Tansaniassa on oma Kerava-metsä – lukion opiskelijat matkaavat istuttamaan taimet itse

Keravan lukion opettaja Ulla-Maija Myllyluoma (oik.takana) toimii myös Keravan kehitysmaayhdistyksen puheenjohtajana. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Kaksi vuotta Keravan lukiossa käynnissä ollut Tansania-projekti huipentuu pian yhdeksän päivää kestävään matkaan Tansaniaan Arushan kaupunkiin. Matkalle on lähdössä yhteensä seitsemän lukion toisen ja kolmannen vuoden opiskelijaa sekä kuvataiteen opettaja Hanna Ripatti ja musiikin ja draaman opettaja Ulla-Maija Myllyluoma

Paikan päällä käydään safarilla, kouluvierailuilla, yövytään teltassa savannilla ja tutustutaan erilaisin tavoin paikalliseen kulttuuriin. Yksi kokonainen päivä on varattu taimien istutukseen keravalaisten tuella alkunsa saaneeseen Kerava-metsään.

Hyväntekeväisyysprojektin jalkautuminen Keravan lukioon selittyy sillä, että Myllyluoma toimii Keravan kehitysmaayhdistyksen puheenjohtajana.

– Olen asunut Keniassa kolme ja puoli vuotta. Kun tulin takaisin Suomeen heräsi ajatus, että meidänkin pitää pystyä tekemään jotakin hyvää täältä käsin, hän kertoo.

Pari vuotta sitten koululla laitettiin pystyyn Tansania-projekti.

– Tansania valikoitui kohteeksi siitä syystä, että sieltä löytyi kehitysyhteistyön kautta valmis auttamiskohde. Keravan kehitysmaayhdistys on tukenut ystävyyskaupunkiamme Arushaa jo yli 30 vuoden ajan erilaisin tavoin.

Kaksi ensimmäistä vuotta Keravan lukiolla auttamiskohteena oli tyttöjen koulutus.

– Tansaniassa arvostetaan koulutusta ja lapset laitetaan mielellään kouluun. Usein kuitenkin ongelmaksi muodostuu koulupuku ja kirjat, joihin perheillä ei aina ole varaa. Ilman koulupukua ei voi mennä kouluun, Myllyluoma selventää.

– Nyt kun ilmastoahdistus lisääntyy nuorten keskuudessa, päätimme panostaa taimien keruuseen ja istuttamiseen Tansaniassa sijaitsevaan Kerava-metsään.

Ilmastonmuutos iskee pahimmin Afrikkaan, jossa sateet ja kuivuus tulevat lisääntymään.

– Se vaikuttaa myös ruoan tuotantoon itäisessä Afrikassa.

Kahden vuoden aikana Tansania-projektissa mukana olevat oppilaat ovat yhdessä keränneet rahaa muun muassa talkootöillä.

– Olemme järjestäneet talkoita, joissa on yhdessä leivottu ja ommeltu tuotteita. Niitä on myyty eri tapahtumissa. Olemme myyneet myös masai-äitien tekemiä käsitöitä, oppilaat kertovat.

Myyntituotot on lähetetty suoraan kohteeseen. Opiskelijat maksavat matkansa itse.

Tällä hetkellä myynnissä on taimia euron kappale. Jokainen myyty taimi tullaan istuttamaan Kerava-metsään. Nyt koossa on 70 taimea, mutta matkalle lähtiessä niitä on todennäköisesti enemmän. Suurin myyntiponnistus tulee tapahtumaan Sirkusmarkkinoilla, jossa oppilaat tulevat myymään taimia lauantaipäivän ajan.

Taimen ostaja saa mukaansa pienen pahvisen puun.

– Se on jotakin konkreettista vastineeksi tehdystä hyvästä teosta, Ripatti täsmentää.

Oppilaat ovat innoissaan tulevasta matkasta.

– Kun koululla mainostettiin tätä projektia, ensimmäisenä minua innosti ajatus siitä, että pääsee matkalle Tansaniaan, eräs oppilaista kertoo.

– On hienoa, että pääsee tekemään hyväntekeväisyyttä koulun kautta, toinen lisää.

Moni aikoo viedä paikalle aivan konkreettista apua.

– Otan mukaan reilusti kouluvihkoja ja muita koulutarvikkeita. Minulle antaa todella paljon, että pääsen itse auttamaan ja antamaan avun suoraan, eräs oppilaista sanoo.

– Toivomme, että esimerkkimme voi innostaa muitakin kouluja auttamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 2. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 3. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 4. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 5. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"
 6. Boston Celtics löylytti NBA:n hallitsevaa mestaria – itälohkon viimeiset pudotuspelijoukkueet varmistuivat
 7. Lukijalta: Aika ja ikuisuus sekä Villi, vapaa ja värikäs
 8. Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa
 9. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 10. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 11. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 12. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään
 13. Tekstiviestit: Miksi kokit eivät käytä maskia ja hanskoja?
 14. Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan
 15. Matilda Castren golfasi huippukierroksen LPGA-kiertueella, nousi kärkikymmenikön tuntumaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 5. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 6. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 7. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 8. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 9. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 10. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 11. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 12. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 13. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.