"Oletko sinä Jasu Keisa?" – palautetta kesäteatteriarvosteluista on tullut täysin tuntemattomiltakin

Jasu Keisa (kesk.) jatkaa syksyllä työkokeilua Keski-Uudenmaan teatterilla. Näyttelijät Elina Varjomäki (vas.), Jari Vainionkukka, Inka Kallén, Seppo Halttunen, Kalle Tahkolahti ja Jussi Hongisto toivottivat hänet tervetulleeksi. Aino Salonen

toimitus

Kun keravalainen Jasu Keisa, 21, oli käymässä Keravan kirjastossa, hänelle ennestään tuntematon nainen pysäytti hänet ja tiedusteli "Oletko sinä Jasu Keisa?"

– Nainen kertoi lukevansa mielellään kirjoittamiani teatteriarvosteluja, Keisa kertoo.

Keisa ei pannut suoraa palautetta pahakseen.

– Kyllä minulle saa tulla juttelemaan, jos siltä tuntuu, hän naurahtaa.

Kesäteattereita tänä kesänä kiertänyt ja niistä arvosteluja Keski-Uusimaa Viikko-lehteen kirjoittanut Keisa kertoo yllättyneensä saamastaan positiivisesta palautteesta.

Kesäkuussa (8.6.) ilmestyneessä Keski-Uusima Viikko -lehdessä Keisa kertoi avoimesti Aspergerin oireyhtymästään.

– Asperger on sekä siunaus että kirous. Haluaisin olla sosiaalisempi, mutta se ei välttämättä ole aina niin helppoa, Keisa totesi tuolloin.

Teatteripiireissä hän kertoo saaneensa kuitenkin hyvän vastaanoton.

– Olin yllättynyt siitä, kuinka yhteisöllistä kaikki on. Ei sitä tule katsojana ajatelleeksi, että koko työryhmä osallistuu näytelmän rakentamiseen myös esitysten ulkopuolella, Keski-Uudenmaan teatteri KUTissa kesän ajan työkokeilussa ollut Keisa kertoo.

Keski-Uudenmaan teatterin kesän näytelmänä Krapin kesäteatterissa nähtiin Tankki täyteen 2 – Maallamuuttajat.

– Se jaksoi naurattaa joka kerta, vaikka sen näkikin useampaan kertaan, Keisa kertoo.

– Ja tuo kommentti ei sitten ollut työntekijälle maksettu mainos vaan ihan rehellinen mielipiteeni, hän lisää.

Kesäteatterinäytelmiä Keisa näki kesän aikana kaiken kaikkiaan yhdeksän.

Tankki täyteen 2 – Maallamuuttajat / Krapin kesäteatteri:

– Tässä oli tosi hyvä energia koko ajan. Se oli näytelmistä ainoa, joka oli hauska aivan alusta loppuun.

Kerran vielä tunteella / Mikä mikä teatteri

– Vain kolme näyttelijää, yksi lokaatio ja simppeli juoni. Siitä huolimatta näyttelijät tekivät todella ammattimaista työtä, mistä he ansaitsevat isot aplodit.

Rakkautta Aholassa / Järvenpään teatteri

– En tiennyt Juhani Ahosta tai hänen elämästään mitään etukäteen, mutta näytelmä antoi siitä ymmärrettävän kuvan. Erityisesti kuoro loi näytelmään mielenkiintoisen tunnelman.

Katsastus / Koskenniskan kesäteatteri

– Tietyissä kohtauksissa tunnelman muutokset komediasta draamaan oli toteutettu taitavasti. Tunnelma muuttui suorastaan haudanvakavaksi kun kävi ilmi, että päähenkilön lapsessa on jotain vialla.

Aatamin puvussa ja vähän Eevankin / Joka-teatteri

– Peruskomedian elkeet, ymmärrettävä juoni ja jokainen hahmo sai oman tilaisuutensa loistaa. Erityisesti pidin asemapäällikkö Viirimäen (Timo Niemelä) roolihahmosta.Onnellinen mies / Öljymäen kesäteatteri

– Jotain olisi voinut näytelmästä ehkä karsia, mutta toisaalta ymmärrän, miksi dramaturgi oli pitänyt pitkiä dialogeja tärkeinä: niiden kautta hahmot tulivat todella lähelle.

