Kitaristi kaivaa klassisesta kansanmusiikin kaikuja – Espanjalainen kitara soi Aino-salissa

KONSERTTI Janne Lehtinen johdattaa kuulijat espanjalaisen musiikin äärelle.

Janne Lehtinen konsertoi viikon päästä Tuusulassa. Aino-salissa kuullaan espanjalaista musiikkia.

Jan Pippingsköld

Diplomikitaristi Janne Lehtinen vie kuulijat espanjalaisiin rytmeihin konsertissaan Tuusulan vanhan kunnantalon Aino-salissa kynttilänpäivänä eli viikon päästä sunnuntaina. Konsertin järjestää Keski-Uudenmaan Musiikkiopisto.

Janne Lehtinen soittaa tässä ohjelmassa espanjalaisen Isaac Albénizin (1869-1909) musiikkia. Nämä alun perin pianolle sävelletyt kappaleet ovat tulleet suuren yleisön suosioon ennen muuta kitarasovituksina ja ne kuuluvat klassisen kitaran perusohjelmistoon. Janne Lehtinen on levyttänyt ohjelman uusimmalle cd-levylleen Leyenda Española.

Espanja on kitaran kotimaa.

Lehtinen tuo omassa soitossaan esiin teosten kansanmusiikkipiirteitä. Albéniz sävelsi 1800-luvun lopulla ja otti teoksiinsa piirteitä koko Espanjan kansanmusiikista, vaikka itse olikin katalonialainen.

– Espanjalaiset säveltäjät halusivat tuoda espanjalaista musiikkia Euroopan kartalle italialaisen oopperan rinnalle, Lehtinen kertoo.

Konsertin ohjelmassa kuuluvat sävellysten flamenco-ainekset, vaikka kysymys onkin klassisesta musiikista, joka on alun perin kirjoitettu painolle. Kitara tuo ne hyvin esille.

– Espanja on kitaran kotimaa.

– Myös latinalainen Amerikka on kitaramusiikin aarreaitta, jos soittaa muutakin kuin puhdasta klassista musiikkia.

Janne Lehtinen sanoo olleensa aina vähän kansanmusiikkiin päin kallellaan, vaikka klassisen kitaran soittaja onkin.

Lehtinen kertoo, että on aina kuunnellut mielellään kansanmusiikkia eri puolilta. Vanha trubaduuri- ja soittoperinne kiehtoo, esimerkiksi englantilainen ja irlantilainen musiikki.

Espanjalaisen kielialueen musiikkiin liittyy myös kielen opiskelu.

– Se antaa suoremman kontaktin esimerkiksi argentiinalaisiin kitaristituttaviin. Olen kutsunut heitä tänne konsertoimaan ja itse käynyt siellä, hän kertoo.

Ensi viikon sunnuntain konsertti kuullaan Aino-salissa. Se on Lehtiselle tuttu entuudestaan, ja hän sanoo sen sopivan kitarakonsertin paikaksi hyvin. Sali on intiimi ja toimiva.

Yleisöäkin on konserteissa usein jo tuttua, sillä Lehtinen on konsertoinut parin viime vuosikymmenen aikana paljon. Hän vierailee usein samoilla paikkakunnilla muutaman vuoden välein aina uudella ohjelmalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 3. Sairauskohtauksen saanut mies törmäsi puuhun Tuusulanväylällä
 4. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 5. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 6. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 7. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 8. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 9. Oikaisu: Tuusulan koronaluvuissa virhe
 10. Näköislehdessä tänään: Seksi ei ole koskaan kiinnostanut Outi Lähdettä – Pyrkii lisäämään tietoisuutta aseksuaalisuudesta
 11. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumis on löytynyt läheltä katoamispaikkaa Järvenpäässä – KRP: "Tapausta tutkitaan edelleen rikoksena"
 12. Paikka haussa Järvenpään uudelle apteekille
 13. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 14. Auto ajautui päin valotolppaa yöllä Mäntsälässä – kuljettaja lähti karkuun onnettomuuspaikalta
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.