Teddy and the Tigers, amerikanraudat ja Kerava olivat Tuula Lumivirran nuoruutta – Nyt hän maalaa sadan taulun sarjaa tutuista teemoista

Tuusulalaisen Tuula Lumivirran maalaukset vievät katsojan 1970- ja 80-lukujen vaihteen nuorisokulttuurin pariin. Anton Soinne

Jan Pippingsköld

Kun Tuula Lumivirta saa valmiiksi sadan maalauksen sarjan, joka hänellä on työn alla, hän haluaa kunnon bileet. Taidemaalari näkee jo silmissään taulut yhtenäisen tilan seinillä, tiiviisti ja kattoon asti ripustettuina, ja 1970–80-lukujen taitteen nuoret niiden keskellä.

– Meidän musiikki soi, ja saa vaikka tanssia. Ollaan jälleen nuoria, Tuula Lumivirta visioi.

Näyttelyn avajaisbileisiin on vielä matkaa, mutta valmiina on jo 67 taulua. Niiden aihepiiri on taiteilijan omasta nuoruudesta, 1970-80-lukujen nuorisokulttuurista.

– Nuorisokulttuuri on niin laaja asia: musiikki, vaatteet, autot, hiukset...

Kaikki nämä asiat näkyvät Tuula Lumivirran tauluissa, joiden tunnelmassa on jotakin hyvin aitoa.

– Ne ovat muistoja omasta nuoruudesta.

Hyrylässä silloin asuneen Lumivirran nuoruudessa keskuspaikka oli Kerava. Sinne käveltiin Hyrylästä vaikka talvipakkasilla.

– Se oli kuin elokuvaa, kun amerikanraudat lipuivat kadulla.

– Se oli jotenkin niin vilpitöntä aikaa, silloin uskalsi liikkua iltaisinkin ulkona.

Jälkeenpäin moni hyryläläinen on sanonut Lumivirralle niistä amerikanraudoista, että ”suurin osa niistä oli kyllä Hyrylästä”. Keravalle niitä kuitenkin mentiin katsomaan.

– Ehkä se oli Teddy and the Tigersin vaikutusta, että Kerava oli niin kiinnostava.

– Bändi oli hyvä, ja menin keikalle aina kun pääsin, Lumivirta kertoo. Tosin aina hän ei päässyt, koska oli siskon kavereiden porukkaan 16-vuotiaana liian nuori.

– Ehkä olin liian eläväinen, kun aina hassuttelin.

Joka tapauksessa bändin musiikki on hänelle tuttua, ja sitä hän on kuunnellut Project Sherwood -kokonaisuuden teoksia maalatessaan.

– Osaan varmaan biisit ulkoa.

Vaikka Lumivirran taulujen henkilöt ovat keravalaisia ja lähistöllä asuneita, nuorisokulttuuri oli samaa muuallakin.

– Joku kemiläinen sanoi äskettäin, että nämä työt pitäisi saada sinne näytteille, kun siellä oli tätä samaa kulttuuria. Nehän pitäisi saada kiertueelle koko Suomeen, un vain joku järjestäisi!

Työt ovat olleet esillä muun muassa Galleria Allissa Keravan päivän aikaan, ja vastaanotto on ollut hyvä.

– Ihmiset ovat olleet innoissaan ja kyselleet, että ”hei, onko tuo mun auto?” ja tunnistaneet ihmisiä kuvista.

Nuorisokulttuuriin ja 70–80-lukujen taitteen nuorten muistoihin sukeltavat taulut ovat Tuula Lumivirran lopputyö Taidekoulu Alfa-Artiin, josta hän valmistui taidemaalariksi tämän vuoden keväällä.

Lopputyön aihe löytyi, kun Keravalla järjestettiin muisteluilta, johon Tuula Lumivirta ei ensin ollut ollenkaan menossa, koska seuraava päivä oli koulupäivä.

– Kaveri kuitenkin pyysi mukaan, ja sieltä tuli idea lopputyön aiheeksi.

Lumivirta oli kaavaillut tekevänsä lopputyönäyttelyyn muotokuvia, ja tästä löytyi ideaan se erityinen lähestymiskulma, jota kaivattiin.

Muotokuvien ja nuorisokulttuurin ohella Lumivirta maalaa toki muutakin. Parhaillaan on työn alla kukkatauluja Galleria Foggaan Lauttasaareen.

– Ryhmällä, jonka kanssa opiskelin kolme ja puoli vuotta, on pian Karhulassa näyttely. Sen avajaiset ovat 16. lokakuuta, Lumivirta kertoo näyttelysuunnitelmista.

Taidemaalarin ammatti on ollut Tuula Lumivirran haave lapsuudesta asti. Nyt kun koulu on käyty, hän haaveilee siitä, että saisi maalata vapaasti ilman näyttely- tai muita paineita.

– Haluan nähdä missä minun rajani ovat ja miten pitkälle pääsen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Antiikkiliike lopettaa Keravalla – seitsemäkymppinen omistajapariskunta jää eläkkeelle 2.10.2019 15:30
  2. Keudan opiskelijat istuttivat kirsikoita ja tuomia – Keravalle syntyy Coca-Cola-puistikko juhlavuoden kunniaksi 2.10.2019 10:41
  3. Levyikkuna sai jatkajan – uusi yrittäjä aloittaa kesäkuun puolivälissä 13.5.2019 0:15

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut