluja ja keramiikkaa. Töistä vanhimmat ovat 1950- ja 60-lukujen taitteesta ja uusimmat vuodelta 1981. Varhaisempia töitä on olut esillä Prismakeksuksen vitriineissä.

Taidetalossa on tietysti esillä myös Hele Patjaksen suunnittelemia vaatteita ja seinätekstiilejä. Yritystoimintansa hän aloitti vuonna 1959.

– Vaatteista muistan, että tämä oli Virpi Miettisen päällä tai tuo Satu Östringillä, Liisa Salo muistelee. Näyttelyn vaatteet ovat käyttämättömiä kappaleita, ja ajan kuvaa antavat niissä roikkuvat laput markka-aikaisine hintoineen.

Hele Patjas oli Järvenpään Taideseuran perustajia ja myös yrittäjäyhdistyksen perustajajäsen ja pitkäaikainen aktiivi.

– Vanhemmat muuttivat Järvenpäästä Savonlinnaan vuonna 1986. Vaatteita ei enää tehty siellä.

Taideolohuoneessa on esillä Eevamarja Luode-Salosen taidenäyttely, joka on saanut otsikokseen Leinon sanat "Pienentyy mun ympär´ elon piiri." Luode-Salonen on järvenpääläisille tuttu myös lausuntataiteilijana. Hän itse sanoo näyttelyn nimen sopivan myös elämäntilanteeseensa.

Eevamarja Luode-Salonen on monipuolinen tekijä, jonka näyttely on kokonaisuutena kuin elämä: se on monen raskaan asian summa, mutta sisältää myös elämäniloa ja rakkautta.

Teosten joukossa on sädehoitomaski, johon Luode-Salonen on kiinnittänyt unelmien sulkia antaen sille uutta merkitystä.

Näyttelyssä vierailee myös kaksi taiteilijan lähipiirin lasta omilla teoksillaan. Kyläily istuu hyvin Taideolohuone-näyttelytilaan.

Taidetalo, Myllytie 13: 30.10.-24.11. Hele Patjas: Elämäntyönäyttely. Eevamarja Luode-Salonen: "Pienentyy mun ympär elon piiri."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.