Kirjoita näytelmä kiertotaloudesta ja luonnonsuojelusta – Parhaat tekstit pääsevät näyttämölle Keravalla

KILPAILU Sinustako Vekarateatterin seuraavan näytelmän kirjoittaja?

Vekarateatterin toimistosihteeri Hanna Rissanen valmistautuu näytelmänkirjoituskilpailuun Kulttuurikeskus Hyyppärän Edvard-salissa Marko Kokko

Jan Pippingsköld

Vekarateatteri ja Kiertotalouskeskus Jalotus julistavat näytelmänkirjoituskilpailun. Kilpailuun voi osallistua pienoisnäytelmätekstillä, joka käsittelee kiertotaloutta, luonnonsuojelua ja kierrätystä.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, yleinen sarja ja lasten sarja alle 13-vuotiaille.

– Odotan paljon lasten sarjalta. Uusi sukupolvi on syntynyt tämän kriisin keskelle. Se kaikki on heille tuttua ja he ovat huolestuneita ilmastonmuutoksesta ja kiinnostuneita sen torjumisesta. kysymys on heidän tulevaisuudestaan, Vekarateatterin toiminnanjohtaja Marko Kokko sanoo. Hän on yksi kirjoituskilpailun tuomareista. Tuomaristoon kuuluvat myös Lauri Helle ja Anna Evilä Kiertotalouskeskus Jalotuksesta.

– Tuomaristo kiinnittää teksteissä huomiota erityisesti kahteen asiaan: miten ne käsittelevät kilpailun teemoja ja miten ne toimivat draamana.

Näytelmän pitää olla sellainen, että se voidaan esittää neljällä näyttelijällä.

– Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö rooleja voisi olla enemmänkin, mutta näyttämöllä ei voi olla yhtä aikaa neljää enempää henkilöitä.

Näytelmien maksimipituus on 20 liuskaa. Kolme parasta tekstiä tullaan näkemään Keravan kartanon kesäteatterissa kesän 2019 aikana.

Alle 13-vuotiaiden sarjassa etsitään enintään 20 liuskan mittaista näytelmää, jonka voi esittää kahdella näyttelijällä. Voittajan tekstiä käytetään pohjana koulukiertue-esitykseen lukuvuonna 2019–20.

– Lapset tekevät teatteria lapsille, siinä ollaan heti oikeiden asioiden äärellä.

Miten valmis tekstin pitää olla?

– Tekstejä joudutaan aina jonkin verran kirjoittamaan uudelleen.

– Jos kirjailijalla on vahva näkemys henkilöiden ulkonäöstä, lavastuksesta, musiikkivalinnoista tai muusta sellaisesta, niin sen saa toki merkitä, mutta ei ole pakko. Toisaalta on ohjaajan vallassa muuttaa näitä, mutta draaman tekstiä ei saa muuttaa ilman kirjailijan lupaa.

– Ihan pelkkää ideakarttaa ei kannata lähettää.

Jos ei ole koskaan aiemmin kirjoittanut näytelmää, Kokon mukaan voisi olla hyvä lukaista jokin näytelmä läpi, jotta saa kiinni muodosta. Toisaalta: jos kokee löytäneensä uuden muodon, antaa palaa, Kokko rohkaisee.

Array

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Sahankulman risteyskolarin ambulanssi oli hälytysajossa matkalla sairaalaan – potilas vaihdettiin "lennossa" ehjään ambulanssiin
 2. Ambulanssi ja henkilöauto kolaroivat Sahankulmassa – risteys tunnetaan surmanloukkuna, jossa on kolaroitu ennenkin
 3. Häiriöitä pääkaupunkiseudun junaliikenteessä
 4. Järvenpään kaupunkifestivaalilla 10 000 kävijää – Porvoo soi -tapahtuma peruttiin Uudenmaan huonontuneen koronatilanteen takia
 5. Euroopan suurin aikakauslehti huomioi Taiteen kotitalon Keravalla: "Kyllähän se hymyilyttää" – näyttelyn aukioloa jatkettu suuren suosion vuoksi
 6. Rekka valutti öljyä usean kilometrin matkalle Keravalla ja Tuusulassa
 7. Turkuun Skopjesta saapuneet matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin
 8. Koulutyö Järvenpäässä alkaa poikkeusoloissa – koulu aloitetaan porrastetusti ja kaikkia lähikontakteja vältetään
 9. Uudet ministerit aloittivat – Mykkänen: "Suomeen jopa 10-kertainen määrä pakolaisia"
 10. Järvenpääläinen Petax mukaan 02 Taksi -palveluun – hintoja ja saapumisaikoja voi vertailla etukäteen
 11. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 12. Näköislehdessä tänään: Satavuotiaasta vesibussista tuli kelluva kesäkoti
 13. Hyrylässä samalla paikalla 20 vuotta seissyt vanha it-kanuuna saa lähteä kerrostalon tieltä
 14. Festarikansa kehui Järvenpää soi -tapahtuman järjestelyjä – monet kuitenkin huolestuivat koronan leviämisestä: "Jäkestä tehtiin ihmiskoekeskus!"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.