Lemmestä kansan sanoin

MUSIIKKI Välillä sanotaan suoraan, välillä koetellaan mielikuvitusta.

Kapellimestari-haitaristi Jani Uhlenius, toimittaja ja juontaja Marko Terva-aho, laulaja Lotta Häkkinen ja muusikko-näyttelijä Make Häkkinen tuovat isojen tyttöjen ja poikien laulut yleisön ihasteltavaksi. Olli Tamminen

Jan Pippingsköld

Yliopiston kansanrunouden arkistosta kootusta materiaalista, 1970-luvun alussa, julkaistiin punakantinen Isojen poikien lauluja -kirja. Hieman myöhemmin julkaistiin äänite LP-levyinä ja C-kasetteina. Kapellimestarina ja sovittajana hääri Jani Uhlenius ja tuottajana Pekka Gronow.

– Se oli äänite, jonka kaikki oli kuullut jonkun kaverin luona, muistelee Uhlenius pilke silmäkulmassa. Äänite myi kultaa ja oli luonnollisesti Yleisradion kiellettyjen levyjen listalla.

Myös isojen tyttöjen lauluja on julkaistu, vihreäkantisessa kirjasessa.

Nämä kansanläheiset rakkauden korkeaveisut tuo uudelleen kuultavaksi kokoonpano, jossa ovat kapellimestari-haitaristi Jani Uhlenius, TV:stä tuttu toimittaja ja juontaja Marko Terva-aho, laulaja Lotta Häkkinen ja muusikko-näyttelijä Make Häkkinen. Laulujen lomassa Terva-aho raottaa Suomen kansan usein niin turhan vaiettua rakkauselämää journalismin ja kansantajuisen tieteen valossa.

– Meidät tilattiin joitakin vuosia sitten pikkujouluillalliselle esittämään näitä lauluja. Illalliskortit oli loppuun myyty. Ensimmäisen numeron jälkeen oli punaisia poskia ja hämmentyneitä hymynkareita sekä yleisön että esiintyjien kasvoilla. Parin avaavan kappaleen jälkeen nauru oli herkässä ja tunnelma katossa. Hieno keikka, Make Häkkinen muistelee.

Vapunpäivän kunniaksi tärähtää rekilauluretki-ohjelma, jossa selviää monia historiallisia totuuksia naapurikansojen ja suomenniemeläisten edesottamuksista rakkauden tantereilla. Illan viettoon avoimin mielin saapunut kuulija tulee tietämään, että ennenkin on lemmitty, ja että kyllä kansaa osaa ja tietää.

Pajalla kuultava kokonaisuus kestää tunnin verran, ja siihen mahtuu 15-16 laulua. Sen juontaa Marko terva-aho, joka myös laulaa osan kappaleista.

– Kun laulajana on myös Lotta Häkkinen, saadaan naisnäkökulmakin mukaan eikä tämä ole pelkkää äijien touhua, Make Häkkinen sanoo.

Lauluja ovat varrasti laulaneet sekä miehet että naiset. Make Häkkinen muistelee lukeneensa, että niitä lauloivat naiset kotitöitä tehdessään.

Laulut ovat vanhaa kansanperinnettä, eikä niitä pidä sekoittaa Junnu Vainion tuhmiin ralleihin, jotka ovat ihan eri juttu.

– Osa lauluista on kansanlauluja, ja jotkut sävelet ovat tuttuja toisilla sanoilla.

– Näitä lauluja on hauska esittää, koska ne ovat rikasta kansankieltä välillä ruma sana roiskaistaan niin kuin se on, mutta välillä käytetään taitavasti kiertoilmauksia, jotka vaativat kuulijaltakin mielikuvitusta. Kansa on osannut kierrelläkin.

– Huumori on näissä lauluissa olennainen osa, Make Häkkinen sanoo. Ehkä laulujen sanoma onkin, että vaikka asia on tärkeä, sitä ei tarvitse käsitellä haudanvakavasti.

Lauluja säestetään kitaralla ja haitarilla, joista jälkimmäinen on tuttu ja paljon käytetty kansanlaulujen säestyssoitin.

Kokonaisuus, joka kuullaan Krapin Pajalla, on kuultu myös muun muassa Tampereella ja Järvenpäässä, ja suunnitteilla on lisääkin keikkoja.

On sitä ennenkin lemmitty – kyllä kansa tietää ja osaa.

1.5. klo 16, Krapin Paja

Liput 15 €

Ohjelma K-18

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. PKKU:n miehille avausvoitto – Reipas nurin
 2. Järvenpään Palloseura jatkoi FC Honka Akatemian kustannuksella voittoputkeaan
 3. Pallokerho Keski-Uusimaan naisille täyspotti Klaukkalassa NJS:ltä
 4. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 5. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 6. Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi
 7. Melbournessa 3 000 kunnan asunnoissa asuvaa on joutunut Australian tiukimpaan koronaeristykseen – yli 300 000 melbournelaista on jo erilaisten rajoitusten piirissä
 8. Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen
 9. Italia saattaa ottaa vastaan Välimerellä jumissa olevat siirtolaiset – pelastusalukselle julistettiin aiemmin hätätila
 10. "Neverkusenin" palkintokaappi pysyy tyhjillään, Bayern tylytti Hradeckya Saksan cup-finaalissa
 11. Ikinuori Gianluigi Buffon rikkoi Serie A:n otteluennätyksen
 12. Musiikki: Tarot-muusikko Tommi "Tuple" Salmelan soololevyn ensimmäiset sanat lausuu isä, joka kuoli Salmelan ollessa kuusivuotias – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 13. Duplantis ponkaisi väsyneillä jaloilla Ullevin seiväsennätyksen ja maailman kärkituloksen
 14. Pääkirjoitus: Enemmän yhteistä kuin aivan erilaista
 15. Reino Myllymäen kolumni: Pieni on kaunista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 2. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 3. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 4. Anssi Kela nautiskeli livekauden avauksessaan Tuusulan Krapilla – "Tosi siistiä että olette täällä!"
 5. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 6. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 7. Keravalla otetaan pian käyttöön Suomen suurin avovankila – katso, minkälaisissa tiloissa lähes 140 vankia suorittavat tuomiotaan
 8. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 9. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 10. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 11. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 12. Keravalla ei ole ollut poliisiasemaa vuoden 2014 jälkeen, mutta kaupunkilaiset penäävät sitä toistuvasti takaisin – mitä poliisipomo sanoo vaatimuksista?
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 15. 17-vuotias mies menehtyi nokkakolarissa rekan kanssa Hyvinkäällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.