Tiedätkö, miten säilytät yhteyden tunnemyrskyssä tarpovaan teiniin?

NUORET Nuori teini-ikä on kehitysvaihe, josta selvitään yhdessä.

Anne-Mari Jääskinen johdattaa vanhemmat teinin tunteiden ymmärtämisen äärelle yleisöluennollaan ensi viikolla Järvenpäässä. Nelli Kivinen

Jan Pippingsköld

Murrosikä on valtavan muutoksen ja suurten mahdollisuuksien aika. Se on sitä nuorelle itselleen, mutta se haastaa myös aikuisen miettimään luutuneita käsityksiään sekä tutustumaan nuoren tunteisiin ja omiinsakin.

– Teini on dramaattinen, mustavalkoinen, tylsistyvä, kapinoiva ja elämyshakuinen. Hänen ilmaisunsa kapeutuu ja sottaisuus lisääntyy, kouluttaja Anne-Mari Jääskinen luettelee. Nämä ominaisuudet liittyvät siihen valtavaan muutokseen, joka teinin kehossa on meneillään: hormonitasot muuttuvat rajusti, elimistö on kuin hälytystilassa ja ulkonäkö muuttuu.

Ei ihme, jos aikuinenkin hämmentyy muutosta seuratessaan. Miten tähän oikein pitäisi suhtautua?

– Kun nuori huutaa, että mitä sä oikein rageet, ei hän ilkeyttään kiukuttele. Hänen kykynsä tunnistaa esimerkiksi kasvojen ilmeitä heikkenee, ja huoli voi hänestä näyttää raivoamiselta, Jääskinen selittää.

Kun nuoren kyky tunnistaa ja säädellä omia tunteitaan on vasta kehittymässä, aikuiselta kysytään kykyä olla lempeän jämäkkänä tukena. Siinä auttaa, kun tunnistaa omia tunteitaan:

– Mihin se minun ihana pieni tyttöni tai poikani on kadonnut, ihmettelee aikuinen. Siihen ajatukseen liittyy suru, ja se on hyvä tunnistaa.

Teini-iän kehitystehtäviin kuuluu irtautuminen omista vanhemmista, ja siihen nuori tarvitsee vahvoja tunteita kuten vihaa ja häpeää. Niiden avulla hän etsii itseään ja omaa voimaansa.

– Nämä asiat kuuluvat tähän kauteen, joka menee ohi.

– Sen ymmärtäminen ei tarkoita sitä, että antaisi kaikessa periksi, Jääskinen sanoo.

Teini on luomassa nahkaansa, ja kun hän on vereslihalla, hän rakentaa suojaa ympärilleen käytöksellä, joka voi olla aikuisista pohjattoman ärsyttävää.

Joskus kuppi kaatuu aikuisellakin.

– Saa suuttua, se kuuluu elämään. Aitoja reaktioita nuori aikuiselta odottaakin. Omaa toimintaansa ja sitä, että oma säätely petti, voi pahoitella ja silti pitää kiinni asettamistaan rajoista.

Silti kannattaa lisätä monta pikku asiaa "antaa olla" -kategoriaan. Ei kannata nipottaa kengistä eteisen lattialla, kun on isompia asioita, joihin on pakko puuttua. Muuten ilmapiiri kotona tuntuu teinistä siltä, että kaikkeen puututaan.

Yksi Jääskisen neuvoista vanhemmille on, että olkaa saatavilla.

– Luodaan luontevia tilaisuuksia keskustella ja jutellaan vähän kuin vaivihkaa asioista samalla kun tehdään ruokaa yhdessä tai ollaan harrastusmatkoilla.

–  Kun aikuinen ehdottaa, että tehdäänkö jotain yhdessä tänään tai viikonloppuna, kyllä teini sen rekisteröi, vaikka torjuisikin ehdotuksen. Aikuinen on toistuvasti saatavilla, vaikka tulee toistuvasti torjutuksi, ja se on nuorelle iso asia.

Nuoruuden isoihin kysymyksiin erityisesti tunteiden näkökulmasta paneudutaan Anne-Mari Jääskisen luennolla ensi keskiviikkona. Yleisöluennon järjestävät Järvenpään opisto ja kirjasto.

Puolentoista tunnin luennolla pohditaan muun muassa sitä, miten voi säilyttää yhteyden nuoreen. Se on monesti aikuiselle iso huolen aihe.

Luvassa on uusia näkökulmia tunneasioihin, joihin törmää arkielämässä nuoren kanssa.

Luento antaa tietoa ja kannustusta esiteinien ja teinien vanhemmille, isovanhemmille ja nuorten kanssa työskenteleville.

Mitä sä rageet. Teinin kanssa tunnekuohuissa. Yleisöluento, Maksuton.

Järvenpää-talon Juhani Aho -sali, ke 23.1. klo 18–18.30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Opistot valmistautuvat korona-ajan syksyyn – "On luonnollista, että epidemian vaara vaikuttaa halukkuuteen osallistua kurssitoimintaan"
 2. Henkilö: Olli Huuskonen uudeksi ylilääkäriksi Keravalle: "Haluan jatkaa Orren aloittamaa hyvän työn tekemistä askel kerrallaan"
 3. Vauhti kiihtyy: Justissa otetaan 80 koronatestiä päivässä – isot festarit, kuten Järvenpää Soi, nostavat tilastot uusiin sfääreihin
 4. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 5. Jere Karalahti hurahti crossfitiin – edessä kisat liveyleisön edessä: "Olen ikuinen mustangi-villihevonen"
 6. Konflikti, jonka maailma unohti – Länsi-Saharan tilanne on yhä jumissa vuosikymmeniä siirtomaavallan päättymisen jälkeen
 7. Oppivelvollisuusiän noston kustannuksia epäillään, Etlan tutkija tukee silti esitystä – "Kustannukset menetetyistä työntekijöistä tulevat paljon kalliimmaksi"
 8. Suru: Jopa kolmannes ihmisistä kokee, että menehtynyt läheinen on ottanut heihin yhteyttä – Kokemuksia on niilläkin, jotka eivät usko kuoleman jälkeiseen elämään
 9. Tekstiviestit: Miksi kokit eivät käytä maskia ja hanskoja?
 10. Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan
 11. Matilda Castren golfasi huippukierroksen LPGA-kiertueella, nousi kärkikymmenikön tuntumaan
 12. Intian onnettomuuskoneesta vuosi polttoainetta – "On ihme, ettei kone syttynyt tuleen"
 13. Yön uutiskooste: CNN: Räjähteitä valmistava mosambikilaisyhtiö vahvistaa tilanneensa Beirutissa räjähtäneen ammoniumnitraatin
 14. Metelöivätkö naapurit tahallaan, vainoavatko sukulaiset vanhojen riitojen takia? Ikäihmisten elämää rajoittavan epäluulon syitä kannattaa selvittää
 15. Lukijalta: Avoin kirje liikenneministerille ja muille asianosaisille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ulosajo Nahkelantiellä – toinen kaista hetken pois pelistä
 2. Henkilöauto paloi "rangaksi" yöllä Keravalla – tuli uhkasi tarttua myös asuntoautoon
 3. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 4. Yli 10 000 kävijää kerännyt kaupunkifestivaali Järvenpää Soi tekee paluun elokuussa – ensimmäiset esiintyjät julki
 5. Tuusulan bussikatoksia elävöitetään vanhoilla kuvilla – kunta kaipaa palautetta pilottikatoksesta
 6. "Pääministeri Sanna Marinin hääjuhlan kuvaaminen oli suuri kunnia"  – järvenpääläinen Amanda Lehtola nautti Kesärannan kauneudesta
 7. Järvenpää Soi täytti Rantapuiston musiikin ystävistä: "Haluamme uskoa, että ihmiset tulevat terveinä paikalle ja ymmärtävät pitää turvavälit muuhun festarikansaan"
 8. Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä
 9. Järvenpää Soi -festareiden artistikokoonpano muuttui – walestähti ei pääse maahan koronan vuoksi
 10. Järvenpäässä liikenneonnettomuus – henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen
 11. Järvenpään kaupunkifestivaalin lauantain liput myytiin loppuun
 12. Perhelä-hanke nytkähtää eteenpäin – rakennuslupaa voi hakea nyt elokuussa
 13. Näköislehdessä tänään: Uusnatsien asuttamassa Joensuussa vietetty nuoruus kuuluu yhä räppäri Jodarokin musiikissa – "Kuvailisin Aivovuoto-musiikkia ajatustiiviiksi"
 14. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 15. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.