Pian Tuusulanjärvessä uidaan koiraa – Osallistuvan budjetoinnin idea koirien uimapaikasta on loppumetreillä

Paula Finèr (vas.), Leena Silver ja Katja Repo pohtivat mahdollisuutta poistaa järviruovikko talkootöinä samalla, kun Outa-koira testasi uimapaikkaa. Anton Soinne

Meri Koskinen

Osallistuvan budjetoinnin idea koirien uimapaikasta etenee. Uimapaikan sijainniksi kaavailtiin aluksi kirkonrantaa ja Kaukjärvenpuistoa. Lopulta paikaksi valikoitui Tuuskodon läheisyydessä sijaitseva Kotoranta.

– Kirkonranta on seurakunnan aluetta, eli kunta ei voi sinne rakentaa omia hankkeitaan, Tuusulan vs. yhteisömanageri Katja Repo kertoo.

– Kaukjärvenpuistoon taas suunnitellaan paraikaa puistoa. Suunnitelmat ovat konsultilla työstettävinä ja niissä ei ole ollut mukana koirien uimapaikkaa, Tuusulan yhteisöpuutarhuri Leena Silver jatkaa.

Osallistuvassa budjetoinnissa oli tänä vuonna jaossa yhteensä 100 000 euroa, joka jaettiin 34 valitun idean kesken. Koirien uimapaikka oli yksi osallistuvan budjetoinnin suosituimmista ideoista. Sitä kannatettiin 63 kertaa ja sen budjetti on 3000 euroa.

Uimapaikan sijainnin vaihtumisesta huolimatta, projekti etenee mukavasti.

– Rannan opastetaulut on tilattu, samoin roska-astiat koirankakkapusseille. Tällä hetkellä seuraava vaihe on rannan järviruovikon poisto, Repo kertoo.

– Harkitsemme tällä hetkellä poistetaanko järviruovikkoa käsin vai koneellisesti. Rannassa on hyvä hiekkapohja, jota koneellinen poisto saattaa pilata. Käsin poistettaessa taas ruovikosta saattaa jäädä törröttämään kaislojen tyviä, Leena Silver ja kunnan puutarhuria sijaistava Paula Finèr kertovat.

Järviruovikko ei tuntunut haittaavan Katja Repon hoitokoira Outaa, joka pääsi testaamaan uimapaikkaa. Se hyppäsi veteen päätä pahkaa ja kahlaili huoletta kaislojen seassa.

– Jonkin verran leveämmäksi rantaa pitää kyllä tehdä. Yksi vaihtoehto on niittää kaisloja talkootöinä, naiset pohtivat Outan kahlaillessa.

Myös rannalla kasvaa vielä jonkin verran pidempää kasvillisuutta.

– Ranta niitetään ja siihen istutetaan nurmikkoa. Urakoitsija on jo jättänyt tarjouksen niitosta ja sen pitäisi tapahtua ihan lähipäivinä, Leena Silver kertoo.

– Periaatteessa uimapaikkaa voi käyttää heti, kun kyltti ja roska-astia saapuvat ja ne on asennettu paikoilleen. Sen jälkeen edistämme rantaa tarpeen mukaan ja otamme tietenkin mielellään palautetta käyttäjiltä. Projektiin varatulla 3000 eurolla ei hirveän suuria töitä pystytä tekemään, yhteisöpuutarhuri jatkaa.

Puolet idean toteuttamiseen varatusta rahasta käytetään kylttiin ja roskikseen, ja puolet rannan työstämiseen.

Tuuskodon rantaan on suunnitteilla myös ihmisten uimaranta. Se sijoittuu koirien uimapaikasta sopivan matkan päähän Järvenpään suuntaan. Sen rakentamista ei ole vielä aloitettu.

Kotorannan koirien uimapaikan pitäisi olla valmis käyttöön heinäkuun aikana. Samalla siitä tulee ensimmäinen koirien uimapaikka Tuusulanjärvellä. Järvenpään Rantapuiston Kasinonlahden aluetta rakennetaan parhaillaan, ja myös sinne on tulossa koirien uimapaikka.

