Kansallinen kotiseutujuhla kutsuu kaikki mukaan Tuusulan kotiseutupäiville

Tuusulan kotiseutupäivien teemana on Kulttuuri liikuttaa – aivan loistava tuusulalaisten itse kehittämä monimerkityksellinen sanapari, kertoo Sampo Suihko Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja. Anna Maija Halme

toimitus

Kun Suomen Kotiseutuliiton viime suven juhlassa Lappeenrannassa Tuusulan edustajat avasivat tulevan kesän Kotiseutupäivien ohjelman aarre-arkkua, syntyi salissa innostus ja iloinen porina: Tuusulalla on mahtimaine maakuntansa kulttuurialueena ja houkuttelevana vierailukohteena.

Kotiseutupäiviä vietetään vuosittain eripuolilla Suomea, nyt Tuusulassa jo 70. kerran.

Maailma ympärillämme on liiton alkuajoista muuttunut, mutta kotiseutu säilyy ihmisille rakkaana ja tärkeänä jopa aikaamme kuuluvan epävarmuuden, digi-myllerryksen ja ilmastonmuutoksen pyörteissä.

Henkinen yhteys kotiseutuun säilyy ja vahvistaa meitä silloinkin, kun monet globaalit asiat tuntuvat ahdistavan.

Juuri nyt vaikuttaa jopa siltä, että arjen pienet teot ja esimerkkinä toimiminen omalla kotiseudulla saavat aikaan enemmän positiivista muutosta, kuin suuret puheet ja loputtomat viralliset neuvonpidot.

Meillä kaikilla on ”nykyimmeisen” elämänmuodon myötään tuomana useita rakkaita kotiseutuja: isovanhempien, vanhempien, sukulaisten myötä syntyneitä vahvoja siteitä.

Työ, koulutus, harrastukset ja perhe-elämä vievät meitä uusiin maisemiin – ja hups: taas löytyi uusi kotiseutu, uusia ystäviä, uusia tärkeitä maisemia, uutta kulttuuria…

Saadessamme myös annamme: omalla panoksellamme muovaamme aina myös uutta ympäristöämme, ja siten kotien seudut ovat jatkuvassa kehityksessä.

Tuusulan kotiseutupäivien teemana on Kulttuuri liikuttaa – aivan loistava tuusulalaisten itse kehittämä monimerkityksellinen sanapari.

Ohjelman sisältö on moninainen.

Päivien suojelijana on valtakunnan vaikuttaja, Tuusulan Rantatiellä kesiään viettävä Erkki Tuomioja

Kulttuuri liikuttaa-seminaarissa muu muassa Jorma Uotinen, Paleface ja kirjailija Anna Kortelainen kertovat kulttuurista ja sen vaikutuksesta omalta kantiltaan.

Ihanat kotiseuturetket tutustuttavat vieraamme Tuusulan ja lähiseudun rikkaaseen kulttuuriympäristöön ja -kohteisiin. Kotiseututorilla tapaavat paikalliset ja kaukaakin paikalle tulleet.

Kotiseutupäivien ajankohtaan osuu mainiosti Tuusulan Taiteiden Yö -tapahtumakokonaisuus, joka laajentaa näkökulmaa moneen erilaiseen kulttuuriin ja monikulttuurisuuteen.

Myös perinnerakentamisesta kiinnostuneet löytävät päivien aikana itselleen kiinnostavaa kuultavaa ja nähtävää Puutalokarnevaaleilla Krapin pihapiirissä.

Asuntomessuretkellä tutustutaan Tuusulan kolmeen asuntomessukohteeseen, kahteen vanhaan ja vuoden 2020 uuteen, vielä rakenteilla olevaan.

Koko ohjelma löytyy www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019

Ohjelmaa päivitetään nettiin ja oheisohjelmaa voi halutessaan tarjota kotiseutupäivien koordinaattori Riikka Noreilalle, riikka.noreila@kotiseutuliitto.fi

Luvassa on kaiken ikäisille tuusulalaisille ja päivien vieraille huikea kooste historiaa, tätä päivää ja tulevaisuuden näkymiä.

Rakkaudesta kotiseutuun.

Tuusula isännöi valtakunnallisia kotiseutupäiviä 8.–11. elokuuta 2019.

Kotiseutuliitto pähkinänkuoressa

Valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö.

Suomen suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö.

Kotiseutuliitto täyttää 70 vuonna 2019. Liitto on perustettu Tammelassa toukokuussa 1949.

Myös Valtakunnallisia kotiseutupäiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka kesä.

Kotiseutuliitolla on 860 yhteisöjäsentä ja 220 kannattajajäsentä. Jäsenistössä on mm. kotiseutu-, kulttuuri-, kaupunginosa- ja kyläyhdistykset, 100 kuntaa ja kaupunkia sekä kaikki 18 maakuntien liittoa.

Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 kulttuuritietoista kansalaista.

Kotiseutuliitto jakaa valtionavustusta seurantalojen korjauksiin noin 1,7 miljoonaa euroa vuosittain.

Toiminnanjohtaja vuodesta 2013 on FT Riitta Vanhatalo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Paikannimet: Hyrrestä Joksuun ja takaisin – Tuusulan nimistö on jatkuvassa murroksessa
 2. Tuusulan asuntomessut: Keudan messutalo syntyi käytännössä täysin opiskelijoiden työllä – taloa tituleerattu useaan otteeseen messujen parhaaksi kohteeksi
 3. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 4. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 5. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 6. Brasiliassa ylittyi samalla kertaa kaksi synkkää rajapyykkiä: yli 3 miljoonaa tartuntaa ja yli 100 000 koronakuolemaa
 7. Trump sorvaa korona-apua omilla asetuksillaan – poliitikot eivät ole päässeet sopuun tukien jatkosta
 8. Barcelona ja Bayern Mestarien liigan puolivälieriin – kohtaavat ensi perjantaina
 9. Beirutin mielenosoituksissa vannotaan kostoa – yksi poliisi kuollut, useiden ministeriöiden tiloihin tunkeuduttu, kymmeniä ihmisiä viety sairaalaan
 10. Topi Raitanen ei saa estemestaria vastustajaksi Timanttiliigaan – koronatartunta pitää Kipruton poissa Monacossa
 11. Hakunila Battlesta kultaa Tuusulaan: "Tuntui, että jaloissa oli lihasten tilalla hyytelöä"
 12. Moni Viking ravasi ykköseksi Åbyn miljoonalähdössä
 13. Pääkirjoitus: Poliisin näkyvyys arjessa on tärkeää
 14. Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähtenyt hukkui Somerolla
 15. Kiteeläiset iskivät Superpesiksessä täyspotin kahden lukkarin taktiikalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 5. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 6. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 7. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 8. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 9. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 10. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 11. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 12. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 13. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 14. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 15. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.