Järvenpääläistä jalkapallovaikuttajaa epäillään törkeästä kirjanpitorikoksesta: "Hyväksikäytetty fiilis"

Jari Kurittu sanoo, että syyte on iskenyt kovaa varsinkin henkisesti. Heikki Löfman

Heikki Löfman

JÄRVENPÄÄ | Järvenpään Palloseura ry:n urheilutoimenjohtajana ja Järvenpään Monitoimihalli Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Jari "Jallu" Kurittu on asetettu syytteeseen epäillystä törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Syyte liittyy Vantaalla toimineen, viime vuonna konkurssiin asetetun FC Legirus Inter -nimisen jalkapalloseuran toimintaan. Kurittu toimi seuran loppuvaiheissa Legirus Inter ry:n puheenjohtajana.

Kuritun lisäksi Vantaan käräjäoikeudessa syytteisiin epäillystä törkeästä kirjanpitorikoksesta joutuvat vastaamaan FC Legirus Interin kaksi entistä hallituksen jäsentä. He ovat venäläisiä. Tapauksen käsittely on määrätty alkavaksi toukokuussa.

FC Legirus Inter eteni lähinnä pietarilaisen rahan turvin alasarjoista pikavauhtia Kakkoseen ja vaikutti olevan korsolaisen jalkapalloilun uusi pelastaja. Lopulta venäläiset rahahanat ehtyivät ja seura ajautui taloudelliseen kurimukseen.

Myös silloisen Legirus Areenan omistaneelta halliyhtiö Peakfin Oy:ltä loppui tuki seuralle. Lopulta seura päätettiinkin kuopata.

Seuran syyskokous teki marraskuussa 2017 päätöksen konkurssista, joka tuli voimaan seuraavan vuoden helmikuussa.

– En saanut seuran taloutta hoitaneilta ihmisiltä vuoden 2016 kirjanpitoa maaliskuun 2017 kevätkokouksessa, eikä tilanne muuttunut koko vuoden aikana. En saanut paperin paperia. Sanoinkin taloudesta vastanneille ihmisille, että jos vanhoja velkoja ei hoideta pois ja jos en saa täysiä tilinkäyttöoikeuksia, on ainoa vaihtoehto konkurssi. Ja näin kävi. Samalla pesänhoitaja, joka ei ollut saanut tarvittavaa kirjanpitoaineistoa, pyysi poliisia selvittämään, onko tapahtunut talousrikoksia, Kurittu muistelee oikeusprosessin alkua.

Legirus Interiin liittyvistä rikosepäilyistä ensimmäisenä kirjoittanut Helsingin Sanomat kertoo, että konkurssipesällä oli varoja 906 euroa ja velkaa 88 245 euroa, joista vakuutusmaksuvelkoja oli noin 25 000 euroa ja palkkavelkoja hieman alle 15 000 euroa.

– Itseltäni ry:n konkurssipesään jäi noin 2 500 euroa. Sillä rahalla maksoin kesällä 2017 muun muassa pelipasseja, omavastuita, kilometrikorvauksia...

Kurittu tuli Legirus Interiin Suomen Palloliiton palkkalistoilta vuoden 2016 lokakuussa. Hänen työnantajansa Vantaalla oli alkuun Legirus Vantaa Oy -niminen yhtiö ja myöhemmin Peakfin Oy.

– Minun tehtävänäni oli halliyhtiön juoksevien asioiden sekä Legirus Inter ry:n päivittäisten asioiden hoito, jotka liittyivät muun muassa seuran julkisuuteen. Ainoa talouteen liittyvä tehtäväni oli laskujen skannaaminen niistä vastanneelle hallituksen jäsenelle. Se oli ainoa – ainoa – taloudenhoitoon liittyvä tehtäväni Oy:n tai ry:n puolella, Kurittu sanoo.

Kurittu kokee olleensa yhdistyksen puheenjohtajanakin täydellisessä alistussuhteessa niihin ihmisiin, jotka tosiasiallistavaltaa käyttivät.

– Keskeisenä pidän sitä, että minulla ei ollut pääsyä tileille. Venäläiset hoitivat tilitoimistojen valinnat, kuten myös kaikki kontaktit tilitoimistoihin.

– Päällimmäinen tunne on, että minua käytettiin maineeni takia kulissina seuralle. On hyväksikäytetty fiilis.

Jari Kurittu sanoo, että syyte on iskenyt häneen kovaa – varsinkin henkisesti.

– Paskaa on lentänyt ja lentää. Mutta kaverini sanoi kuulleen suustani, että asioilla on tapana järjestyä. Mutta syytettä on vaikea sulattaa, sillä olen aina pyrkinyt olemaan näissä asioissa – en ainoastaan tarkka, vaan tarkin. Mutta täällä Järvenpäässähän näitä vastoinkäymisiä kutsutaan oppimiskokemuksiksi, Kurittu pyörittelee.

Kurittu on informoinut tilanteestaan Järvenpään Palloseuraa.

– Jallu nauttii täyttä luottamusta. Hän kertoi jo haastatteluvaiheessa, että tällaista voi nousta esiin. Historia on historiaa, ja meillä Jallu tekee hyvää työtä, JäPSin puheenjohtaja Vesa Takko sanoo.

Kurittu sanoo tilanteensa toimivan varoituksena niille, jotka erilaisten yhdistysten puheenjohtajiksi rupeavat.

– Miten laajasti sitä vastuuta voidaan tulkita?

– Mitä minä olisin voinut tehdä toisin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. PKKU:n miehille avausvoitto – Reipas nurin
 2. Järvenpään Palloseura jatkoi FC Honka Akatemian kustannuksella voittoputkeaan
 3. Pallokerho Keski-Uusimaan naisille täyspotti Klaukkalassa NJS:ltä
 4. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 5. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 6. Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi
 7. Melbournessa 3 000 kunnan asunnoissa asuvaa on joutunut Australian tiukimpaan koronaeristykseen – yli 300 000 melbournelaista on jo erilaisten rajoitusten piirissä
 8. Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen
 9. Italia saattaa ottaa vastaan Välimerellä jumissa olevat siirtolaiset – pelastusalukselle julistettiin aiemmin hätätila
 10. "Neverkusenin" palkintokaappi pysyy tyhjillään, Bayern tylytti Hradeckya Saksan cup-finaalissa
 11. Ikinuori Gianluigi Buffon rikkoi Serie A:n otteluennätyksen
 12. Musiikki: Tarot-muusikko Tommi "Tuple" Salmelan soololevyn ensimmäiset sanat lausuu isä, joka kuoli Salmelan ollessa kuusivuotias – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 13. Duplantis ponkaisi väsyneillä jaloilla Ullevin seiväsennätyksen ja maailman kärkituloksen
 14. Pääkirjoitus: Enemmän yhteistä kuin aivan erilaista
 15. Reino Myllymäen kolumni: Pieni on kaunista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 2. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 3. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 4. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 5. Anssi Kela nautiskeli livekauden avauksessaan Tuusulan Krapilla – "Tosi siistiä että olette täällä!"
 6. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 7. Keravalla otetaan pian käyttöön Suomen suurin avovankila – katso, minkälaisissa tiloissa lähes 140 vankia suorittavat tuomiotaan
 8. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 9. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 10. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 11. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 12. Keravalla ei ole ollut poliisiasemaa vuoden 2014 jälkeen, mutta kaupunkilaiset penäävät sitä toistuvasti takaisin – mitä poliisipomo sanoo vaatimuksista?
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa
 15. 17-vuotias mies menehtyi nokkakolarissa rekan kanssa Hyvinkäällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.