Lasten ja nuorten kuuntelija

LAPSET Seksuaalinen ahdistelu on näkynyt aiheena nuorten yhteydenotoissa auttavaan puhelimeen jo vuosikymmenen.

Asiantuntija toivoo, että aikuiset tekisivät kaikkensa madaltaakseen kynnystä kertoa ikävistä kokemuksista. Kuvituskuva. Johanna Erjonsalo

Jan Pippingsköld

Lasten ja nuorten kokema seksuaalinen ahdistelu ja kaltoinkohtelu tulevat säännöllisesti puheeksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavissa kanavissa.

– Seksuaaliseen ahdisteluun liittyvät aiheet eivät ole uusi ilmiö nuorten yhteydenotoissa. Ne ovat tulleet esille säännöllisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan. Niitä käsitellään viikoittain, MLL:n auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo.

– Niissä tapauksissa, jotka ovat johtaneet tekoihin reaalimaailmassa, tekijänä on yleensä tuttu aikuinen lapsen lähipiiristä.

Oulun ja Helsingin järkyttävät rikosepäilyt eivät ole näkyneet MLL:n kanavissa yhteydenottojen lisääntymisenä.

MLL:n auttavat kanavat lapsille ja nuorille vastaavat vuosittain 20 000 yhteydenottoon.

Auttava puhelin täyttää ensi vuonna 40 vuotta, ja sen rinnalla on 2000-luvun alkuvuosista toiminut chat ja nettikirjepalvelu.

Seksuaalisen ahdistelun kaltainen todella vaikea aihe ei purkaudu yhteydenotossa tuosta vain. Saattaa olla, että chatissa puhutaan toista tuntia muusta ennen kuin nuori pystyy ottamaan varsinaisen asiansa esille.

– Kiireetöntä aikaa ja malttia vaaditaan.

– Me annamme ensiapua. Silloin tärkeintä on lämpö ja kuunteleminen.

– Sanomme, että on äärimmäisen hyvä asia kun olet kertonut tapahtuneesta. Vakuutamme nuorelle, että tapahtunut ei ole hänen vikansa.

– Vaikka nuori lähtisi mukaan viestittelyyn ja olisi aktiivinen, flirttaileva tai provosoiva, niin jos tapahtuu rikos, se on aikuisen rikos. Vastuu on aina aikuisen, Pajamäki muistuttaa.

Osa lapsen tai nuoren tukemista on sen pohtiminen, mistä hän saa lisää apua. 

Pajamäki toivoo, että aikuiset miettisivät miten voivat madaltaa kynnystä ottaa puheeksi netissä tai muualla koettuja ikäviä asioita. Koulu on tärkeä, koska se tavoittaa kaikki lapset.

– Mietitään, mitä juuri meidän koulussa voidaan tehdä, että lapset voivat puhua. Toivon, että ne, jotka voivat jalkautua lasten pariin, käyttäisivät sen mahdollisuuden.

Kun nuori kertoo ahdistelusta tai epämiellyttävästä yhteydenotosta, se on aikuisellekin vaikea paikka, jossa kysytään malttia.

–– Silloin ei ole syyllistävien kysymysten aika.

Netissä kohdatuista ikävistä asioista on helpompi kertoa kotona, kun vanhemmat ovat muutenkin kiinnostuneita lapsensa netti- ja somekäytöstä. Jutellaan siitä, mitä palveluita nuori netissä käyttää, mitä kivaa hän on sieltä löytänyt ja mikä häntä kiinnostaa.

– Jos lapsi kohtaa netissä jotakin epäilyttävää tai pelottavaa, hänen on sitten helpompi tulla sanomaan, että hei tule katosmaan tätä juttua.

– Ei demonisoida nettiä, mutta kerrotaan sekin, että netissä on myös aikuisia, jotka eivät toimi oikein lasten ja nuorten kanssa.

Koska kaikilla lapsilla ei ole tällaista keskustelumahdollisuutta kotona, sellainen pitäisi löytyä ainakin koulusta.

MLL:n auttavat kanavat

Lasten ja nuorten puhelin 116 111 maanantaista perjantaihin kello 14–20 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 17–20-

Jos ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, lapset ja nuoret voivat kirjoittaa viestin Lasten ja nuorten nettikirjepalveluun luottamuksellisesti ja nimettömänä. Kirjeeseen vastaa vapaaehtoinen, luotettava aikuinen. Palvelu on osoitteessa https://www.lastenjanuortennetti.net/

Lapset ja nuoret voivat ottaa yhteyttä MLL:n aikuiseen päivystäjään myös chatin kautta. Maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 17–20. www.mll.fi

Vanhempainpuhelimen numero on 0800 92277. Puheluihin vastataan maanantaisin klo 10–13 ja 17–20, tiistaisin klo 10–13 ja 17–20, keskiviikkoisin klo 10–13, torstaisin klo 14–20.

Vanhempainnetissä päivystää chat maanantaisin ja tiistaisin klo 10–13 mikäli Vanhempainpuhelimen päivystäjiä on vapaana. Myös MLL:n vanhempainnetissä on nettikirjepalvelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 2. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 3. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 4. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 5. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 6. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"
 7. Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä
 8. Syyria aktivoi ilmatorjuntajärjestelmiään myöhään maanantaina – Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja syyrialaiskohteisiin
 9. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 10. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 11. Hongalle jo kauden viides tasapeli – tähtihetket jäivät minimiin Lahdessa
 12. Korruptiosta epäilty Espanjan entinen kuningas Juan Carlos lähtee maanpakoon
 13. Pääkirjoitus: Lapsen etu edellä kaikessa
 14. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 15. Katja Bloigun kolumni: Tulevaisuuden urat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 3. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 4. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 5. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 6. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 7. Järvenpään suosittu kesäkirppis ja Lahdenväylällä sattunut nokkakolari – tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuhannet vastustivat koronarajoituksia Berliinissä, poliitikko leimasi protestoijat covidiooteiksi
 11. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 12. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 13. Yle: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa
 14. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.