Autokaupat ovat jo valmiina kevytautojen tuloon – EU:lta lähes kalkkiviivoilla tullut huomautus kuitenkin ihmetyttää: "Meiltäkin on jo muutama hankittu"

Nämä ovat tarpeen vaatiessa muutettavissa kevytautoiksi heti, kun vaan asiat selviävät, sanoo Mäkelän koneen myyntipäällikkö Janne Strand. Sauvo Jylhä

Aki Hast

Kevytautoja koskeva laki lykkääntyy vuodella. Näin kertoi liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) perjantaina eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

15-vuotiaan nuoren piti päästä nopeusrajoitetun henkilöauton rattiin mopoautokortilla jo nyt marraskuussa. Euroopan unionin komission antama huomautus kuitenkin vesitti suunnitelmat. Laki yritetään korjata EU:n vaatimusten mukaiseksi vuoden aikana.

Erityisen harmillinen uutinen on niille, jotka ehtivät jo ennakkoon hankkia pienen henkilöauton tarkoituksenaan muuttaa se kevytautoksi lain astuessa voimaan.

– Meiltäkin on jo muutama käytetty auto hankittu valmiiksi kevytautotarkoitukseen. Väittäisin, että moni nuori on jäänyt odottamaan ja jatkanut vielä fillarilla kesän yli. Monella varmasti meni suunnitelmat uusiksi, järvenpääläisen Mäkelän koneen myyntipäällikkö Janne Strand kertoo.

Ehditkö hankkia kevytautoksi tarkoitetun henkilöauton? Etsimme haastateltavaa. Ota yhteyttä tästä.

Keskiuusmaalaisissa autoliikkeissä mieli on odottava, vaikka kevytautojen tulo lykkääntyikin. Soittokierroksella selviää, että kevytautojen tuloon ollaan valmiita mutta viimeistä sanaa odotetaan ennen kuin myynti ja markkinointi alkavat täydellä teholla.

– Edustamiemme merkkien soveltuvuus kevytautoiksi on jo tiedossa. Olemme valmistautuneet, että tarvittaessa pystymme sitten myymään kevytautoja, kertoo Keravan Autosalvan myyntijohtaja Ville Risu

Samanlaisen viestin antaa myös Järvenpään Auto-Aritan toimitusjohtaja Tomi Orava

– Askelmerkit ovat olleet jo valmiina. Paljon kiinnostusta on ollut, mutta on haluttu odottaa lopullista vihreää valoa.

Strand kertoo, että kevytautopaketit olivat jo valmiiksi suunniteltu.

– Paikallisen autokoulun kanssa yhdessä viety eteenpäin tapaa, jossa kortti tulisi kevytauton yhteydessä.

Orava näkee kevytautot positiivisena asiana sekä autoalalle että nuorille kuljettajille.

– Kyllä tätä täälläkin odotettiin ja toivottiin. Odotimme löytävämme pari–kolmekymmentä perhettä loppuvuodesta, jotka kevytauton hankkisivat. Keski-Uudellamaalla on paljon lapsiperheitä ja nuoria, jotka tarvitsevat käytännöllisemmän tavan liikkumiseen. Maakunnassa se on vielä isompi juttu.

Autoliikkeisiin on satanut kevytautokysymyksiä pitkin vuotta.

– Mopoautojen rekisteröintien hiipuminen kertoo, että piilevää tarvetta selvästi on, arvioi Orava.

Mopoautomarkkinat ovat hiljentyneet, kun kevytautot ovat tehneet tuloaan. Kuva: Sauvo Jylhä Sauvo Jylhä

Kalkkiviivoilla tullut huomautus kuitenkin ihmetyttää.

– Eikö voitaisi tehdä asioista valmiita ennen kuin ne tuodaan julkisuuteen? Janne Strand kysyy.

– Selvitystyötä olisi ehkä pitänyt olla enemmän. Nyt sitä tehdään lain siirtämisen jälkeen. Kokonaisuutena ajatus on hyvä, Ville Risu jatkaa.

– Odottavalla kannalla ollaan. Ei se siihen kaadu, jos vuoden jatkoaika tulee. Erikoistahan se oli, että EU otti jälkeenpäin kantaa, kun kaikki näytti olevan jo selvää, Orava muotoilee.

Ehditkö hankkia kevytautoksi tarkoitetun henkilöauton? Etsimme haastateltavaa. Ota yhteyttä tästä.

Tällainen on lykätty kevytauto

Kevytauto on nopeusrajoitettu pienehkö henkilöauto, jonka maksiminopeus on 60 km/h.

Kevytautoksi voi muuttaa auton, joka on otettu käyttöön 1.1.2015 tai sitä myöhemmin ja jonka omamassa on enintään 1 500 kiloa, sähkökäyttöisissä 1 800 kiloa. Jatkossa kevytautoksi muutettava henkilöauto saa olla enintään 10 vuoden ikäinen.

Auto on muutoskatsastettava.

Kevytautolla voi ajaa 15 vuotta täyttänyt ja mopoautokortin eli AM-ajokortti hankkinut nuori.

Kevytautolain piti tulla voimaan 1.11. mutta lykkääntyi EU-komission annettua huomautuksen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Sanna Marin: Kevytautoja koskevaa lakiehdotusta korjataan, laki viivästyy vuodella 6.9.2019 12:51
  2. Näkökulma: Kevytautolaissa lähti mopo käsistä 28.8.2019 14:20
  3. USU: Vain 11 uutta mopoautoa rekisteröity tänä vuonna – EU-komission huomautus Suomen kevytautohankkeesta lipsahti julkisuuteen 27.8.2019 19:10

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut