Järvenpääläistä jalkapallovaikuttajaa epäillään törkeästä kirjanpitorikoksesta: "Hyväksikäytetty fiilis"

Jari Kurittu sanoo, että syyte on iskenyt kovaa varsinkin henkisesti. Heikki Löfman

Heikki Löfman

JÄRVENPÄÄ | Järvenpään Palloseura ry:n urheilutoimenjohtajana ja Järvenpään Monitoimihalli Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Jari "Jallu" Kurittu on asetettu syytteeseen epäillystä törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Syyte liittyy Vantaalla toimineen, viime vuonna konkurssiin asetetun FC Legirus Inter -nimisen jalkapalloseuran toimintaan. Kurittu toimi seuran loppuvaiheissa Legirus Inter ry:n puheenjohtajana.

Kuritun lisäksi Vantaan käräjäoikeudessa syytteisiin epäillystä törkeästä kirjanpitorikoksesta joutuvat vastaamaan FC Legirus Interin kaksi entistä hallituksen jäsentä. He ovat venäläisiä. Tapauksen käsittely on määrätty alkavaksi toukokuussa.

FC Legirus Inter eteni lähinnä pietarilaisen rahan turvin alasarjoista pikavauhtia Kakkoseen ja vaikutti olevan korsolaisen jalkapalloilun uusi pelastaja. Lopulta venäläiset rahahanat ehtyivät ja seura ajautui taloudelliseen kurimukseen.

Myös silloisen Legirus Areenan omistaneelta halliyhtiö Peakfin Oy:ltä loppui tuki seuralle. Lopulta seura päätettiinkin kuopata.

Seuran syyskokous teki marraskuussa 2017 päätöksen konkurssista, joka tuli voimaan seuraavan vuoden helmikuussa.

– En saanut seuran taloutta hoitaneilta ihmisiltä vuoden 2016 kirjanpitoa maaliskuun 2017 kevätkokouksessa, eikä tilanne muuttunut koko vuoden aikana. En saanut paperin paperia. Sanoinkin taloudesta vastanneille ihmisille, että jos vanhoja velkoja ei hoideta pois ja jos en saa täysiä tilinkäyttöoikeuksia, on ainoa vaihtoehto konkurssi. Ja näin kävi. Samalla pesänhoitaja, joka ei ollut saanut tarvittavaa kirjanpitoaineistoa, pyysi poliisia selvittämään, onko tapahtunut talousrikoksia, Kurittu muistelee oikeusprosessin alkua.

Legirus Interiin liittyvistä rikosepäilyistä ensimmäisenä kirjoittanut Helsingin Sanomat kertoo, että konkurssipesällä oli varoja 906 euroa ja velkaa 88 245 euroa, joista vakuutusmaksuvelkoja oli noin 25 000 euroa ja palkkavelkoja hieman alle 15 000 euroa.

– Itseltäni ry:n konkurssipesään jäi noin 2 500 euroa. Sillä rahalla maksoin kesällä 2017 muun muassa pelipasseja, omavastuita, kilometrikorvauksia...

Kurittu tuli Legirus Interiin Suomen Palloliiton palkkalistoilta vuoden 2016 lokakuussa. Hänen työnantajansa Vantaalla oli alkuun Legirus Vantaa Oy -niminen yhtiö ja myöhemmin Peakfin Oy.

– Minun tehtävänäni oli halliyhtiön juoksevien asioiden sekä Legirus Inter ry:n päivittäisten asioiden hoito, jotka liittyivät muun muassa seuran julkisuuteen. Ainoa talouteen liittyvä tehtäväni oli laskujen skannaaminen niistä vastanneelle hallituksen jäsenelle. Se oli ainoa – ainoa – taloudenhoitoon liittyvä tehtäväni Oy:n tai ry:n puolella, Kurittu sanoo.

Kurittu kokee olleensa yhdistyksen puheenjohtajanakin täydellisessä alistussuhteessa niihin ihmisiin, jotka tosiasiallistavaltaa käyttivät.

– Keskeisenä pidän sitä, että minulla ei ollut pääsyä tileille. Venäläiset hoitivat tilitoimistojen valinnat, kuten myös kaikki kontaktit tilitoimistoihin.

– Päällimmäinen tunne on, että minua käytettiin maineeni takia kulissina seuralle. On hyväksikäytetty fiilis.

Jari Kurittu sanoo, että syyte on iskenyt häneen kovaa – varsinkin henkisesti.

– Paskaa on lentänyt ja lentää. Mutta kaverini sanoi kuulleen suustani, että asioilla on tapana järjestyä. Mutta syytettä on vaikea sulattaa, sillä olen aina pyrkinyt olemaan näissä asioissa – en ainoastaan tarkka, vaan tarkin. Mutta täällä Järvenpäässähän näitä vastoinkäymisiä kutsutaan oppimiskokemuksiksi, Kurittu pyörittelee.

Kurittu on informoinut tilanteestaan Järvenpään Palloseuraa.

– Jallu nauttii täyttä luottamusta. Hän kertoi jo haastatteluvaiheessa, että tällaista voi nousta esiin. Historia on historiaa, ja meillä Jallu tekee hyvää työtä, JäPSin puheenjohtaja Vesa Takko sanoo.

Kurittu sanoo tilanteensa toimivan varoituksena niille, jotka erilaisten yhdistysten puheenjohtajiksi rupeavat.

– Miten laajasti sitä vastuuta voidaan tulkita?

– Mitä minä olisin voinut tehdä toisin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Paikannimet: Hyrrestä Joksuun ja takaisin – Tuusulan nimistö on jatkuvassa murroksessa
 2. Tuusulan asuntomessut: Keudan messutalo syntyi käytännössä täysin opiskelijoiden työllä – taloa tituleerattu useaan otteeseen messujen parhaaksi kohteeksi
 3. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 4. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 5. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 6. Brasiliassa ylittyi samalla kertaa kaksi synkkää rajapyykkiä: yli 3 miljoonaa tartuntaa ja yli 100 000 koronakuolemaa
 7. Trump sorvaa korona-apua omilla asetuksillaan – poliitikot eivät ole päässeet sopuun tukien jatkosta
 8. Barcelona ja Bayern Mestarien liigan puolivälieriin – kohtaavat ensi perjantaina
 9. Beirutin mielenosoituksissa vannotaan kostoa – yksi poliisi kuollut, useiden ministeriöiden tiloihin tunkeuduttu, kymmeniä ihmisiä viety sairaalaan
 10. Topi Raitanen ei saa estemestaria vastustajaksi Timanttiliigaan – koronatartunta pitää Kipruton poissa Monacossa
 11. Hakunila Battlesta kultaa Tuusulaan: "Tuntui, että jaloissa oli lihasten tilalla hyytelöä"
 12. Moni Viking ravasi ykköseksi Åbyn miljoonalähdössä
 13. Pääkirjoitus: Poliisin näkyvyys arjessa on tärkeää
 14. Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähtenyt hukkui Somerolla
 15. Kiteeläiset iskivät Superpesiksessä täyspotin kahden lukkarin taktiikalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 5. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 6. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 7. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 8. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 9. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 10. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 11. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 12. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 13. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 14. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 15. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.