Kaarnakorvessa / Vekarateatteri

– Kaksi eri näytelmää, joista molemmat sopivat hyvin lapsille. Katsomossa vallitsi hyvä tunnelma: kuin olisi satua ollut kuuntelemassa.

Tuhkimo / Taaborin kesäteatteri

– Sopivasti vaikutteita sekä Grimmin veljesten että Hanhiemon tarinoista mutta myös Disneyn klassikosta. Jokaiselle sopiva versio.

Arvon sisaret / Latoteatteri

– Mielenkiintoinen, jopa vakava ja hiljainen tunnelma, jota täydensi taitavasti minimalistinen jousimusiikki. Osa kohtauksista oli kuin David Lynchin elokuvista.

Entä mitkä tämän kesän näytelmistä kuuluivat Keisan suosikkeihin?

– Tankki täyteen oli yksi parhaista. TOP3:een sijoittuu myös Mikä mikä teatterin Kerran vielä tunteella, Keisa kertoo.

Lisäksi kolmen parhaimman joukkoon valikoitui yksi näytelmä myös listan ulkopuolelta. Ennen kesäteatterikierroksen aloittamista Keisa nimittäin kutsuttiin katsomaan keravalaisen Vekarateatterin oppilasesitystä nimeltä Hyvin menee.

– Siinä nuoret näyttelijät toivat esiin todella arkoja aiheita aivan sata lasissa. Näytelmässä oli paljon hyvää draamaa sekä satiiria. Suorastaan nerokasta materiaalia, Keisa kehuu.

– Sellaisia näytelmiä haluaisin nähdä enemmänkin.

Kaikki Jasu Keisan teatteriarvostelut löytyvät osoitteesta www.keski-uusimaa.fi/jasuteatterissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirjallisuus: Dystopia Järvenpäästä
 2. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 3. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 4. Gubbe on ikäihmisen ystävä arjessa – uudenlainen vanhuspalvelu pitää seniorin aktiivisena
 5. Honka Akatemia päihitti Pallokerhon 5–2 kotikentällä: "Jäi tyhjä olo, pelisuunnitelma jossakin vaiheessa vähän posahti"
 6. Tallipomo viiltää: "Ei tarpeeksi hyvää tallille, jonka nimi on Ferrari"
 7. Puolassa poliisi jahtaa metsään karannutta ex-sotilasta ja hänen lemmikkipuumaansa – mies ei suostunut luovuttamaan lemmikkiään eläintarhaan
 8. Odotettua suurempi joukko hongkongilaisia uskaltautui äänestämään demokratiamielisen opposition esivaaleissa – ministeri varoitti etukäteen mahdollisesta lainvastaisuudesta
 9. Fraser-Pryce kiiruhti Jamaikalla omaa vauhtiaan, vastatuulessa syntyi kauden kärkiaika
 10. Suomessa todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 11. Lukijalta: Kelvottomia katuja on yhä Järvenpäässä
 12. Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä
 13. NHL kielsi seuroilta koronatestien tulosten julkaisun ja loukkaantumisista kertomisen – pelaajien yksityisyyden suoja ensiarvoista
 14. Trumpin lievennys Roger Stonen tuomioon saa kritiikkiä myös republikaaneilta – Mueller puolusti tutkintaansa Valkoisen talon syytöksiltä
 15. Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 2. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – salama teki reikiä Järvenpään sisäkattoihin ja Kerava sulki Nesteen viereisen pysäköintialueen
 3. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 4. Vesi tulvi omakotitalon kellariin Kellokoskella
 5. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 6. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 7. Anttilan talon kohtalo ei vielä lähelläkään ratkaisua: "Tämä on todella mutkikasta" – tontille hahmoteltu jopa 14-kerroksista asuintaloa
 8. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 9. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 10. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 11. Mannilantie 42 A:n pysäköinti muuttui keväällä maksulliseksi – "Alueen maksullisuus on otettu positiivisesti vastaan", kommentoi pysäköintioperaattorin toimitusjohtaja.
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 14. Lähes valmis Järvenpäästä Jokelaan vievä kevytväylä jo on kovassa käytössä – "Toivottiin jo 30 vuotta sitten, kun kävin itse koulua"
 15. Teemu Pukin Norwichin putoaminen Valioliigasta varmistui rökäletappiolla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.