Unelma maailman suurimmasta hirsikoulusta murenee – pormestari Lindberg moitti Moniopäätöksen salaamista, mutta syyllinen löytyy peilistä

Tuusulan kunnanvaltuusto sai maanantaina uuden puheenjohtajiston jäljellä olevaksi kaksivuotiskaudeksei. Puheenjohtajaksi valittiin Kati Lepojärvi. Hänen vierellään varapuheenjohtajat Kari Kinnunen (vasemmalla) ja Kim Kiuru. Oikealla pormestari Arto Lindberg ja kansaliapäällikkö Harri Lipasti osoittavat hillitysti suosiotaan. Heikki Santavuori

Heikki Santavuori

Tuusulan kunnanvaltuuston maanantai-iltana tekemä päätös Monion kulttuuritalon ja lukion rakentamisesta Hyrylään herätti kummastusta poliitikkojenkin keskuudessa, koska päätös tehtiin suljetuin ovin.

Kysymys oli paitsi Monion rakentamispäätöksestä myös siitä, kuka valitaan sen rakentajaksi.

Skanska valittiin. Päätöksen tausta-aineisto on salassa pidettävää vielä noin kaksi viikkoa. Se tulee julkiseksi vasta valitusajan jälkeen.

Suljetuin ovin tehty päätös valtuustotasolla on hyvin poikkeuksellinen, koska kunnallisvaltuustojen kokoukset ovat lähtökohtaisesti avoimia.

Pormestari Arto Lindberg (sd.) kiinnittikin tähän huomiota kyseenalaistaen menettelyn.

– Se ei sovi valtuuston henkeen.

Menettelystä on kuitenkin vastuussa Lindbergin itsensä johtama kunnanhallitus, joka on hyväksynyt kunnan hankintaohjeiden tiukentamisen.

Kunnansihteeri Tuula Hyttisen mukaan kunnanhallitus tiukensi ohjeita Tuusulan entisen hankintalakimiehen esityksestä. Itse hankintalaki ei ole muuttunut.

Pentti Mattila (kesk.) moitti salassapitoa ja epäili, että suljetuin ovin tehty päätös kaatuisi hallinto-oikeudessa, jos siitä valitetaan.

– Koska hallintolaissa sanotaan, että päättäjien on tiedettävä päätöksen perusteet.

Mattilan mukaan rivivaltuutetutkin olivat tietopaitsiossa.

Esimerkiksi kilpailutuksessa käytetyn laatupisteytyksen he saivat käyttöönsä vasta muutama päivä ennen kuin heidän piti päättää Monion rakentamisesta.

Kuntalaisten kannalta laatupisteytyksessä on kiinnostavaa, ettei Moniosta tulekaan mitään Maailmansuurinta hirsikoulua. Sen runko tehdään perinteiseen tapaan betonista.

Kaikki hankinnat tulevat julkisiksi jossain vaiheessa lukuun ottamatta liite-aineistossa mahdollisesti olevia liikesalaisuuksia.

Keskustelu hankintamenettelyn julkisuudesta liittyykin keskeisesti siihen, missä vaiheessa asiat ovat julkisia paitsi päättäjille myös kuntalaisille.

Monion tapauksessa esityslistavaiheessa kuntalaisille ei julkaistu mitään ja rakentamispäätöksen jälkeen kerrottiin, että Skanska valittiin. Liiteaineisto tulee julkiseksi, kun Skanskan kanssa on allekirjoitettu sopimus.

Lisäksi Tuusula tekee sopimuksen Caverion Oy:n kanssa Monion kunnossapidosta 20 vuodeksi.

Moniota puitiin valtuustossa suljetuin ovin pitkään.

Kuntalaisille asiasta oli etukäteen julkaistu vain asian otsikko, josta ilmeni, että kyseessä oli sen hankintapäätös.

Kokouksessa oli toinenkin salainen asia. Se oli niin salainen, ettei siitä ei ollut esityslistalla edes otsikkoa. Se koski erään tontin hinnoittelua. Sen käsittely kesti puoli minuuttia.

Juttua korjattu 12.6. kello 13.30. Muutettu tekstistä ilmaisuhirsirakennus hirsikouluksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lippalakkivisiirien takana on hymy herkässä – messutyöntekijä toimittaa monta asiaa päivän aikana ja huolehtii turvallisuudesta
 2. Selvitimme kasvomaskipakettien hinnat ja myyntipaikat lähialueella – "Tällä menekillä ei tule ihan heti loppumaan"
 3. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen
 4. Keskustan puoluejohtajaehdokkaita tentattiin Tuusulassa – Kulmuni: "Vallan vuodet tylsistyttävät ajattelua"
 5. Tuusulan asuntomessut: 14-vuotiaan Ida Sipolan teos "Tuusulan ilo" koristaa sähkömuuntamoa – "En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa"
 6. Trump lietsoi valhetta demokraattien varapresidenttiehdokkaan kelpoisuudesta
 7. Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"
 8. Bayern-pelaajien oli vaikea ymmärtää ylivoimaansa – Barcelona jäi täysin saksalaisjyrän alle
 9. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 10. Uutissuomalaisen debatti: Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"
 11. Lukijalta: Järvenpää soi -kaupunkifestivaali
 12. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 13. Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä
 14. Iskelmätähti katkaisi hoivakodin korona-arjen
 15. Yhdysvalloissa posti on pulassa presidentinvaalien postiäänten kanssa – perille ehtiminen uhattuna jopa 46 osavaltiossa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Keravalla koronatartuntoja 89 – tartuntaketjut on saatu katkaistua
 2. Järvenpää suosittelee kasvomaskien käyttöä sisäisessä joukkoliikenteessä – Keusote ohjeistaa pian tarkemmin
 3. Keusoten puhelinpalvelu ruuhkautunut – osa takaisinsoitoista venyy seuraavaan päivään
 4. Kaija Koo julkaisee uuden singlen – "Toivottavasti uusi kappaleeni pysäyttää miettimään elämän ainutkertaisuutta"
 5. Keravalla ei aikailtu: vähävaraisten maskit jakoon jo maanantaina – Keusoten "maskiryhmä" vasta pohtii, missä ja miten maskeja jaetaan
 6. Halaavat varkaat iskeneet useaan otteeseen: "Ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan"
 7. Järvenpään talousohjelmaa on tarvetta kiristää vielä lähes 12 miljoonalla eurolla – keinovalikoima laajin opetuksessa ja kasvatuksessa
 8. Topi Raitanen juoksi Monacon Timanttiliigassa este-ennätyksensä
 9. Tuusulan asuntomessut: 14-vuotiaan Ida Sipolan teos "Tuusulan ilo" koristaa sähkömuuntamoa – "En olisi ikinä uskonut, että tikku-ukkotyö voi voittaa"
 10. Peltolan asukkaat ovat kyllästyneet Ohratie 1:n levottomuuksiin: "Asuntomurtoja, autorallia ja murhapidätyksiä" – poliisi ja kaupunki lähes toimettomina
 11. Iskelmätähti katkaisi hoivakodin korona-arjen
 12. Kertakäyttömaskien määrä kasvaa vauhdilla – miten ne pitäisi käytön jälkeen hävittää? Ainakaan yhteen paikkaan niitä ei saa laittaa, varoittaa asiantuntija
 13. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 14. Näköislehdessä tänään: Leipä tuli jo uudelleen, onko seuraavaksi makkaran vuoro?
 15. Ministeri Krista Mikkonen vieraili asuntomessuilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.