– Rantaan tulee sekä ihmisten kahluupaikka että vähän matkan päähän siitä myös noin 20 metriä leveä koirien uimapaikka, Järvenpään kaupungin rakennuttajapäällikkö Janne Arponen kertoo.

– Uimapaikkoja varten joudumme ruoppaamme rantaa, johon tarvitsimme vesiluvan. Luvan mukaan pääsemme aloittamaan ruoppaustyöt vasta syyskuun alusta, joten uimapaikka valmistunee marraskuun loppuun, hän jatkaa.

Osallistuva budjetointi

Tuusulan osallistuvassa budjetoinnissa oli jaossa 100 000 euroa.

Kuntalaiset saivat ehdottaa ja äänestää ideoita kunnan kehittämiseksi.

Loppuvuodesta 2018 kerättiin ideoita, joita saatiin yhteensä 269 erilaista.

Ideoista jatkokehitettiin asukkaiden ja kunnan asiantuntijoiden yhteistyöllä 95 erilaista ehdotusta.

Kuntalaiset saivat äänestää tukemaansa ehdotusta. Ääniä annettiin yhteensä 5011 kappaletta.

Lopulta ideoista valikoitui 34 ideaa toteutettavaksi ja 100 000 euron budjetti jaettiin niiden kesken.

Puolet rahasta jaettiin Tuusulan alueellisten kehittämisverkostojen kautta käyttöön.

Kaikki valitut ideat toteutetaan vuoden 2019 aikana.

Kalleimpia ideoita ovat suojateiden turvallisuuden parantaminen, jonka budjetti on 20 000 euroa, toukokuussa toteutettu MM-lätkätori, 10 000 euroa, ja Rustjärven uimaranta, jonka budjetti on 6 500 euroa.

Koirien uimaranta Hyrylään oli yksi suosituimmista ideoista. Sitä kannatettiin 63 kertaa.

– Erityisesti talvitapahtumissa on riskinä lumettomuus. Toivottavasti joulukuussa on lunta, niin lasten talvirieha saadaan toteutettua tänä vuonna, osallistuvaa budjetointia koordinoiva Katja Repo naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Metsänautti esittelee toimintaansa asuntomessuilla – tuusulalainen yritys järjestää majoituselämyksiä korkealle puuhun
 2. Entinen Alkon myymälärakennus 1950-luvulta muuttui asunnoiksi Keravalla – "Alkuperäisiä elementtejä säilytetty niin paljon kuin mahdollista"
 3. Kansainvälisen ketjun kanaravintola avautui Järvenpään keskustaan – Chitir Chicken toimii noin 10:ssä eri maassa: "Uusia paikkoja etsitään Suomesta koko ajan"
 4. Näköislehdessä tänään: Ronja Paani muutti maalle etsimään itseään – ensin yllätti talven pimeys, sitten koronaepidemia vei perimmäisten kysymysten äärelle
 5. Juholanmäen "uusi" pesäpallokenttä lyöjille terveysriski – KiPe06 nappasi Lammin Lujasta avausvoittonsa
 6. Tekstiviestit: Mihin hävisivät Hyrylän palvelut?
 7. Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet
 8. Tavaraviennin arvo laski toukokuussa 31 prosenttia
 9. Tulli on takavarikoinut kevään aikana ennätysmäärän nikotiinivalmisteita, varoittaa vaarasta – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 10. Maailman miljonäärit vaurastuivat reippaasti viime vuonna
 11. "Vähän jännittää" – Tuusulan ja Keravan yhteisjoukkueen G15-naisjuniorit aloittivat Helsinki Cupin innolla Pirkkolassa keskiviikkona
 12. Uudet todisteet: George Floyd sanoi ennen kuolemaansa yli 20 kertaa, ettei saa henkeä
 13. Koronakevät kasvatti suomalaisten luottamusta eläkejärjestelmään – etenkin eläkeikäisistä leijonanosa uskoo eläketurvaan
 14. Keskuskauppakamari varoittaa yrityksiä valelaskuista – etätyökesänä riski on kasvanut
 15. Ammattiliittojen kanneoikeus saa kannatusta – keskusta ei aja alipalkkauksen kriminalisointia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.