Kansallinen kotiseutujuhla kutsuu kaikki mukaan Tuusulan kotiseutupäiville

Tuusulan kotiseutupäivien teemana on Kulttuuri liikuttaa – aivan loistava tuusulalaisten itse kehittämä monimerkityksellinen sanapari, kertoo Sampo Suihko Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja. Anna Maija Halme

toimitus

Kun Suomen Kotiseutuliiton viime suven juhlassa Lappeenrannassa Tuusulan edustajat avasivat tulevan kesän Kotiseutupäivien ohjelman aarre-arkkua, syntyi salissa innostus ja iloinen porina: Tuusulalla on mahtimaine maakuntansa kulttuurialueena ja houkuttelevana vierailukohteena.

Kotiseutupäiviä vietetään vuosittain eripuolilla Suomea, nyt Tuusulassa jo 70. kerran.

Maailma ympärillämme on liiton alkuajoista muuttunut, mutta kotiseutu säilyy ihmisille rakkaana ja tärkeänä jopa aikaamme kuuluvan epävarmuuden, digi-myllerryksen ja ilmastonmuutoksen pyörteissä.

Henkinen yhteys kotiseutuun säilyy ja vahvistaa meitä silloinkin, kun monet globaalit asiat tuntuvat ahdistavan.

Juuri nyt vaikuttaa jopa siltä, että arjen pienet teot ja esimerkkinä toimiminen omalla kotiseudulla saavat aikaan enemmän positiivista muutosta, kuin suuret puheet ja loputtomat viralliset neuvonpidot.

Meillä kaikilla on ”nykyimmeisen” elämänmuodon myötään tuomana useita rakkaita kotiseutuja: isovanhempien, vanhempien, sukulaisten myötä syntyneitä vahvoja siteitä.

Työ, koulutus, harrastukset ja perhe-elämä vievät meitä uusiin maisemiin – ja hups: taas löytyi uusi kotiseutu, uusia ystäviä, uusia tärkeitä maisemia, uutta kulttuuria…

Saadessamme myös annamme: omalla panoksellamme muovaamme aina myös uutta ympäristöämme, ja siten kotien seudut ovat jatkuvassa kehityksessä.

Tuusulan kotiseutupäivien teemana on Kulttuuri liikuttaa – aivan loistava tuusulalaisten itse kehittämä monimerkityksellinen sanapari.

Ohjelman sisältö on moninainen.

Päivien suojelijana on valtakunnan vaikuttaja, Tuusulan Rantatiellä kesiään viettävä Erkki Tuomioja

Kulttuuri liikuttaa-seminaarissa muu muassa Jorma Uotinen, Paleface ja kirjailija Anna Kortelainen kertovat kulttuurista ja sen vaikutuksesta omalta kantiltaan.

Ihanat kotiseuturetket tutustuttavat vieraamme Tuusulan ja lähiseudun rikkaaseen kulttuuriympäristöön ja -kohteisiin. Kotiseututorilla tapaavat paikalliset ja kaukaakin paikalle tulleet.

Kotiseutupäivien ajankohtaan osuu mainiosti Tuusulan Taiteiden Yö -tapahtumakokonaisuus, joka laajentaa näkökulmaa moneen erilaiseen kulttuuriin ja monikulttuurisuuteen.

Myös perinnerakentamisesta kiinnostuneet löytävät päivien aikana itselleen kiinnostavaa kuultavaa ja nähtävää Puutalokarnevaaleilla Krapin pihapiirissä.

Asuntomessuretkellä tutustutaan Tuusulan kolmeen asuntomessukohteeseen, kahteen vanhaan ja vuoden 2020 uuteen, vielä rakenteilla olevaan.

Koko ohjelma löytyy www.kotiseutuliitto.fi/kotiseutupaivat2019

Ohjelmaa päivitetään nettiin ja oheisohjelmaa voi halutessaan tarjota kotiseutupäivien koordinaattori Riikka Noreilalle, riikka.noreila@kotiseutuliitto.fi

Luvassa on kaiken ikäisille tuusulalaisille ja päivien vieraille huikea kooste historiaa, tätä päivää ja tulevaisuuden näkymiä.

Rakkaudesta kotiseutuun.

Tuusula isännöi valtakunnallisia kotiseutupäiviä 8.–11. elokuuta 2019.

Kotiseutuliitto pähkinänkuoressa

Valtakunnallinen kotiseutu- ja kulttuuriperintötyön keskusjärjestö.

Suomen suurin kulttuurialan kansalaisjärjestö.

Kotiseutuliitto täyttää 70 vuonna 2019. Liitto on perustettu Tammelassa toukokuussa 1949.

Myös Valtakunnallisia kotiseutupäiviä on järjestetty vuodesta 1949 lähtien joka kesä.

Kotiseutuliitolla on 860 yhteisöjäsentä ja 220 kannattajajäsentä. Jäsenistössä on mm. kotiseutu-, kulttuuri-, kaupunginosa- ja kyläyhdistykset, 100 kuntaa ja kaupunkia sekä kaikki 18 maakuntien liittoa.

Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 kulttuuritietoista kansalaista.

Kotiseutuliitto jakaa valtionavustusta seurantalojen korjauksiin noin 1,7 miljoonaa euroa vuosittain.

Toiminnanjohtaja vuodesta 2013 on FT Riitta Vanhatalo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. PKKU:n miehille avausvoitto – Reipas nurin
 2. Järvenpään Palloseura jatkoi FC Honka Akatemian kustannuksella voittoputkeaan
 3. Pallokerho Keski-Uusimaan naisille täyspotti Klaukkalassa NJS:ltä
 4. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 5. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 6. Melbournessa 3 000 kunnan asunnoissa asuvaa on joutunut Australian tiukimpaan koronaeristykseen – yli 300 000 melbournelaista on jo erilaisten rajoitusten piirissä
 7. Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen
 8. Italia saattaa ottaa vastaan Välimerellä jumissa olevat siirtolaiset – pelastusalukselle julistettiin aiemmin hätätila
 9. "Neverkusenin" palkintokaappi pysyy tyhjillään, Bayern tylytti Hradeckya Saksan cup-finaalissa
 10. Ikinuori Gianluigi Buffon rikkoi Serie A:n otteluennätyksen
 11. Musiikki: Tarot-muusikko Tommi "Tuple" Salmelan soololevyn ensimmäiset sanat lausuu isä, joka kuoli Salmelan ollessa kuusivuotias – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Duplantis ponkaisi väsyneillä jaloilla Ullevin seiväsennätyksen ja maailman kärkituloksen
 13. Pääkirjoitus: Enemmän yhteistä kuin aivan erilaista
 14. Reino Myllymäen kolumni: Pieni on kaunista
 15. Jokerimörssärit pommittivat KaMalle avausvoiton, Kiri suli 10–0-tilanteesta tappioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 2. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 3. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 4. Anssi Kela nautiskeli livekauden avauksessaan Tuusulan Krapilla – "Tosi siistiä että olette täällä!"
 5. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 6. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 7. Keravalla otetaan pian käyttöön Suomen suurin avovankila – katso, minkälaisissa tiloissa lähes 140 vankia suorittavat tuomiotaan
 8. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 9. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 10. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 11. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 12. Keravalla ei ole ollut poliisiasemaa vuoden 2014 jälkeen, mutta kaupunkilaiset penäävät sitä toistuvasti takaisin – mitä poliisipomo sanoo vaatimuksista?
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. 17-vuotias mies menehtyi nokkakolarissa rekan kanssa Hyvinkäällä
 15. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.