Lemmestä kansan sanoin

MUSIIKKI Välillä sanotaan suoraan, välillä koetellaan mielikuvitusta.

Kapellimestari-haitaristi Jani Uhlenius, toimittaja ja juontaja Marko Terva-aho, laulaja Lotta Häkkinen ja muusikko-näyttelijä Make Häkkinen tuovat isojen tyttöjen ja poikien laulut yleisön ihasteltavaksi. Olli Tamminen

Jan Pippingsköld

Yliopiston kansanrunouden arkistosta kootusta materiaalista, 1970-luvun alussa, julkaistiin punakantinen Isojen poikien lauluja -kirja. Hieman myöhemmin julkaistiin äänite LP-levyinä ja C-kasetteina. Kapellimestarina ja sovittajana hääri Jani Uhlenius ja tuottajana Pekka Gronow.

– Se oli äänite, jonka kaikki oli kuullut jonkun kaverin luona, muistelee Uhlenius pilke silmäkulmassa. Äänite myi kultaa ja oli luonnollisesti Yleisradion kiellettyjen levyjen listalla.

Myös isojen tyttöjen lauluja on julkaistu, vihreäkantisessa kirjasessa.

Nämä kansanläheiset rakkauden korkeaveisut tuo uudelleen kuultavaksi kokoonpano, jossa ovat kapellimestari-haitaristi Jani Uhlenius, TV:stä tuttu toimittaja ja juontaja Marko Terva-aho, laulaja Lotta Häkkinen ja muusikko-näyttelijä Make Häkkinen. Laulujen lomassa Terva-aho raottaa Suomen kansan usein niin turhan vaiettua rakkauselämää journalismin ja kansantajuisen tieteen valossa.

– Meidät tilattiin joitakin vuosia sitten pikkujouluillalliselle esittämään näitä lauluja. Illalliskortit oli loppuun myyty. Ensimmäisen numeron jälkeen oli punaisia poskia ja hämmentyneitä hymynkareita sekä yleisön että esiintyjien kasvoilla. Parin avaavan kappaleen jälkeen nauru oli herkässä ja tunnelma katossa. Hieno keikka, Make Häkkinen muistelee.

Vapunpäivän kunniaksi tärähtää rekilauluretki-ohjelma, jossa selviää monia historiallisia totuuksia naapurikansojen ja suomenniemeläisten edesottamuksista rakkauden tantereilla. Illan viettoon avoimin mielin saapunut kuulija tulee tietämään, että ennenkin on lemmitty, ja että kyllä kansaa osaa ja tietää.

Pajalla kuultava kokonaisuus kestää tunnin verran, ja siihen mahtuu 15-16 laulua. Sen juontaa Marko terva-aho, joka myös laulaa osan kappaleista.

– Kun laulajana on myös Lotta Häkkinen, saadaan naisnäkökulmakin mukaan eikä tämä ole pelkkää äijien touhua, Make Häkkinen sanoo.

Lauluja ovat varrasti laulaneet sekä miehet että naiset. Make Häkkinen muistelee lukeneensa, että niitä lauloivat naiset kotitöitä tehdessään.

Laulut ovat vanhaa kansanperinnettä, eikä niitä pidä sekoittaa Junnu Vainion tuhmiin ralleihin, jotka ovat ihan eri juttu.

– Osa lauluista on kansanlauluja, ja jotkut sävelet ovat tuttuja toisilla sanoilla.

– Näitä lauluja on hauska esittää, koska ne ovat rikasta kansankieltä välillä ruma sana roiskaistaan niin kuin se on, mutta välillä käytetään taitavasti kiertoilmauksia, jotka vaativat kuulijaltakin mielikuvitusta. Kansa on osannut kierrelläkin.

– Huumori on näissä lauluissa olennainen osa, Make Häkkinen sanoo. Ehkä laulujen sanoma onkin, että vaikka asia on tärkeä, sitä ei tarvitse käsitellä haudanvakavasti.

Lauluja säestetään kitaralla ja haitarilla, joista jälkimmäinen on tuttu ja paljon käytetty kansanlaulujen säestyssoitin.

Kokonaisuus, joka kuullaan Krapin Pajalla, on kuultu myös muun muassa Tampereella ja Järvenpäässä, ja suunnitteilla on lisääkin keikkoja.

On sitä ennenkin lemmitty – kyllä kansa tietää ja osaa.

1.5. klo 16, Krapin Paja

Liput 15 €

Ohjelma K-18

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 2. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 3. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 4. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 5. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"
 6. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 7. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 8. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään
 9. Tekstiviestit: Miksi kokit eivät käytä maskia ja hanskoja?
 10. Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan
 11. Matilda Castren golfasi huippukierroksen LPGA-kiertueella, nousi kärkikymmenikön tuntumaan
 12. Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"
 13. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 14. Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää
 15. Lukijalta: Avoin kirje liikenneministerille ja muille asianosaisille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 5. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 6. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 7. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 8. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 9. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 10. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 11. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 12. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 13. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.