Poikien äidit -yhteisön äidit kirjoittivat pojan käyttöoppaan äideille

Poikien äidit kirjan kirjoittajat Jonna Mikkonen ja Sanna Räsänen ovat molemmat futismutseja. –Jalkapallo on poikien yleisin harrastus, he tietävät. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Järvenpääläinen Jonna Mikkonen ja hyvinkääläinen Sanna Räsänen tapasivat ensimmäisen kerran seitsemän vuotta sitten lastenkutsuilla. Molemmilla oli liuta poikalapsia. Pian he perustivat yhdessä Poikien äidit -nimisen Facebook -ryhmän, jonka tarkoitus oli toimia kavereille ja kavereiden kavereille paikkana, jossa puhutaan myönteisesti poikalapsista. Viisi vuotta myöhemmin ryhmässä oli lähes satatuhatta seuraajaa.

Nykyään naiset pyörittävät yhteisöä täysipäiväisinä yrittäjinä. Poikien äidit tarjoilevat paljon erilaisia palveluita ja toimintaa, kuten teemaristeilyjä, pikkujouluja, tapahtumakiertueita, messuja ja hemmottelupäiviä. Talvella suunnitteilla on luistelutapahtumakiertue.

Nyt suositun yhteisön ylläpitäjät ovat kirjoittaneet kirjan, Pojan käyttöopas äidille.

Kaksikko oli miettinyt kirjan kirjoittamista pitkään, mutta ajatus sai lopullisen sysäyksen, kun kustantamo otti yhteyttä ja ehdotti asiaa.

– Kyseessä on enemmänkin humoristinen pläjäys poikien äitiydestä. Toivomme, että tosikot pysyvät kaukana kirjasta, koska silloin menee varmasti herne nenään, Mikkonen varoittaa.

Kirja sopii kirjoittajien mielestä esimerkiksi lahjaksi uudelle äidille, joka saa pojan.

– Toki sen voi fiilistelymielessä lukea isommankin lapsen äiti, pojan mummi, tai kuka tahansa.

Huumorin lisäksi kirjasta löytyy sukupuoleen liittyviä stereotypioitakin, faktalla höystettynä.

– Kirjaan on koottu koko meidän yhteisön kaikkien poikien äitien yhdessä listaamia asioita, ei pelkästään meidän kokemuksia, Räsänen kertoo.

Kirjan lopussa on täytettävä vauvakirja-tyyppinen osio, sillä erotuksella että se jatkuu aikuisuuteen saakka.

Poikalapsen äidin eteen voi tulla yllättäviä tilanteita, joista olisi ollut kiva tietää etukäteen. Näitä kirja pyrkii valottamaan lukijalle. Mikkonen ja Räsänenkin ovat yllättyneet monia kertoja, vaikka molemmat kertovat olleensa lapsina poikatyttöjä, jotka leikkivät paljon poikien kanssa.

– Minä olen ollut yllättynyt esimerkiksi veljesten välisestä painista. Kerran kun pieni tyttö kysyi, miksi nuo pojat painii, havahduin itsekin, että totta, hyvä kysymys, Mikkonen kertoo.

– Rajut leikit eivät kuitenkaan tarkoita, että pojat yrittäisivät satuttaa. Paini on enemmänkin hyväntahtoista, Räsänen lisää.

Poikien lisäksi yhden tyttölapsen omaava Räsänen on pistänyt merkille, että poikien suhtautuminen äitiin on erityinen.

– Pojat huomioivat äidin luonnostaan tietyllä tavalla. Heille äiti on kuningatar, hän täsmentää.

Kirjassa on huomioitu myös, että kaikki pojat eivät ole samanlaisia.

–  On asioita, jotka koskettavat suurinta osaa pojista, mutta ei kuitenkaan kaikkia. Meidän ideologiamme on, että kaikki pojat ovat yhtä hyviä, Räsänen sanoo.

Kirjassa pyritään vastaamaan kysymyksiin, joita ei välttämättä kehdata kysyä.

– Nyt on ajanjakso, jolloin ei saisi puhua pojista ja tytöistä, kun joka puolella puhutaan, että eihän niissä ole mitään eroa, Mikkonen sanoo.

– On kuitenkin olemassa asioita, joissa on eroa, kuten potalle opettelussa.

Kirjassa sivutaan aiheita pojan eri elämänvaiheissa, kuten potalle opettelua, peliriippuvuuden tunnistamista ja lopulta sitä, kun poika tuo ensimmäisen morsiankokelaan esittelyyn.

Kirjassa puhutaan rohkeasti, mutta silti huumorilla. Siihen on koottu kokemuksia äideiltä äideille. Ennen kaikkea teoksessa korostuu äidin rakkaus lapsiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 2. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 3. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 4. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 5. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 6. Lukijalta: Aukkojen paikkaamista ei voida perustaa ulkoiseen motivaatioon
 7. Suomalaisasiantuntijat saapuivat sirpaleiseen Beirutiin, jossa levottomuudet ja koronavirus vaikeuttavat avustustyötä
 8. Mestarien liigasta pudonnut Juventus erotti päävalmentajansa Sarrin
 9. Bottas päihitti Hamiltonin tämän koti-gp:n aika-ajoissa ja kaasutteli toista kertaa tällä kaudella paalulle – "Sain itsestäni ja autostani kaiken irti"
 10. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 11. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 12. Lukijalta: Aika ja ikuisuus sekä Villi, vapaa ja värikäs
 13. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 14. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 15. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 5. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 6. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 7. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 8. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 9. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 10. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 11. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 12. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 13. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 14. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 15. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.