Tuusulalainen Anneli Koivunen suomii vanhustenhoitoa – "Hoidon taso on laskenut rajusti kaiken aikaa"

Vanhustenhoidosta kirjan kirjoittanut Anneli Koivunen kävi joka päivä vuorotellen veljiensä kanssa Tuuskodossa varmistamassa, että äiti saa hyvää hoitoa.

Vanhuusko arvokasta? -kirja sopii jokaiselle, jota huolettaa vanheneminen. Kirjasta löytyy myös 18 kokemuskirjoittajan tekstit, Anneli Koivunen kertoo. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Joukko vanhustenhoidon asiantuntijoita sekä kokeneita vanhusten hoivaajia, kuten omaisia sekä alalla työskenteleviä henkilöitä, ovat koonneet hiljattain julkaistun kirjan, jossa etsitään keinoja vanhusten hoivan tilanteen kohentamiseksi.

Yksi kirjan kirjoittajista on Arvokas vanhuus -sivuston ylläpitäjä, tuusulalainen Anneli Koivunen, joka on seurannut läheltä vanhusten hoidon tilaa yli 20 vuoden ajan.

Kaikki sai alkunsa vuonna 1995, jolloin Koivusen äiti sairastui vakavasti. Siihen saakka äiti oli toiminut Koivusen kehitysvammaisen veljen omaishoitajana.

– Äidin sydän oli vähällä pettää ja hänet kiidätettiin kiireellisenä Hyvinkäältä Helsinkiin sydänleikkaukseen. Saman tien kun kirurgit alkoivat tutkia äitiä, hänen valtimosuonensa repesivät, joka vei läpät mennessään.

Sama porukka aloitti välittömästi leikkaamaan äitiä, joka selvisi.

– Se oli ensimmäinen ahaa-elämykseni, että herran jumala sentään, jos hoito on kunnollista, ihminen selviää todella kiperistäkin tilanteista.

Siihen aikaan Koivusen kokemuksen mukaan terveydenhuolto toimi. Kun äiti ja veli kotiutettiin, hänelle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vetäytyä omasta yritystoiminnastaan ja siirtyä täysipäiväisesti hoitamaan heitä. Kaksi vanhempaa veljeä lomittivat viikonloppuja.

– Kun Jokelaan avattiin uusi palvelutalo, äiti ja veli muuttivat sinne. Palvelutalosta löytyi kyllä palveluja, mutta ne maksoivat. Ei postinkantajan eläkkeellä makseta niitä missään nimessä.

Äiti eli vielä vuoteen 2014. Sitä ennen hänellä vaihtui hoitopaikat lukuisia kertoja. Hoitolaitosten hoidon taso vaihteli rajusti.

– Kun äiti joutui Tuuskotoon, taistelin jatkuvasti hyvän, potilasta kunnioittavan hoidon puolesta. Kävimme kahden veljeni kanssa vuorotellen joka päivä hänen luonaan tunnin ajan.

– Toisinaan he olivat kypsyneitä meihin. Saimme maineen, että sieltä ne kyylät taas tulevat.

Koivunen kertoo seuranneensa kaikki nämä vuodet äitinsä ja veljensä kautta, kuinka hoidon taso on laskenut rajusti kaiken aikaa.

– Ensimmäisenä kiinnitin huomiota, kuinka henkilökunnan määrää alettiin pudottaa. Kun yksityinen paikka, missä veljeni oli hoidettavana myytiin pörssiyhtiölle, henkilökunta vaihtui jatkuvasti ja sairaanhoitajien tilalle tuli lähihoitajia ja Thaimaasta ja Filippiineiltä koulutettuja avustajia.

Kun kunnat ovat siirtyneet ostamaan hoivapalvelut pörssiyhtiöiltä, hoidon kulut täytyy saada minimiin, jotta yritys tekisi voittoa.

– Silloin kun hoivalaitokset olivat kuntien ylläpitämiä, riitti että pystytään tarjoamaan hoito. Kenenkään ei tarvinnut hyöytä taloudellisesti.

Koivunen toivoo, että uusi kirja saa päättäjät miettimään, miten kaikki hoivaa tarvitsevat ihmiset voidaan hoitaa ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla.

Vanhuusko arvokasta?

Tiistaina 5.3. julkaistiin vanhusten hoivan tilasta, tarpeista ja ongelmista kertova kirja nimeltään Vanhuusko arvokasta?

Kirjan ovat kirjoittaneet Sirkka-Liisa Kivelä, Irma Pahlman, Tarja Pajunen ja Anneli Koivunen.

Arvokas Vanhuus kaikille -aktivistina tunnettu Anneli Koivunen Tuusulasta on omien kokemuksiensa lisäksi kerännyt kirjaan kahdeksantoista kokemuskirjoittajan tekstit.

Kirja on tarkoitettu jokaiselle, jota painaa huoli ikääntymisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Poliisi twiittasi koulujen päättäjäisyöstä: häiriköintiä, ryyppäämistä, Järvenpään Rantapuistossa epäilty puukotus
 2. Seitsemän kunnan alueella vain kaksi uutta koronatartuntaa – vauhti lähes pysähtynyt Keski-Uudellamaalla
 3. Kaksi loukkaantui ulosajossa moottoritiellä Mäntsälässä
 4. Nollavuorokausi koronassa – ei uusia tartuntoja Keusoten alueella
 5. Mäntsälän Myllymäen koululla koronavirustapaus – 9 oppilasta karanteeniin
 6. Sinebrychoffin jättitölkin ulkoasu muuttuu taas: "Muutos sopii hyvin ajan henkeen" – aiempi värinvaihto kuumensi tunteita
 7. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 8. Runsas kuminpoltto häiritsee asukkaita Järvenpäässä – "Palaneen käry leijuu asuntoihin ja melu kuulu satojen metrien päähän"
 9. Nainen onki Keravanjoesta kuolleen liskon – Korkeasaaren asiantuntija: "Arvelisin, että erikoinen löydös on aikuinen iguaani"
 10. Tulvatilanne Lapissa kiihtyy – Kittilässä ja Rovaniemellä tulva kestänee poikkeuksellisen pitkään
 11. Näköislehdessä tänään: Manisha Hamal ei halunnut kotirouvaksi, joten hän opiskeli – Suomessa hänestä tuli siivooja
 12. Tuusulan uimahalli avaa ovensa maanantaina – sisään pääsee jonotusnumerolla, jos halli on täynnä
 13. Järvenpäässä valmistellaan isoa kansanjuhlaa tunnetun maamerkin hengessä – myös seinämaalaukselle haetaan sopivaa kohdetta
 14. Keravan johtava ylilääkäri lähtee uusiin haasteisiin – "Pääsen rakentamaan entistä toimivampaa perusterveydenhuoltoa yhdessä kuntien kanssa"
 15. Pian Tuusulanjärvessä uidaan koiraa – Osallistuvan budjetoinnin idea koirien uimapaikasta on loppumetreillä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.