Tuusulalainen matematiikan opettaja palkitaan opetusvideoistaan: "Tutkimuksissa on todettu, että opiskelijoilla voi olla lukiossa 5–7 vuoden ero taitotasossa"

Ville Aitlahti kiinnostui tosissaan matematiikasta omana lukioaikanaan. Myös opettajan työ alkoi jo tuolloin kiinnostaa häntä. Anton Soinne

Satu Jalo

Tuusulan lukiossa matematiikkaa opettava Ville Aitlahti on yksi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön tänä vuonna palkitsemista matemaattisten aineiden opettajista.

Aitlahti saa 5 000 euron stipendin perustamastaan Matikkamatskut-verkkosivustosta, joka on avoin materiaalipankki ja opetuksen tuki opiskelijoille, opettajille ja matematiikasta kiinnostuneille.

Aitlahti on tuottanut verkkomateriaalia jo viitisen vuotta. Hän levittää tietoa tuottamistaan materiaaleista myös Twitter-, Facebook- ja Instagram-tileillä. Materiaalit ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä ja muokattavissa.

Palautetta tulee päivittäin, niin opettajilta, että oppilailta.

– Suurin osa kiittelee sitä, että esitän asiat innostuneesti ja innostavasti. Se on motivoinut minua ja innostaa kehittämään materiaaleja jatkossakin.

Aitlahdella on oma YouTube-kanava, jonne hän on ladannut lukion matematiikan kursseihin liittyviä opetusvideoita. Kanavalla on tällä hetkellä lähes 7 700 tilaajaa, ja videoita on katsottu yhteensä liki 2,3 miljoonaa kertaa.

– Kanava on nyt äkkiä kasvattanut suosiotaan, sillä miljoona katselukertaa meni rikki vasta viime syksynä.

Satoja opetusvideoita kuvannut Aitlahti tekee nykyään keskimäärin yhden opetusvideon viikossa. Valmisteluihin voi mennä joskus kymmenenkin tuntia.

– Ensin minulla oli periaate, että vedän ne kerralla purkkiin. Tänä vuonna olen alkanut leikkaamaan videoita, koska oma vaatimustaso on noussut.

Aitlahti etsii mielellään keinoja, joiden avulla hän innostuu aina uudestaan opettamisesta ja saa opiskelijat ymmärtämään käsiteltäviä asioita entistä paremmin. Keinoja voivat olla vaikka osuvat vertauskuvat tai havainnollistukset.

–  Tärkeintä työssäni on oman innostuksen ylläpitäminen ja välittäminen opiskelijoille. Haluan, että he löytävät matematiikan oppimisen hienouden, joka piilee pitkäjänteisessä työskentelyssä ja itsenäisessä ajattelussa, hän sanoo.

Yläasteella Aitlahden matematiikan numero oli 8. Hän innostui matematiikasta vasta lukiossa hyvien opettajien ansiosta ja sai elämänsä ensimmäisen kympin matematiikasta lukion ensimmäisenä vuonna. Hän sanoo, että lukiossa matematiikan opiskelu vaatii ankaraa työntekoa.

– Tutkimuksissa on todettu, että samanikäisillä opiskelijoilla voi olla lukiossa 5–7 vuoden ero taitotasossa.

Vielä Aitlahti ei ole tehnyt suunnitelmia palkintorahan käytöstä, mutta todennäköisesti hän tekee kalustohankintoja videoiden tekemistä silmällä pitäen ja ehkä jonkun matkan.

Ville Aitlahti

Opettanut matematiikkaa Tuusulan lukion Hyrylän toimipisteessä syksystä 2009 saakka.

Asuu Tuusulassa.

Saa 5 000 euron stipendin Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiöltä.

Palkintoperusteissa mainitaan mm.: Erityismaininnan ansaitsee Tuusulan lukion Ville Aitlahti, jota ehdotettiin palkinnon saajaksi neljä kertaa. Matikkamatskut-sivustosta ja sen sosiaalisen median kanavista, kuten YouTubesta ja Facebookista, on sadellut kiitosta niin opettajilta kuin opiskelijoilta.”

Stipendi jaetaan Teknologiateollisuuden toimitiloissa Helsingin Etelärannassa 6.6.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirjallisuus: Dystopia Järvenpäästä
 2. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 3. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 4. Gubbe on ikäihmisen ystävä arjessa – uudenlainen vanhuspalvelu pitää seniorin aktiivisena
 5. Honka Akatemia päihitti Pallokerhon 5–2 kotikentällä: "Jäi tyhjä olo, pelisuunnitelma jossakin vaiheessa vähän posahti"
 6. Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä
 7. NHL kielsi seuroilta koronatestien tulosten julkaisun ja loukkaantumisista kertomisen – pelaajien yksityisyyden suoja ensiarvoista
 8. Trumpin lievennys Roger Stonen tuomioon saa kritiikkiä myös republikaaneilta – Mueller puolusti tutkintaansa Valkoisen talon syytöksiltä
 9. Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 10. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 11. Sterling loisti Brightonin kaadossa – Manchester City odottaa CAS:n maanantaista ratkaisua europelipannasta
 12. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 13. Ronaldon rankkarimaalit auttoivat Juventuksen mestaruuden kynnykselle
 14. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 15. Amirkhani palasi voittajaksi UFC-kehässä ja tähyää mestaruusotteluun

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Runsas vesisade työllisti Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta lauantaina – "Ei tämä Suomessa poikkeuksellinen tilanne ole"
 2. Taiteen kotitalon huima alkusuosio Keravalla vain kiihtyy – kolmessa päivässä jo yli 2 000 kävijää: "Tuntuu tajunnan päräyttävältä"
 3. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – salama teki reikiä Järvenpään sisäkattoihin ja Kerava sulki Nesteen viereisen pysäköintialueen
 4. Vesi tulvi omakotitalon kellariin Kellokoskella
 5. Salama iski viiteen taloon Järvenpäässä – "Reikiä sisäkatossa asti"
 6. Elisa kehittää verkkonsa kattavuutta Keski-Uudellamaalla – katso yltääkö uusi verkko kotiisi!
 7. Anttilan talon kohtalo ei vielä lähelläkään ratkaisua: "Tämä on todella mutkikasta" – tontille hahmoteltu jopa 14-kerroksista asuintaloa
 8. OP Uusimaa siirtyy Perhelän toimistotaloon – vanhojen tilojen paikalle kaavaillaan toista valtavaa korttelia: "Ainakin vielä yksi uusi tornitalo"
 9. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 10. Mannilantie 42 A:n pysäköinti muuttui keväällä maksulliseksi – "Alueen maksullisuus on otettu positiivisesti vastaan", kommentoi pysäköintioperaattorin toimitusjohtaja.
 11. Pelastuslaitoksella kiinnostava tehtävä Järvenpäässä – heinäpaali oli päätynyt Keravanjokeen lähelle patoa: "Vastaavaa ei ole tapahtunut 40 vuoteen"
 12. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 13. Teemu Pukin Norwichin putoaminen Valioliigasta varmistui rökäletappiolla
 14. Lähes valmis Järvenpäästä Jokelaan vievä kevytväylä jo on kovassa käytössä – "Toivottiin jo 30 vuotta sitten, kun kävin itse koulua"
 15. Muuttuva kaupunkikuva: Järvenpään kaupungintalo elinkaarensa päässä – 1970-luvun rationalismia edustanut talo puretaan sisäilmaongelmien vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.