Tuusulalainen matematiikan opettaja palkitaan opetusvideoistaan: "Tutkimuksissa on todettu, että opiskelijoilla voi olla lukiossa 5–7 vuoden ero taitotasossa"

Tuusulan lukiossa matematiikkaa opettava Ville Aitlahti on yksi Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön tänä vuonna palkitsemista matemaattisten aineiden opettajista.

Aitlahti saa 5 000 euron stipendin perustamastaan Matikkamatskut-verkkosivustosta, joka on avoin materiaalipankki ja opetuksen tuki opiskelijoille, opettajille ja matematiikasta kiinnostuneille.

Aitlahti on tuottanut verkkomateriaalia jo viitisen vuotta. Hän levittää tietoa tuottamistaan materiaaleista myös Twitter-, Facebook- ja Instagram-tileillä. Materiaalit ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä ja muokattavissa.

Palautetta tulee päivittäin, niin opettajilta, että oppilailta.

– Suurin osa kiittelee sitä, että esitän asiat innostuneesti ja innostavasti. Se on motivoinut minua ja innostaa kehittämään materiaaleja jatkossakin.

Aitlahdella on oma YouTube-kanava, jonne hän on ladannut lukion matematiikan kursseihin liittyviä opetusvideoita. Kanavalla on tällä hetkellä lähes 7 700 tilaajaa, ja videoita on katsottu yhteensä liki 2,3 miljoonaa kertaa.

– Kanava on nyt äkkiä kasvattanut suosiotaan, sillä miljoona katselukertaa meni rikki vasta viime syksynä.

Satoja opetusvideoita kuvannut Aitlahti tekee nykyään keskimäärin yhden opetusvideon viikossa. Valmisteluihin voi mennä joskus kymmenenkin tuntia.

– Ensin minulla oli periaate, että vedän ne kerralla purkkiin. Tänä vuonna olen alkanut leikkaamaan videoita, koska oma vaatimustaso on noussut.

Aitlahti etsii mielellään keinoja, joiden avulla hän innostuu aina uudestaan opettamisesta ja saa opiskelijat ymmärtämään käsiteltäviä asioita entistä paremmin. Keinoja voivat olla vaikka osuvat vertauskuvat tai havainnollistukset.

–  Tärkeintä työssäni on oman innostuksen ylläpitäminen ja välittäminen opiskelijoille. Haluan, että he löytävät matematiikan oppimisen hienouden, joka piilee pitkäjänteisessä työskentelyssä ja itsenäisessä ajattelussa, hän sanoo.

Yläasteella Aitlahden matematiikan numero oli 8. Hän innostui matematiikasta vasta lukiossa hyvien opettajien ansiosta ja sai elämänsä ensimmäisen kympin matematiikasta lukion ensimmäisenä vuonna. Hän sanoo, että lukiossa matematiikan opiskelu vaatii ankaraa työntekoa.

– Tutkimuksissa on todettu, että samanikäisillä opiskelijoilla voi olla lukiossa 5–7 vuoden ero taitotasossa.

Vielä Aitlahti ei ole tehnyt suunnitelmia palkintorahan käytöstä, mutta todennäköisesti hän tekee kalustohankintoja videoiden tekemistä silmällä pitäen ja ehkä jonkun matkan.

Ville Aitlahti

Opettanut matematiikkaa Tuusulan lukion Hyrylän toimipisteessä syksystä 2009 saakka.

Asuu Tuusulassa.

Saa 5 000 euron stipendin Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiöltä.

Palkintoperusteissa mainitaan mm.: Erityismaininnan ansaitsee Tuusulan lukion Ville Aitlahti, jota ehdotettiin palkinnon saajaksi neljä kertaa. Matikkamatskut-sivustosta ja sen sosiaalisen median kanavista, kuten YouTubesta ja Facebookista, on sadellut kiitosta niin opettajilta kuin opiskelijoilta.”

Stipendi jaetaan Teknologiateollisuuden toimitiloissa Helsingin Etelärannassa 6.6.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut