Tiedätkö, miten säilytät yhteyden tunnemyrskyssä tarpovaan teiniin?

NUORET Nuori teini-ikä on kehitysvaihe, josta selvitään yhdessä.

Anne-Mari Jääskinen johdattaa vanhemmat teinin tunteiden ymmärtämisen äärelle yleisöluennollaan ensi viikolla Järvenpäässä. Nelli Kivinen

Jan Pippingsköld

Murrosikä on valtavan muutoksen ja suurten mahdollisuuksien aika. Se on sitä nuorelle itselleen, mutta se haastaa myös aikuisen miettimään luutuneita käsityksiään sekä tutustumaan nuoren tunteisiin ja omiinsakin.

– Teini on dramaattinen, mustavalkoinen, tylsistyvä, kapinoiva ja elämyshakuinen. Hänen ilmaisunsa kapeutuu ja sottaisuus lisääntyy, kouluttaja Anne-Mari Jääskinen luettelee. Nämä ominaisuudet liittyvät siihen valtavaan muutokseen, joka teinin kehossa on meneillään: hormonitasot muuttuvat rajusti, elimistö on kuin hälytystilassa ja ulkonäkö muuttuu.

Ei ihme, jos aikuinenkin hämmentyy muutosta seuratessaan. Miten tähän oikein pitäisi suhtautua?

– Kun nuori huutaa, että mitä sä oikein rageet, ei hän ilkeyttään kiukuttele. Hänen kykynsä tunnistaa esimerkiksi kasvojen ilmeitä heikkenee, ja huoli voi hänestä näyttää raivoamiselta, Jääskinen selittää.

Kun nuoren kyky tunnistaa ja säädellä omia tunteitaan on vasta kehittymässä, aikuiselta kysytään kykyä olla lempeän jämäkkänä tukena. Siinä auttaa, kun tunnistaa omia tunteitaan:

– Mihin se minun ihana pieni tyttöni tai poikani on kadonnut, ihmettelee aikuinen. Siihen ajatukseen liittyy suru, ja se on hyvä tunnistaa.

Teini-iän kehitystehtäviin kuuluu irtautuminen omista vanhemmista, ja siihen nuori tarvitsee vahvoja tunteita kuten vihaa ja häpeää. Niiden avulla hän etsii itseään ja omaa voimaansa.

– Nämä asiat kuuluvat tähän kauteen, joka menee ohi.

– Sen ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että antaisi kaikessa periksi, Jääskinen sanoo.

Teini on luomassa nahkaansa, ja kun hän on vereslihalla, hän rakentaa suojaa ympärilleen käytöksellä, joka voi olla aikuisista pohjattoman ärsyttävää.

Joskus kuppi kaatuu aikuisellakin.

– Saa suuttua, se kuuluu elämään. Aitoja reaktioita nuori aikuiselta odottaakin. Omaa toimintaansa ja sitä, että oma säätely petti, voi pahoitella ja silti pitää kiinni asettamistaan rajoista.

Silti kannattaa lisätä monta pikku asiaa "antaa olla" -kategoriaan. Ei kannata nipottaa kengistä eteisen lattialla, kun on isompia asioita, joihin on pakko puuttua. Muuten ilmapiiri kotona tuntuu teinistä siltä, että kaikkeen puututaan.

Yksi Jääskisen neuvoista vanhemmille on, että olkaa saatavilla.

– Luodaan luontevia tilaisuuksia keskustella ja jutellaan vähän kuin vaivihkaa asioista samalla kun tehdään ruokaa yhdessä tai ollaan harrastusmatkoilla.

–  Kun aikuinen ehdottaa, että tehdäänkö jotain yhdessä tänään tai viikonloppuna, kyllä teini sen rekisteröi, vaikka torjuisikin ehdotuksen. Aikuinen on toistuvasti saatavilla, vaikka tulee toistuvasti torjutuksi, ja se on nuorelle iso asia.

Nuoruuden isoihin kysymyksiin erityisesti tunteiden näkökulmasta paneudutaan Anne-Mari Jääskisen luennolla ensi keskiviikkona. Yleisöluennon järjestävät Järvenpään opisto ja kirjasto.

Puolentoista tunnin luennolla pohditaan muun muassa sitä, miten voi säilyttää yhteyden nuoreen. Se on monesti aikuiselle iso huolen aihe.

Luvassa on uusia näkökulmia tunneasioihin, joihin törmää arkielämässä nuoren kanssa.

Luento antaa tietoa ja kannustusta esiteinien ja teinien vanhemmille, isovanhemmille ja nuorten kanssa työskenteleville.

Mitä sä rageet. Teinin kanssa tunnekuohuissa. Yleisöluento, Maksuton.

Järvenpää-talon Juhani Aho -sali, ke 23.1. klo 18–18.30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. PKKU:n miehille avausvoitto – Reipas nurin
 2. Järvenpään Palloseura jatkoi FC Honka Akatemian kustannuksella voittoputkeaan
 3. Pallokerho Keski-Uusimaan naisille täyspotti Klaukkalassa NJS:ltä
 4. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 5. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 6. Melbournessa 3 000 kunnan asunnoissa asuvaa on joutunut Australian tiukimpaan koronaeristykseen – yli 300 000 melbournelaista on jo erilaisten rajoitusten piirissä
 7. Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen
 8. Italia saattaa ottaa vastaan Välimerellä jumissa olevat siirtolaiset – pelastusalukselle julistettiin aiemmin hätätila
 9. "Neverkusenin" palkintokaappi pysyy tyhjillään, Bayern tylytti Hradeckya Saksan cup-finaalissa
 10. Ikinuori Gianluigi Buffon rikkoi Serie A:n otteluennätyksen
 11. Musiikki: Tarot-muusikko Tommi "Tuple" Salmelan soololevyn ensimmäiset sanat lausuu isä, joka kuoli Salmelan ollessa kuusivuotias – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Duplantis ponkaisi väsyneillä jaloilla Ullevin seiväsennätyksen ja maailman kärkituloksen
 13. Pääkirjoitus: Enemmän yhteistä kuin aivan erilaista
 14. Reino Myllymäen kolumni: Pieni on kaunista
 15. Jokerimörssärit pommittivat KaMalle avausvoiton, Kiri suli 10–0-tilanteesta tappioon

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut – miesjoukko piinaa huoltoaseman asiakkaita ja Järvenpään kaupungintalo puretaan
 2. Järvenpään yhteiskoulun moduulit siirretään – 14 kilometrin kiertoreitti aiheuttaa haittaa liikenteelle
 3. Jokelassa pillastuneita hevosia vapaalla jalalla – ilveksen epäillään hyökänneen hevosten kimppuun
 4. Anssi Kela nautiskeli livekauden avauksessaan Tuusulan Krapilla – "Tosi siistiä että olette täällä!"
 5. Koira sai lieden päälle ja aiheutti tulipalon
 6. Hurja tulipalo kerrostalossa Järvenpään Prismaa vastapäätä – parvekkeelle paenneet saatiin alas nostolava-autolla: "Siellä on seinät ja katot aivan mustana"
 7. Keravalla otetaan pian käyttöön Suomen suurin avovankila – katso, minkälaisissa tiloissa lähes 140 vankia suorittavat tuomiotaan
 8. Hyvinkäällä lauantaiyönä kuolemaan johtanut onnettomuus
 9. Järvenpään kaupungintalon purkutyöt aloitetaan – hallinnon henkilöstölle vuokrattu tiloja Perhelästä
 10. Vaikuttava taidekokonaisuus valmistui Ahjon purkutaloon – 94 taiteilijan teokset pian yleisön nähtäville: "En ole aikaisemmin tehnyt tällaista"
 11. Suomipopin huippusuosittu ohjelma lähetetään järvenpääläisestä rivitalosta – viikossa 250 000 kuulijaa!
 12. Keravalla ei ole ollut poliisiasemaa vuoden 2014 jälkeen, mutta kaupunkilaiset penäävät sitä toistuvasti takaisin – mitä poliisipomo sanoo vaatimuksista?
 13. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta
 14. 17-vuotias mies menehtyi nokkakolarissa rekan kanssa Hyvinkäällä
 15. Seinäjoen Prisman Kultatähti-koruliikkeeseen murtauduttiin kattoon tehdyn reiän kautta, kertoo yrittäjä – kaikki kultasormukset ja kultaketjut varastettiin, saaliin arvo yli 300 000 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.