Asumisen pelisäännöt muuttuvat

ASUMINEN Ovatko talon järjestysmääräykset ajan tasalla? Vanhassa taloyhtiössä ne on hyvä käydä läpi.

Lumitöiden hoito talkoilla ei välttämättä sovi kaikille asukkaille eikä taloyhtiö voi sellaista vaatiakaan. Anton Soinne

Jan Pippingsköld

Tunnetko kotitalosi järjestysmääräykset? Ne kannattaa lukea ajatuksen kanssa läpi; ne ovat taloyhtiössä elämisen pelisääntöjä.

– Järjestysmääräykset ovat taloyhtiön sisäistä lakia niin kuin yhtiöjärjestyskin. Yhtiöjärjestys, joka on laadittu yhtiötä perustettaessa, säätelee osakkuuteen sekä hallinnointiin liittyviä velvollisuuksia ja oikeuksia. Järjestysmääräyksistä osa juontuu lainsäädännöstä, osa on enemmän herrasmiessopimuksen tyyppisiä pelisääntöjä taloyhtiössä asumiselle, kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli selittää.

Liitto suosittelee, että järjestysmääräykset otettaisiin käyttöön yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Se lisää halukkuutta noudattaa sääntöjä. Valmiita malleja on saatavilla.

Mitä järjestysmääräyksissä kielletään tai käsketään, sitä kannattaa harkita tarkkaan. Liiat kiellot rapauttavat halukkuutta noudattaa sääntöjä.

– Mitä voidaan valvoa ja mihin voidaan puuttua? Näitä kannattaa miettiä, kun määräyksistä päätetään.

Jos talo on vanha, todennäköisesti sen järjestysmääräyksetkin ovat vanhat. Aika ajoin on syytä katsoa, ovatko ne ajan tasalla.

– Se, mikä on tavanomaista elämistä, on vuosikymmenten kuluessa muuttunut.

Jos osakas rikkoo yhteisiä pelisääntöjä, taloyhtiön puuttumiskeinot ovat rajalliset. Vastikerästien tai häiritsevän elämän takia yhtiö voi käynnistää hallintaanottomenettelyn. Siinä asunto otetaan taloyhtiön haltuun korkeintaan kolmeksi vuodeksi ja vuokrataan ulkopuoliselle. Näin saadaan häiriö loppumaan. Se on kuitenkin niin järeä keino, että kynnys sen käyttämiselle on korkealla.

Elämisen äänet, lemmikkieläimet ja esimerkiksi jätteiden lajittelu aiheuttavat joskus kuumia tunteita. Ristiriitatilanteita ei välttämättä kannattaisi lähteä ratkomaan kieltolapuilla, vaan miettiä millaisena haittana jokin asia koetaan ja miten sen voisi muutoin ratkaista.

Esimerkiksi lappu ”lemmikkieläinten pito kiellettyä” on aika ongelmallinen ratkaisuyritys.

– Mitä on tapahtunut, miksi haluttaan kieltää ettei tässä talossa saa olla kissoja, koiria eikä käärmeitä?

Jos rakennetaan allergiavapaata uudiskohdetta, lemmikkikielto voidaan ottaa yhtiöjärjestykseen siinä vaiheessa.

Mutkatonta ei ole sekään, että kiellettäisiin lemmikkien ulkoiluttaminen talon pihalla.

– Koiran ulkoiluttaminen lasten leikkipaikalla ja sen välittömässä läheisyydessä on kiellettyä, se tulee laista. Mutta kyllä koira saa kävellä taloyhtiön tontilla.

Järjestyslain mukaan ulkoiluttajan on huolehdittava siitä, etteivät lemmikin jätökset jää korjaamatta pois, kun ollaan hoidetulla alueella taajamassa.

Saako kerrostalon pihamaan poikki oikaista?

– Jokamiehen oikeuksien käyttäminen ei koske toisen pihamaatta. Lähtökohtaisesti kiinteistön pihamaa on kiinteistön omistajien ja asukkaiden käytössä, mutta siellä pitää voida vierailla.

– Yhtiöissä on mietitty myös sitä, että ihminen, oka ei tunne pihaa, voi pimeässä loukata itsensä siellä.

– Monessa yhtiössä läpikulkuongelmaa on lähdetty ratkaisemaan estämällä läpikulku aidalla.

Talon jätekatokseen voi ilmaantua sinne kuulumatonta tavaraa, jota jätehuoltoyhtiö ei vie pois kuin eri maksusta. Kuka sen maksaa?

– Ohjeistus siitä, mitä sinne saa ja ei saa viedä, pitää olla selkeä.

– Kustannusten velkominen jätteen tuojalta edellyttää myös, että on näyttö siitä, kuka jätteen on tuonut. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko summa sen velkomisen vaatiman vaivannäön ja kustannusten väärti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 2. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 3. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 4. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 5. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 6. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies valvoi jäsenten huumeidenkäyttöä virtsatestein: "Pyrki varmistamaan jäsenten kuuliaisuuden ja paremman rikollisen toimintakyvyn"
 7. Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä
 8. Syyria aktivoi ilmatorjuntajärjestelmiään myöhään maanantaina – Israel kertoo tehneensä ilmaiskuja syyrialaiskohteisiin
 9. Huntington paransi 100 metrin ennätystään kertarysäyksellä – Kalevan kisoissa tähtäimessä on seitsenottelun Suomen ennätys
 10. Trump: TikTokilla aikaa syyskuun puoleenväliin myydä USA:n toimintonsa yhdysvaltalaiselle yhtiölle
 11. Hongalle jo kauden viides tasapeli – tähtihetket jäivät minimiin Lahdessa
 12. Korruptiosta epäilty Espanjan entinen kuningas Juan Carlos lähtee maanpakoon
 13. Pääkirjoitus: Lapsen etu edellä kaikessa
 14. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 15. Katja Bloigun kolumni: Tulevaisuuden urat

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Marraskuussa kadonneen Teemu Koskisen ruumiin löytöpaikaksi varmistui sadevesikaivo Järvenpäässä – KRP: "Viimeiset tutkimustulokset tulevat elokuussa, sitten olemme vielä viisaampia"
 2. Nuori motoristi pakeni poliisia – kaahausta kevytväylällä ja päin punaisia
 3. Tuusulan asuntomessut: Pienet tontit puistojen reunoilla – Keravan uusille asukkaille piti osoittaa, ettei kotikaupunki ole vain nukkumalähiö
 4. Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keusoten alueella viime viikolla
 5. Tuusulan asuntomessut: Viiden vuoden valmistelu huipentui Tuusulassa – messuportit avattiin yleisölle: "Tulee vilkas elokuu"
 6. Yksi nuori kuollut liikenneonnettomuudessa Tuusulassa, toinen kriittisessä tilassa
 7. Järvenpään suosittu kesäkirppis ja Lahdenväylällä sattunut nokkakolari – tässä Keski-Uusimaan viikon luetuimmat jutut
 8. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 9. Tuusulan asuntomessut: Iso ruokapöytä ei ole enää olohuoneen fokus – kotitoimiston kalusteet ovat kevyitä ja helposti siirreltävissä ja taloteknologia maustaa etätyöntekoa
 10. Tuhannet vastustivat koronarajoituksia Berliinissä, poliitikko leimasi protestoijat covidiooteiksi
 11. Tuusulan asuntomessut: Tuusula päihitti Ylöjärven: vuonna 2000 tehty kävijäennätys on edelleen voimassa
 12. Poikkeusajan Meidän festivaali keräsi 700 kuulijaa – "Meillä oli teitä kova ikävä"
 13. Näköislehdessä tänään: Konkurssi jätti Seppo Juurikolle valtavat velat mutta periksi hän ei antanut – "Olisin juonut itseni kuoliaaksi"
 14. Yle: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa
 15. Avoterassin saa rakentaa ilman minkäänlaista lupaa – lasittaminen voi syödä rakennusoikeutta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.