Mitä meidän tavisten pitää tietää tekoälystä?

LUENTO Jos nettisivu vaikuttaa älykkäältä, taustalla todennäköisesti on tekoälyä.

Pauli isoaho johdattaa kuulijat tekoälyn mielenkiintoiseen maailmaan yleisöluennolla Järvenpäässä.

Jan Pippingsköld

Käytätkö autossa navigaattoria? Jos käytät, ajelet tekoälyn avustamana.

– Tekoälyä käytätetään pankkien lainapäätösten ja kulutusluottopäätösten tekemisessä, Kelan etuuksien käsittelyssä, ja verottajakin käyttää tekoälyä.

–  Jos käyttää uudehkoa kännykkää, sen sormenjälkitunnistuksessa ja puheohjauksessa on tekoälyä, Pauli Isoaho luettelee esimerkkejä arkisista tilanteista, joissa olemme tekemisissä tekoälyn kanssa.

Siis minkä? Mikä on tekoäly? Pauli Isoaho kertoo, että tekoälyä on määritelty monella tavalla, ja kaikissa määritelmissä on vahvuuksia ja heikkouksia. Kun häneltä kysytään määritelmää, hän usein vastaa, että jos kännykkäsovellus tai tietokoneohjelma vaikuttaa älykkäältä, siinä todennäköisesti on käytetty tekoälyä.

Isoaho on tietotekniikan ja tekoälyn tuntija, joka tulee ensi keskiviikkona Järvenpäähän puhumaan tekoälystä. Opiston ja kirjaston yhdessä järjestämän yleisöluennon otsikko on Tekoälyä taviksille. Isoaho aikoo antaa rakennuspuita ekoäluystä kiinnostumiseen. Työkaluina ovat tekoälyn määritelmät, mutta erityisesti käytännön esimerkit ja keskustelu.

Isoaho on luennoinut tästä aihepiiristä monissa kirjastoissa pääkaupunkiseudulla. Yleisöä on ollut runsaasti, ja kuulijoilla kysymyksiä.

– Tekoälystä ja työpaikoista kysytään, samoin tekoälystä maailman herrana. Usein toistuva kysymys on missä voi opiskella lisää ja mistä saa tietoa tekoälystä, Pauli Isoaho kertoo kuulijoiden yleisistä kysymyksistä.

Tekoälyn mielenkiintoiseen maailmaan järvenpääläisiä luennollaan johdattava Isoaho on Arctic Robotics Oy:n perustaja ja teknologiavastaava. Hän on kirjoittanut Tekoälyä Taviksille -oppaan ja on ottanut sydämen asiakseen kansantajuistaa tekoälyä.

Luento on yksi Järvenpään opiston kevään yleisöluennoista. Seuraava on keskiviikkona 13. helmikuuta. Tietosuojaa käytännössä -luennolla käydään läpi sitä, mitä EU:n tietosuoja-asetuksen soveltaminen käytännössä tarkoittaa.

Maaliskuussa hypätään toisenlaiseen aihepiiriin, kun luennon aiheena ovat uskonnottomien oikeudet ja palvelut kehdosta hautaan. Silloin pohditaan elämän käännekohtia nimenannosta hautaamiseen. Miten ne hoidetaan uskonnottomasti ja toteutuvatko yhdenvertaisuus sekä uskonnon ja katsomuksen vapaus?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Paikannimet: Hyrrestä Joksuun ja takaisin – Tuusulan nimistö on jatkuvassa murroksessa
 2. Tuusulan asuntomessut: Keudan messutalo syntyi käytännössä täysin opiskelijoiden työllä – taloa tituleerattu useaan otteeseen messujen parhaaksi kohteeksi
 3. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 4. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 5. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 6. Hakunila Battlesta kultaa Tuusulaan: "Tuntui, että jaloissa oli lihasten tilalla hyytelöä"
 7. Moni Viking ravasi ykköseksi Åbyn miljoonalähdössä
 8. Pääkirjoitus: Poliisin näkyvyys arjessa on tärkeää
 9. Nainen hukkui Saimaan Yöveteen, mökkirannasta uimaan lähtenyt hukkui Somerolla
 10. Kiteeläiset iskivät Superpesiksessä täyspotin kahden lukkarin taktiikalla
 11. Suomi yllätti Latvian naisten koripallomaaottelussa
 12. Järvenpääläiset suomensarjan loppuotteluihin: "Pojathan ovat pelanneet kuin enkelit"
 13. Rap-musiikki: ”Meidän 'lökäpöksyjen' piti hengailla hieman syrjemmässä lastauslaitureilla tai parkkihalleissa" – Skinheadien Joensuussa kasvaminen jätti jälkensä MC Jodarokin musiikkiin
 14. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 15. Ville Mustosen kolumni: Puuttuva ihminen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 5. Keski-Uusimaan viikon luetuimmissa jutuissa kerrotaan muun muassa ruumiin löytymisestä sadevesikaivosta ja asuntomessuista
 6. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 7. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 8. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 9. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 10. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 11. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 12. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 13. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 14. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 15. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.