Miten selviät sähkökatkosta?

VARAUTUMINEN Kotivara on muutakin kuin ruokaa. Ohjeita väittämättömien tarvikkeiden varaamiseen on useilla nettisivuilla.

Kotivara koostuu hyvin säilyvistä elintarvikkeista, joita käyettään osana normaalia taloudenpitoa. Ruokatavaroille ja muille vöälttämättömyysrtarvikkeille tulöee käyttöä, jos kauppaan ei pääsekään. Anne Sirviö

Jan Pippingsköld

Pärjäätkö 72 tuntia omillasi, jos sähköt katkeavat eikä kauppaan pääse? Tätä kolmen vuorokauden pärjäämistä opetetaan Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Spekin koulutuksessa, joka on eri puolilla vetänyt hyvin väkeä.

Tiedolle onkin tarvetta, sillä ainakin pitkistä sähkökatkoista on kokemusta monella.

– Niitä kokemuksia on eri puolilta Suomea, ja kyllä varautuminen on kerrostaloasukkaalle vierasta, Spekin tutkimuspäällikkö Tuula Kekki sanoo.

– Olemme tehneet kyselytutkimuksia, ja ihmiset arvelevat selviävänsä melko huonosti varsinkin, jos sähkökatkos kestää pitkään.

Kurssien lisäksi Spek tuottaa tietoa verkkoon kodinturvaopas.fi-sivuille. Siellä on ohjeistusta muun muassa sähkökatkoon varautumisesta.

– Myös pelastuslaitosten sivuilla on varautumisesta materiaalia, ja martat kouluttavat ihmisiä näistä asioista.

Materiaalia on lähinnä sähköisessä muodossa,

Suomeksi, ruotsiksi ja englanniksikin on helppo löytää aineistoa. Maahanmuuttajaväestölle tietoa on heidän omilla kielillään vähän.

– Meillä on paloturvallisuudesta on painettuja esitteitä somaliksi, farsiksi ja muilla harvinaisilla kielillä, Kekki kertoo Spekin materiaaleista.

Paloturvallisuustietoa esimerkiksi arabiaksi, venäjäksi tai portugaliksi löytyy pienen googlaamisen avulla. Pirkanmaan pelastuslaitos on yksi toimija, jolla on käännöksiä.

Yleistä asumiseen liittyvää tietoa eri kielillä on muun muassa Katto-hankkeen sivuilla, mutta sielläkään ei puhuta esimerkiksi lumimyräkän aiheuttamasta sähkökatkosta.

Ruotsissa jaettiin joka kotiin viime kesänä opas, jossa kerrotaan varautumisesta kriiseihin. Suomessa vastaavaa ei ole tehty.

– Ruotsalainen tutkija Minna Lundgren kävi Speksissä vierailemassa ja järjestimme silloin seminaarin aiheesta, ja se täyttyi hyvin. Aihe kiinnosti.

– Sitä pohdittiin, miksi Ruotsissa päädyttiin tällaiseen tapaan. Ruotsissa se herätti huolestumistakin ja kysymyksiä siitä, tietävätkö viranomaiset jotakin mitä kansalaisille ei kerrota.

Osa meistä on hyvin varautunut sähkökatkon kaltaisiin häiriötilanteisiin. Vaikka ei olisi kursseja käynytkään, maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle.

– Kun on lämmin eikä ole maha tyhjänä, on jo aika hyvä olla, Tuula Kekki tuumaa.

– Vettä pitää olla varattuna, sillä vedentulokin katkeaa, jos sähköt ovat pitkään poikki.

Sähköjen pettäessä kaupatkin todennäköisesti sulkevat pian ovensa, koska kassat lakkaavat toimimasta.

Ruokatarpeita varattaessa kannattaa keskittyä sellaisiin aineksiin, jotka säilyvät ilman jääkaappia ja joita voi käyttää, vaikka hellalla ei pääse kokkailemaan. Retkikeittimellä voi tietysti keitellä. Jos perheessä on joku, jolla on erikoisruokavalio, se otetaan huomioon hankinnoissa.

– Jos on tarpeen seurata viranomaistiedotteita, siihen tarvitaan paristoilla toimiva radio.

– Jos kännykkää saa ladattua vaikka autossa, on rauhallisempi olo, kun tietää, ettei ole eristyksissä.

Spekin tuottamissa ohjeissa neuvotaan varaamaan saataville myös taskulamppu sekä hygieniatarvikkeita.

Linkkejä

https://www.ku-pelastus.fi/fi/palvelut/varautuminen/asukkaille

http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/Onnettomuudet-ja-hairiotilanteet...

http://www.kodinturvaopas.fi/

http://72tuntia.fi/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 2. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 3. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 4. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 5. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 6. Syyttäjät: Trumpin rikostutkinta ei rajoitu vain aikuisviihdetähden hyssyttelyrahoihin
 7. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"
 8. Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä
 9. Syyria aktivoi ilmatorjuntajärjestelmiään myöhään maanantaina – Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja syyrialaiskohteisiin
 10. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 11. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 12. Hongalle jo kauden viides tasapeli – tähtihetket jäivät minimiin Lahdessa
 13. Korruptiosta epäilty Espanjan entinen kuningas Juan Carlos lähtee maanpakoon
 14. Pääkirjoitus: Lapsen etu edellä kaikessa
 15. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 3. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 4. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 5. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 6. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 7. Järvenpään suosittu kesäkirppis ja Lahdenväylällä sattunut nokkakolari – tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuhannet vastustivat koronarajoituksia Berliinissä, poliitikko leimasi protestoijat covidiooteiksi
 11. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 12. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 13. Yle: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa
 14. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.