"Ihan turhaa p*skanhauhamista" – KUT julistautui somevapaaksi teatteriksi

Keski-Uudenmaan teatterin #somevapaa-kampanjan tarkoitus on tuoda teatterikatsojien välinen vuorovaikutus takaisin muotiin.

KUTin Viimeiset viisi vuotta -musikaalin tähdet Jussi Hongisto ja Elina Varjomäki somettavat vain vapaa-ajallaan. Aino Salonen

Aino Salonen

KERAVA  |  Keski-Uudenmaan teatterinjohtaja Heikki Lund yrittää vältellä sosiaalista mediaa kaikin mahdollisin keinoin. Facebookista miehen sentään voi löytää, sillä siellä olo kuuluu hänen työnkuvaansa.

– Sosiaalisen median avulla voi tavoittaa paljon ihmisiä. Puhutaan sadoista, jopa tuhansista, Heikki Lund tietää.

– Vanhan diplomaatin sanoin voisin todeta, että sosiaalinen media on varmaan hyväksi juuri niille, jotka sitä tarvitsevat.

Teatterinjohtaja ei kuitenkaan epäröi tuoda esiin omaa mielipidettään sosiaalisesta mediasta.

– 99,9 prosenttia somesta on ihan turhaa p*skanjauhamista, jolla ei ole mitään merkitystä tässä maailmassa.

Keski-Uudenmaan teatteri KUT on julistautunut ensimmäisenä teatterina Suomessa somevapaaksi teatteriksi. Se tarkoittaa, ettei teatterin somekanavilla julkaista päivityksiä esitysten aikana. Jokaisen teatteriesityksen alussa yleisöä pyydetään sulkemaan puhelimensa kokonaan, jotta he voisivat seurustella väliajalla puhelimiensa sijasta toistensa kanssa.

KUT haastaa myös muut teatterit mukaan kampanjaan, jonka tarkoituksena on saada teatteriyleisö kiinnittämään huomiota häiritsevään älypuhelimien käyttöönsä.

Viimeksi teatterinjohtaja Lund oli todistamassa sosiaalisen median koukuttavuutta elokuvateatterissa, jossa hänen vierustoverinsa keskittyivät kankaalla esitettävän rainan sijasta mieluummin puhelimiinsa.

– Itse yritin keskittyä elokuvaan – joka muuten oli hyvä, teatterinjohtaja arvioi Klaus Härön Tuntematonta mestaria.

Lund toivoo, ettei nyt jo elokuvaelämyksiä haittaava sometus rantautuisi perinteisiin teattereihin.

– Olemme jo saaneet palautetta teatterikatsojilta, jotka toivovat, etteivät muut teatterikatsojat näpräisi älypuhelimiaan esitysten aikana.

Aikaisemmin puhelimet oli pakko sulkea kokonaan teatteriesitysten ajaksi, sillä valo- ja äänentoistolaitteet ottivat niistä häiriöitä. Nykyään näin ei enää tarvitse tehdä, joten monet tyytyvät pitämään kännykkänsä äänettömällä. Se ei kuitenkaan estä vaivihkaa sosiaalisessa mediassa piipahtamista.

Teatterinjohtaja Heikki Lund suosittelee lämpimästi somevapaata hetkeä kaikille.

– Kesäpaikallani Pohjois-Suomessa kännykkäni toimii nykyäänkin vain satunnaisesti. Se on todella mukavaa ja joka kerta olen tullut sieltä ihan terveenä takaisin, Lund naurahtaa.

Mikä somevapaa teatteri?

Keski-Uudenmaan teatteri ei tee somepäivityksiä esitysten aikana.

Jokaisen teatteriesityksen alussa yleisöä pyydetään sulkemaan puhelimensa kokonaan, jotta he voisivat nauttia heille suodusta somevapaasta hetkestä.

KUT on suunnitellut Facebookiin #somevapaa-profiilikuvan kehyksen. Kehyksen löytää hakusanalla #somevapaa. Kehystä käyttämällä käyttäjät voivat kertoa muille viettävänsä somevapaata hetkeä.

KUT julkaisee kevään aikana omilla some-kanavillaan juttusarjaa, jossa teatterin paikalliset ja vierailevat tähdet kertovat omasta somen käytöstään.

KUTin somekanavat löytyvät osoitteesta: www.kut.fi/kanavat

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut