Poikien äidit -yhteisön äidit kirjoittivat pojan käyttöoppaan äideille

Järvenpääläinen Jonna Mikkonen ja hyvinkääläinen Sanna Räsänen tapasivat ensimmäisen kerran seitsemän vuotta sitten lastenkutsuilla. Molemmilla oli liuta poikalapsia. Pian he perustivat yhdessä Poikien äidit -nimisen Facebook -ryhmän, jonka tarkoitus oli toimia kavereille ja kavereiden kavereille paikkana, jossa puhutaan myönteisesti poikalapsista. Viisi vuotta myöhemmin ryhmässä oli lähes satatuhatta seuraajaa.

Nykyään naiset pyörittävät yhteisöä täysipäiväisinä yrittäjinä. Poikien äidit tarjoilevat paljon erilaisia palveluita ja toimintaa, kuten teemaristeilyjä, pikkujouluja, tapahtumakiertueita, messuja ja hemmottelupäiviä. Talvella suunnitteilla on luistelutapahtumakiertue.

Nyt suositun yhteisön ylläpitäjät ovat kirjoittaneet kirjan, Pojan käyttöopas äidille.

Kaksikko oli miettinyt kirjan kirjoittamista pitkään, mutta ajatus sai lopullisen sysäyksen, kun kustantamo otti yhteyttä ja ehdotti asiaa.

– Kyseessä on enemmänkin humoristinen pläjäys poikien äitiydestä. Toivomme, että tosikot pysyvät kaukana kirjasta, koska silloin menee varmasti herne nenään, Mikkonen varoittaa.

Kirja sopii kirjoittajien mielestä esimerkiksi lahjaksi uudelle äidille, joka saa pojan.

– Toki sen voi fiilistelymielessä lukea isommankin lapsen äiti, pojan mummi, tai kuka tahansa.

Huumorin lisäksi kirjasta löytyy sukupuoleen liittyviä stereotypioitakin, faktalla höystettynä.

– Kirjaan on koottu koko meidän yhteisön kaikkien poikien äitien yhdessä listaamia asioita, ei pelkästään meidän kokemuksia, Räsänen kertoo.

Kirjan lopussa on täytettävä vauvakirja-tyyppinen osio, sillä erotuksella että se jatkuu aikuisuuteen saakka.

Poikalapsen äidin eteen voi tulla yllättäviä tilanteita, joista olisi ollut kiva tietää etukäteen. Näitä kirja pyrkii valottamaan lukijalle. Mikkonen ja Räsänenkin ovat yllättyneet monia kertoja, vaikka molemmat kertovat olleensa lapsina poikatyttöjä, jotka leikkivät paljon poikien kanssa.

– Minä olen ollut yllättynyt esimerkiksi veljesten välisestä painista. Kerran kun pieni tyttö kysyi, miksi nuo pojat painii, havahduin itsekin, että totta, hyvä kysymys, Mikkonen kertoo.

– Rajut leikit eivät kuitenkaan tarkoita, että pojat yrittäisivät satuttaa. Paini on enemmänkin hyväntahtoista, Räsänen lisää.

Poikien lisäksi yhden tyttölapsen omaava Räsänen on pistänyt merkille, että poikien suhtautuminen äitiin on erityinen.

– Pojat huomioivat äidin luonnostaan tietyllä tavalla. Heille äiti on kuningatar, hän täsmentää.

Kirjassa on huomioitu myös, että kaikki pojat eivät ole samanlaisia.

–  On asioita, jotka koskettavat suurinta osaa pojista, mutta ei kuitenkaan kaikkia. Meidän ideologiamme on, että kaikki pojat ovat yhtä hyviä, Räsänen sanoo.

Kirjassa pyritään vastaamaan kysymyksiin, joita ei välttämättä kehdata kysyä.

– Nyt on ajanjakso, jolloin ei saisi puhua pojista ja tytöistä, kun joka puolella puhutaan, että eihän niissä ole mitään eroa, Mikkonen sanoo.

– On kuitenkin olemassa asioita, joissa on eroa, kuten potalle opettelussa.

Kirjassa sivutaan aiheita pojan eri elämänvaiheissa, kuten potalle opettelua, peliriippuvuuden tunnistamista ja lopulta sitä, kun poika tuo ensimmäisen morsiankokelaan esittelyyn.

Kirjassa puhutaan rohkeasti, mutta silti huumorilla. Siihen on koottu kokemuksia äideiltä äideille. Ennen kaikkea teoksessa korostuu äidin rakkaus lapsiin.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut