Järvenpääläisohjaajan rikosnäytelmästä tuli megahitti – nyt hänen musikaaliaan varjostaa Keravalla tyrmätyksi tulemisen pelko

Kalle Tahkolahden, 30, jokainen teos on merkityksellinen hänelle itselleen.

Kalle Tahkolahti ajettelee usein, miltä esitys hänestä tuntuu ja mitä tunteita se hänessä herättää. Aino Salonen

Aino Salonen

KERAVA  |  Järvenpääläinen teatteriohjaaja Kalle Tahkolahti, 30, aloittaa jokaisen produktionsa miettimällä ensin, mitä tarina hänelle itselleen merkitsee. Parhaillaan Tahkolahti ohjaa Keski-Uudenmaan teatterissa Viimeiset viisi vuotta -musikaalia, jonka tarinasta nousee Tahkolahden mukaan esiin riittämättömyyden tunne ja tyrmätyksi tulemisen pelko, joista järvenpääläisohjaajalla on omakohtaista kokemusta.

Musikaali kertoo näyttelijän urasta haaveilevan Cathyn (Elina Varjomäki) ja kirjailijan uraa luovan Jamien (Jussi Hongisto) rakkaustarinan.

Valmistuttuaan Järvenpään lukiosta harrastajateattereissa koko pienen ikänsä mukana ollut Tahkolahti pyrki ensimmäistä kertaa Teatterikorkeakouluun, mutta ovet eivät silloin auenneet – eivätkä ole auenneet vielä kymmenen vuodenkaan jälkeen.

– Pääsykokeissa olen joka kerta ollut 6–8 parhaan joukossa, mutta sisään on otettu vain 3–4, Tahkolahti kertoo.

– Teatterikorkeakouluun hakemisesta on tullut minulle ikään kuin putki, jonka ohi on vaikea nähdä.

Kymmenen vuoden aikana Tahkolahti on jättänyt hakematta Teatterikorkeakouluun ainoastaan kerran. Tämän kevään pääsykokeet hän aikoo kuitenkin jättää väliin.

– Havaitsin tekeväni jo töitä teatterissa eikä minulla ole enää aikaa panostaa pääsykoetehtäviin, Tahkolahti kertoo.

– Ja niin kuin minulle Teatterikorkeakoulussa sanottiin, se ei ole se ainoa tie teatterialalle.

Tahkolahti kertoo, että produktion aloittaminen pelottaa häntä aina eniten. Keski-Uudenmaan teatterissa suurin osa näyttelijöistä on myös hallituksen jäseniä, joten he ovat tutustuneet teokseen jo etukäteen ja ehtineet muodostaa siitä oman käsityksensä.

Teatteriuransa aikana Tahkolahti on saanut tutustua moniin eri ohjaajapersooniin.

– Joku ohjaaja saattaa ohjata näyttelijää niin, että hän neuvoo tätä tulemaan tuolta, menemään tuonne ja tekemään tätä. Ja kaiken muun hän jättää näyttelijän huoleksi. Toinen ohjaaja taas saattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi siihen, että yhdyssanat lausutaan tietyllä tavalla.

Puolet ohjaajan työstä on Tahkolahden mukaan ajatella katsomon puolelta, mitä tunteita esitys herättää ja miltä se tuntuu.

– Hyvä ohjaaja luo näyttelijöille turvallisen tilan ja antaa heille myös vastauksia, jos heillä on epävarmuuksia, Tahkolahti summaa.

– Minä en ole näyttämöllä se guru, joka tietää kaiken. Minä en tiedä mitään, mutta otamme asioista selvää yhdessä näyttelijöiden kanssa.

Viimeiset viisi vuotta -musikaalin tähdet Elina Varjomäki ja Jussi Hongisto ovat Tahkolahden kanssa samoilla linjoilla.

– Hyvä ohjaaja on sellainen, joka ei ole autoritäärinen vaan tekee yhteistyötä, tuumii Jamien rooliin valikoitunut järvenpääläinen Jussi Hongisto.

– Ja luo turvallisen ilmapiirin, jossa uskaltaa tuottaa ja ehdottaa asioita. Hyvän ohjaajan kanssa voi myös pitää hauskaa eikä vaan paahtaa. Koska myös se (hauskan pito) vie eteenpäin sitä tekemistä, tuusulalainen Elina Varjomäki jatkaa.

