Lahelalainen Maria vuokraa kotiaan Airbnb:n kautta: "Ei tällä rikastumaan pääse, mutta on tämä kohtuullisen vaivatonta rahan ansaintaa"

Maria Partio korostaa, että hänen kotinsa on perusasunto perusasioilla varustettuna. Kodinomaisuudesta tulee asiakkailta kiitosta. Yhden yön asiakkaita riittäisi, mutta Partio suosii pidempään viipyviä, sillä koti on siivottava lähtiessä ja palatessa. Anton Soinne

Satu Jalo

Lahelassa asuva Maria Partio on vuokrannut paritalon puolikastaan noin vuoden Airbnb-palvelun kautta. Hän innostui ideasta asuttuaan itse Airbnb-asunnossa ulkomailla.

Partion 85 neliön asunnossa on makuutilat neljälle henkilölle sekä varapatja.

– Tykkään koko asunnon vuokraamisen ideasta, sillä itsekin tykkään olla rennosti ja tilavasti, ja hotellissa on käytössä vain yksi huone.

Asunnon syrjäinen sijainti vaatii asiakkaalta auton. Lähistöllä on paljon luontoa, mutta vain yksi kauppa, eikä julkisilla kulkuvälineillä pääse perille.

Ilman Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyyttä Partio ei usko, että hänen asuntonsa Lahelassa vuokraajia juuri kiinnostaisi. Suurin osa vuokraajista on ulkomaan lennolle lähteviä asiakkaita. Kentälle ajaa 15 minuutissa ja Helsingin keskustaan 30 minuutissa.

Tiesithän, että voit lukea Lahela-uutisia myös oman asiasanan kautta, tästä?

Partio asuu kodissaan joka toinen viikko yksin ja joka toinen viikko hänen kanssaan asuu kaksi teini-ikäistä poikaa.

– Pyrin keskittämään vuokraukset niille viikoilla kun olen yksin. Yksin on helpompi mennä siksi aikaa muualle.

Hän majailee evakossa pääasiassa vanhempiensa luona, jotka ovat eläkkeellä ja viettävät paljon aikaa mökillä. Joskus Partiokin yöpyy mökillä ja toisinaan kavereiden luona.

Hän pyrkii olemaan kuitenkin lähellä kotiaan vuokralaisten ollessa siellä.

– Olen puhelimen ja sähköpostin päässä ja tarvittaessa tulen paikan päälle auttamaan, jos on ongelmia.

Harvoin ongelmia tulee, eikä Partio yleensä edes tapaa asiakkaitaan.

– Vuokra-ajoissa haluan olla joustava, sillä osa asiakkaista haluaa saapua esimerkiksi yöllä. Silloin sovin heidän kanssaan avaimen paikan.

Asunnossa on asiakkaille infopaketti, jossa selvitetään oleskeluun liittyvät perusasiat. Yleensä asiakkaat kysyvät, miten sauna, takka tai netti toimivat.

Asiakkaiden suhteen Partiolla on käynyt hyvä tuuri, sillä asunto on ollut aina siisti heidän jäljiltään. Jopa niin siisti, että Partio on epäillyt, onko siellä oltukaan.

–  Airbnb:n kautta tulee vakuutus, mutta totta kai kotivakuutuksen pitää olla kunnossa. Olen toki kuullut huonoistakin kokemuksista.

Vuokralainen saa arvioida vuokraamansa kohteen palvelussa, mutta yksi Airbnb:n hyvä puoli on se, että myös vuokranantaja saa antaa vuokralaisistaan arvion palvelussa.

Tietynlainen asenne ja luottamus ihmisiin on Partion mielestä hyvä piirre vuokraajassa, vaikka sinisilmäinen ei pidäkään olla.

– Minulla on aika vähän tavaroita kotona, eikä arvo-omaisuutta ole. Passit ja kannettavat tietokoneet otan tietysti mukaan. Vaatehuoneessa säilytän omat tavarat.

Partion mukaan asiakkaiden kanssa kannattaa ensin viestitellä Airbnb:n kautta, jotta heistä saa jonkinlaisen kuvan.

– Ei tarvitse ottaa sikaa säkissä. Airbnb tutkii vuokralle haluavan henkilön taustat ja tarkistaa heidän henkilöllisyytensä.

Partio suosittelee lämpimästi kodin tai huoneen vuokraamista.

– Ei tällä rikastumaan pääse, mutta on tämä kuitenkin kohtuullisen vaivatonta rahan ansaintaa. Vuokraa ei kannata laittaa liian korkeaksi, sillä tarjontaa on paljon täällä Keski-Uudellamaallakin.

Partio säästää vuokrarahat tulevia remontteja varten. Myös matkustamiseen hän on valmis niitä käyttämään.

Järjestelmä laskee hinnan sesongin ja kysynnän mukaan

Vuokratuloista maksettavan 30 prosentin veron voi maksaa joko kuukausittain tai kerran vuodessa, niin kuin Partio tekee.

Asiakkaita varten tehdyistä hankinnoista voi tehdä pääomatulon verovähennyksiä.

– Joskus ostan asiakkaalle kukkakimpun ja suklaalevyn pöydälle. Ja vieraille on esimerkiksi omat lakanat ja pesuaineet. Niistä teen vähennyksen verotukseen.

Kaikki kuitit menoista pitää tietysti säilyttää.

– Myös asiakkaiden sähkön ja veden käytöstä voi tehdä verovähennyksen, Partio muistuttaa.

Airbnb auttaa vuokran määrittelemisessä, kun vuokranantaja määrittelee palveluun keskihinnan sekä alimman ja korkeimman vuokrahintansa.

– Järjestelmä laskee hinnan sesongin ja kysynnän mukaan. Minun asuntoni on kohtuuhintainen, sillä monet pyytävät vastaavasta sataakin euroa yöltä. Minun keskihintani on 55 euroa yö, Partio kertoo.

Lisäksi vuokranantaja saa määrittää itse siivousmaksun.

– Asiakkaan maksama vuokra menee Airbnb:lle ja palvelu tilittää maksun minulle. Palvelun käyttäminen maksaa 3–25 euroa per vuokraus riippuen vuokrasummasta ja vuorokausien määrästä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut