Terttu Kivelä jatkaa koulumuistojen kirjaamista

KIRJAT Pieni oppikoulukirja kertoo opiskelusta Tuusulan

Terttu Kivelä muistelee uudessa kirjassaan oppikouluvuosiaan Tuusulassa. Ajan kuvausta on myös vesivärityö, jonka on tehnyt Pirjo Vuorinen vuonna 1960. Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Tuusulalainen Terttu Kivelä jatkaa kotikuntansa kuvaamista. Nyt on valmiina jo neljäs pikku kirja, joka kertoo tällä kertaa oppikoulusta. Näkökulma on Terttu Kivelän omien kouluvuosien kuvaaminen, ja aiempien kirjojen tapaan kirjan tarinoissa vilahtelevat tutut tuusulalaiset nimet. Moni samaan aikaan koulua käynyt löytää kirjasta varmasti taas tuttuja asioita ja henkilöitä.

–  Äidin runokirja, Pieni kirkkokirja, Pieni kansakoulukirja ja nyt tämä Pieni oppikoulukirja. Tämä on jo neljäs, Terttu Kivelä kertoo.

Kivelän lapsuudessa ei oppikouluun pyrkiminen ollut itsestään selvää. Moni hänen ikäluokkansa lahjakas oppilas jäi vaille oppikoulu- ja korkeakouluopintoja vähävaraisuuden tai asuinpaikan vuoksi. Kivelä arvostaakin kovasti vanhempiensa päätöstä lähettää hänet ja hänen veljensä oppikouluun.

Oppikouluun pääseminenkään ei ollut itsestään selvää. Piti selvittää kaksipäiväiset pääsykokeet. Kivelä hyväksyttiin, ja syksyllä 1957 hän aloitti oppikoulun vasta perustetussa Tuusulan yhteiskoulussa, yhdessä 78 muun 1A-luokalle päässeen oppilaan kanssa.

– Oli myös 1B-luokka.

Koulua käytiin kahdessa vuorossa. Kivelä opiskeli iltavuorossa.

– Oppitunnit alkoivat kello 12 tai 13 ja päättyivät kello 19.

Koulumatkat Nahkelan periltä taittuivat bussilla, ja niitä kulki keskipäivällä harvoin. Hyrylässä ei siihen aikaan ollut paikkaa, jossa olisi voinut sisätiloissa odottaa tuntien alkua.

– Luokkatoveristani Marja-Liisasta tuli sydänystäväni, ja usein istuinkin Olga-mummun keittiössä odottamassa linja-autoa tai oppituntien alkamista.

Suurten ikäluokkien tullessa oppikouluikään tuusulalaiset lapset eivät enää mahtuneet naapurikuntien oppikouluihin, ja kuntaan piti perustaa oma koulu. Sen rahoitus perustui vanhempien maksamiin lukukausimaksuihin sekä valtionapuihin. Vanhemmat maksoivat myös kaikki koulutarvikkeet, -matkat ja -ruokailun.

– Toiselta luokalta alkoi pitkä saksa ja neljänneltä vapaaehtoinen englanti. Lukiossa tulivat ranska ja latina. Muita kieliä ei ollut.

Alussa opettajanvirkoja oli vain kaksi. Rehtorina ja kielten opettajana toimi FM Eino Häkkinen, ja matemaattisia aineita opetti LUK Eero Seppälä. Opettajat olivat sodan käyneitä miehiä.

Seppälä oli myös taitava pesäpalloilija, ja hän aloitti edelleen jatkuvan perinteen eli jokakeväiset oppilaiden ja opettajien väliset pesäpallo-ottelut.

– Jännitys kohosi huippuunsa, jos tilanne oli tasan. Onneksi oppilaiden joukossa oli hyviä pesäpalloilijoita kuten keravalaiset Kostiaisen veljekset. Heistä Erkki oli takuuvarma lukkari.

Pienen oppikoulukirjan julkistustilaisuus ja Terttu Kivelän taidenäyttelyn avajaiset Tuusulan pääkirjastossa 16.4. klo 18. Näyttely 17.4.–11.5.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 2. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 3. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 4. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 5. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"
 6. Kiinalaisgolfaaja teki historiaa PGA:n mestaruuskilpailussa – tiivis ryhmä jahtaa arvokilpailun kärkeen harpannutta Li Haotongia
 7. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 8. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 9. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään
 10. Tekstiviestit: Miksi kokit eivät käytä maskia ja hanskoja?
 11. Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan
 12. Matilda Castren golfasi huippukierroksen LPGA-kiertueella, nousi kärkikymmenikön tuntumaan
 13. Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"
 14. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 15. Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 5. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 6. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 7. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 8. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 9. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 10. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 11. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 12. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 13. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.