Kuten useimmilla teatteriohjaajilla, Tahkolahdellakin on pakkomielteitä tiettyihin yksityiskohtiin.

– Rytmi on minulle hirveän tärkeää. Jos dialogissa on kuoppa, eli tauko, jolla ei ole mitään syytä, karsin sellaisen heti pois, Tahkolahti kertoo.

Tahkolahti on valmistunut Metropolia-ammattikorkeakoulun nelivuotisesta teatteri-ilmaisun ohjaaja -koulutuksesta, jossa draaman ja teatteri-ilmaisun työvälineitä pystytään soveltamaan esimerkiksi työyhteisöissä, päiväkodeissa, taloyhtiöissä tai palvelutaloissa.

Viimeiset viisi vuotta -musikaali on Tahkolahden 17. ohjaustyö, mutta ensimmäinen oikea musikaali.

– Olen ohjannut näytelmiä, joissa on paljon laulua ja esityksiä, joissa on elävää musiikkia, mutta en sellaista esitystä, jossa olisi musiikkiin käsikirjoitettu tarina.

Viimeiset viisi vuotta -musikaali kertoo miehen ja naisen parisuhteesta ensitreffeistä avioeroon.

– Tarina on haikea, mutta ei kuitenkaan mikään nyyhkyjuttu. Siinä on kurjia suvantoja, mutta hyviä ja onnellisia hetkiä.

Vaikka musikaalin vuorosanat ovat laulettuja, toiveet ja pettymykset näyttämöllä ovat kuitenkin hyvin todellisia – tai siihen Tahkolahti on ainakin pyrkinyt.

– Olen nähnyt musikaalista myös sellaisia versioita, joita voisi verrata lauluiltoihin.

– Joulukuun lopussa täällä oli muutama tuttu katsomassa harjoituksia ja he itkivät saman tien.

– Tämä musikaali avaa sellaisia tunteita, joita jokaisella aikuisella on varmasti joskus ollut.

Halutessaan Tahkolahti olisi voinut sijoittaa musikaalin tarinan myös Keravalle, mutta piti parempana vaihtoehtoa pitää esityksen tapahtumat New Yorkissa, kuten alkuperäisessä Broadway-musikaalissa The Last Five Years.

– New York tapahtumapaikkana tekee tarinasta vielä vähän satumaisemman, Tahkolahti arvelee.

Kalle Tahkolahti on monessa mukana

Syntynyt 6.11.1988 Järvenpäässä.

Koulutukseltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja sekä media-assistentti.

Esiintyy myös mentalistina sekä tekee graafisen alan töitä.

Ohjannut muun muassa: Eikä yksikään pelastunut (Järvenpään teatteri 2019), Liian paksu perhoseksi (Ohkolan teatteri 2018), Kultakausi (Keski-Uudenmaan teatteri 2017), Mustapukuinne nainen (Järvenpään teatteri – vierailuesitys 2015), Kekseliäs kettu (Pornaisten Pohjoinen Nuorisoseura 2014), Parhaissakin perheissä (Mäntsälän teatteri 2013).

Näytellyt muun muassa: Pokka pitää (Keski-Uudenmaan teatteri 2018), Vanja-eno (Järvenpään teatteri 2017), Kultakausi (Keski-Uudenmaan teatteri 2017), Tankki täyteen (Keski-Uudenmaan teatteri 2017)

Lisätietoja: www.tahkolahti.fi

Keski-Uudenmaan teatteri (KUT) on Keski-Uudenmaan alueen ainoa ammattiteatteri.

Kevät- ja kesäkaudella Keski-Uudenmaan teatterilla on kaiken kaikkiaan 12 eri esitystä ja 96 eri näytöstä.

KUTin kauden starttaa 20.1. historiallisiin tapahtumiin sijoittuva "Kultakausi" Tuusulan Halosenniemessä.

Viimeiset viisi vuotta -musikaalin ensi-ilta on Keski-Uudenmaan teatterissa (Kultasepänkatu 4, Kerava) 13.2. klo 19.

KUTin kesäteatterinäytelmänä Krapilla nähdään Tankki Täyteen 2 – Maallamuuttajat (ensi-ilta 6.6.).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut