Kannattaako ostaa halvat aurinkolasit? Silmätautien ylilääkäri antaa Hesarissa yksinkertaisen vinkin

Hyvien aurinkolasien ei tarvitse välttämättä olla kalliit – tärkeintä on se, että ne ovat riittävän suuret ja että niistä löytyy CE-merkintä. Kuvassa aurinkolasimuotia kesältä 2011.  Päivi Tuovinen / Arkisto

Jari Pietiläinen

Moni suomalainen pohtii tämänkin kesän alussa, millaiset aurinkolasit olisi syytä hankkia.Professori, Husin silmätautien klinikan vastaava ylilääkäri Tero Kivelä kertoo Helsingin Sanomissa, millaiset ovat asiantuntijan mukaan hyvät aurinkolasit. – Lääketieteen näkökulmasta aurinkolasien tärkein tehtävä on estää UV-säteilyä. Tämän tehtävän täyttävät halvimmatkin huoltoasemilta ja marketeista löytyvät lasit, jos niissä on CE-merkki, Kivelä muistuttaa HS:ssa.

Kivelän mukaan merkki kertoo, että lasit suodattavat tarpeeksi UV-säteilyä. EU:ssa ei saa myydä aurinkolaseja, jotka eivät ehtoa täytä.

– Halpojen aurinkolasien sangat saattavat kuitenkin olla heikkolaatuisia ja hajota nopeasti. Halvoissa laseissa voi olla myös puutteita linssien optisten ominaisuuksien kanssa.

Jälkimmäinen selviää Kivelän vinkkaamana helpolla testillä.

– Riittää, että katsoo ruutupaperia lasien läpi ja kiertää laseja vasemmalle ja oikealle. Jos ruudut eivät kiertele mihinkään, lasien optinen laatu on riittävän hyvä, Kivelä sanoo HS:lle.

Edit klo 16.11: Lainausta lyhennetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nainen onki Keravanjoesta kuolleen liskon – Korkeasaaren asiantuntija: "Arvelisin, että erikoinen löydös on aikuinen iguaani"
 2. Minea ja Noora, 14, kävelivät yhtenä päivänä yli 42 kilometriä – järvenpääläistytöt saivat idean Youtube-tähdeltä
 3. Polttoainevarkaat iskivät kolmesti Järvenpäässä – "Taitavat kaverit nappaavat aineen paremmin talteen"
 4. Järvenpää joutui perustelemaan parkkisakon korotustoivetta sisäministeriölle – poliisin mielestä 60 euron sakko on perusteltu vain keskusta-alueella
 5. Voiko alkoholitonta olutta antaa alaikäiselle? – lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ja päihdetyöjohtaja eri linjoilla: "Totutetaan lapsia juomisen kulttuuriin"
 6. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 7. Salibandyn MM-kotikisojen järjestäminen selviää vasta syyskuussa
 8. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 9. Venäjällä syyttäjä vaatii 18 vuoden tuomiota vakoilusta syytetylle Yhdysvaltain ex-sotilaalle
 10. Oulussa miehen väkivaltaisesti raiskannut mies vuosiksi vankilaan – kidutuksen kaltaisesta väkivallasta tuomittiin myös toinen mies
 11. Mies ja 16 koiraa voittivat klassikkokisan Alaskassa maaliskuussa – kotiinpaluu vihdoin näköpiirissä
 12. Rajoitusten hellittäminen hämmentää ja huolettaa Kreikassa – "Emme tiedä, miten selviämme"
 13. Keskari Cruising peruuntuu koronatilanteen vuoksi
 14. Poliisi: Myös Suomen oikeusviranomaisille annettiin väärennettyjä asiakirjoja kuolleeksi luullun irakilaismiehen tapauksessa
 15. Tuttu Suvivirsi soi tänäkin keväänä – jo joutui armas aika...

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.