Mozartin Requiem esitetään Tuusulan ja Keravan kirkoissa

Urkuri Anna-Maria Lehtoaho Keravan kirkon urkujen ja Moxartin Requiemin äärellä harjoituksissa maanantaina.

Jan Pippingsköld

– Tätä merkkiteosta ei ole ennen esitetty Tuusulassa, Tuusulan seurakunnan johtava kanttori Tuula Saarensola sanoo.

Teos on Wolfgang Amadeus Mozartin kuuluisa Requiem, jonka sävelet ovat elokuvienkin ystäville tuttuja säveltäjän elämää käsitelleestä Amadeus-elokuvasta.

Mozartin Requiemin esittämistä Tuusulassa ja Keravalla on suunniteltu ja valmisteltu parisen vuotta, ja nyt ollaan harjoituksissa aivan loppusuoralla. Esitykset ovat Tuusulassa 29.10. ja Keravalla 3.11.

– Kuorot ovat harjoitelleet tämän vuoden alusta asti. Myös Riihikallion koulun musiikkiluokkalaiset aloittivat jo kevätlukukaudella, Tuula Saarensola kertoo.

Musiikkiyhteistyöstä seurakunnilla on paljon kokemusta, ja tuloksia on saatu aikaan. Tämän ison projektin toteuttaminen on vaatinut uusia ratkaisuja muun muassa siksi, että teoksen toteutus vaatii tilaa.

– Tuusulan tunnelmalliseen puukirkkoon ei oikein mahdu suurta kuoroa ja orkesteria. Siksi tehtiin ratkaisu, että urut soittavat orkesterin osuudet ja mukana on lisäksi patarummut ja pasuuna. Pasuunalla on tärkeä osuus.

Pientä käytännön päänvaivaa tähänkin ratkaisuun liittyy: patarummut eivät mahdu Tuusulan kirkon urkuparven portaista, joten ne joudutaan nostamaan parven kaiteen yli.

Tuusulassa mietittiin muitakin esityspaikkoja kuin kirkkoa. Esimerkiksi Ilmatorjuntamuseo on hyvä konserttipaikka, mutta yleisölle olisi ollut siellä melko vähän tilaa.

– Kirkko on tietysti sielunmessulle se kaikkein oikein esityspaikka. Uusien esityspaikkojen löytäminen toisaalta antaisi uusia assosiaatioita, Saarensola miettii,

Requiemin esitykseen tarvitaan suuri kuoro, jollaista paikkakunnilla ei ole. Kuoro saatiin yhdistämällä Naiskuoro Tuulahduksen ja Keravan Mieslaulajien voimat, ja lisäksi mukaan tulee Riihikallion koulun musiikkiluokkalaisia.

– Tuulahdukseen saatiin vahvistusta: kymmenkunta upeaa projektilaulajaa, Saarensola iloitsee.

Teokseen ei alun perin kuulu lapsikuoroa, mutta nyt haluttiin saada myös nuoret laulajat mukaan. Musiikkiluokkalaiset saavat kokemuksen tämäntyylisen musiikin esittämisestä.

– Lapset ovat tutustuneet latinan kieleen ja tähän musiikkiin.

– Teos vaatii kuorolaulajilta paljon, ja kasvu on ollut hienoa.

Requiem on musiikin merkkiteos, jonka parissa Mozart työskenteli kuolinvuoteellaan.

– Teoksessa saa ilmauksensa ihmisen hämmennys kuoleman edessä, mutta myös muiden sellaisten suurten voimien, joita emme voi hallita. Se käsittelee inhimillisiä tunteita laajasti.

W. A. Mozart: Requiem

Requiemin esitykset ovat iso alueellinen yhteistyöprojekti.

Esitykset: ti 29.10. klo 19 Tuusulan kirkko (Kirkkotie 34, Tuusula)

su 3.11. klo 18 Keravan kirkko (Papintie 2, Kerava)

Naiskuoro Tuulahdus, Keravan Mieslaulajat, Riihikallion musiikkiluokkien kuoro

Solistit: Laura Pyrrö, sopraano; Tuula Saarensola, altto; Eero Hartikainen, tenori; Janne Kaksonen, basso

Anna-Maria Lehtoaho, urut; Jan Takolander, pasuuna; Joao Lopes, patarummut; Teppo Salakka, musiikinjohto

Vapaa pääsy, ohjelma 15 e. Ennakkomyynti Tuusulan I apteekki, Tyykipuoti sekä kuorolaiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 2. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 3. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 4. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 5. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 6. Lukijalta: Aukkojen paikkaamista ei voida perustaa ulkoiseen motivaatioon
 7. Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä
 8. Mestarien liigasta pudonnut Juventus erotti päävalmentajansa Sarrin
 9. Bottas päihitti Hamiltonin tämän koti-gp:n aika-ajoissa ja kaasutteli toista kertaa tällä kaudella paalulle – "Sain itsestäni ja autostani kaiken irti"
 10. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 11. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 12. Lukijalta: Aika ja ikuisuus sekä Villi, vapaa ja värikäs
 13. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 14. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 15. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 5. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 6. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 7. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 8. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 9. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 10. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 11. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 12. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 13. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 14. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 15. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.